maly375 Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Czy w czasie kiedy piwo "gazuje" się w butelkach tworzy się jakaś piana, bąbelki cokolwiek? Piwo, które rozlałem do butelek było tylko lekko mętne (aż bałem się, że nie ma tam drożdży ;-)), ale po kilku dniach pojawił się osad na dnie butelek. Kontrolne butelki PET lekko twardnieją, więc chyba drożdże pracują? To moje pierwsze piwo, robione trochę na wariata i jestem jak dziecko we mgle ;-) Obiecuję, że następne będę robił "z głową"! Nic się nie dzieje,przynajmniej nie powinno się dziać, nie tworzy się piana a oznaki osadu na dnie to normalna sprawa bo drożdże się rozkładają i opadają osady piwo się klaruje. Twardniejąca butelka PET to oznaka nagazowania, ja trzymam tak 2 tygodnie w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu a później w ciemne chłodne miejsce około 10-15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Pytanie z serii głupszych -ja swoje piwo z brewkita trzymałam 7dni na burzliwej ,zlałam z nad osadu na cichą na 7 dni .piwo rozlewajac kranikiem zlałam do butelek do wysokości osadu .-reszte osadu wylałam .Piwo było klarowne .do kazdej butelki wsypałam po 4g cukru i wlewałam piwo.Kapslowałam kapslami bez zadnej wkładki w srodku. Czy to piwo zlane bez tego osadu się nagazuje??,bo jak czytam to niektórzy specjalnie dodaja na koniec tej gęstwy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nagazuje sie bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Kapslowałam kapslami bez zadnej wkładki w srodku. To mnie intryguje. O jakiej wkładce myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 O takiej białej w środku ,ale jak się głębiej przyjrzałam to u mnie jest ,tylko przezroczysta na tych złotych kapselkach ,wygladało to tak jakby jej nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Mam dwie testowe butelki PET. Czuję, że są twardsze niż 9 dni temu, ale czego mam oczekiwać? Czy one mają dojść do stanu takiej twardości jak np. fabrycznie zakręcona Cola? Czyli naprawdę twarde? Bo nie wiem czy mam już po 10 dniach przekładać do chłodniejszego pomieszczenia, czy czekać aż będzie twarde jak kamień :-) Dałem 115g cukru na 19 litrów piwa. Celowałem w nagazowanie 2.5-2.6 - liczone z kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Pet przy takim nagazowaniu będzie twardy prawie jak fabrycznie zakręcona cola. Prawie ,bo minimalnie da się ugiąć ścianki. Aktualnie mam bittera w pecie 1,5 litra do którego dałem 70 gramów cukru na 25 litrów i butelki są właśnie tak twarde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Te moje butelki to 0,5 l. Będę musiał skoczyć do sklepu sprawdzić jak uginają się butelki coli ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Odnowię temat bo nie znalazłem odpowiedzi jak rozwiązać mój problem. Mam warkę z brewkita (lager) które się nie nagazowało. Trzymałem 2 tygodnie na burzliwej, następnie zlałam do butelek, wsypałem 4g cukru na butelkę i zakapslowałem. Piwo trzymałem 2 tygodnie w temp ok 21 stopni po czym powędrowało do garażu. Tam trzymane było miesiąc. Po otwarciu brak gazu. Nie wyleję przecież 43 butelek piwa... bo szkoda, więc chciałbym je nagazować domowymi sposobami. Co mogę zrobić? Otworzyć, wsypać ponownie cukier i zakapslować? Otworzyć, dodać drożdże (pytanie ile i jakie) i zakapslować? Lub macie inne pomysły... ? Z góry dzięki za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 10 minut temu, Bazi_heej napisał: Odnowię temat bo nie znalazłem odpowiedzi jak rozwiązać mój problem. Mam warkę z brewkita (lager) które się nie nagazowało. Trzymałem 2 tygodnie na burzliwej, następnie zlałam do butelek, wsypałem 4g cukru na butelkę i zakapslowałem. Piwo trzymałem 2 tygodnie w temp ok 21 stopni po czym powędrowało do garażu. Tam trzymane było miesiąc. Po otwarciu brak gazu. Nie wyleję przecież 43 butelek piwa... bo szkoda, więc chciałbym je nagazować domowymi sposobami. Co mogę zrobić? Otworzyć, wsypać ponownie cukier i zakapslować? Otworzyć, dodać drożdże (pytanie ile i jakie) i zakapslować? Lub macie inne pomysły... ? Z góry dzięki za wsparcie. Trochę to dziwne przy takiej ilości cukru... Może coś nie tak z kapslownicą (nieszczelnie kapsluje...)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Nie ma opcji żeby kapslownica była powodem. Raczej coś z drożdżami lub samym brewkitem. Jak to ponownie nagazować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Dodam, że ten sam brewkit robił równolegle znajomy i też wyszedł bez gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 A brzeczka w ogóle przefermentowała??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Obstawiam cos z drozdzami, brewkit nie ma nic do tego. Jak do wody z drozdzami dasz cukier to i tak sie nagazuje. Jakie drozdze i w jakiej temperaturze fermentacja? Z ilu blg do ilu zeszlo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zarówno Ty jak i kolega nie dopilnowaliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 1 godzinę temu, anteks napisał: Zarówno Ty jak i kolega nie dopilnowaliście A opowiadasz... Wszystko było przeprowadzone zgodnie ze sztuką. Fermentacja zakończyła się, zeszło do ok 2blg. To jest moja 10 warka z rzędu z brewkita i wszystkie się nagazowały tylko ta jedna nie i na dodatek ten sam brewkit u kolegi też się nienagazował. Przypuszczam, że drożdże przygrały w bambuko. To jest przyczyna. Pytanie moje było co z tym zrobić? Wylać? Czy ratować, a jak tak to jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 a ile jest teraz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Sprawdzę wieczorem i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Otwarłem piwko i jest 2blg. Gazu zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Jak zeszlo do 2 blg, dales 4g cukru na butelke i po 1,5 miesiaca masz tam 2 blg i nie ma gazu to sa dwie opcje. Albo kapsel przepuszcza, albo wydaje Ci sie ze dawales cukier. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 12 godzin temu, Bazi_heej napisał: Otwarłem piwko i jest 2blg. Gazu zero Odpowiedź jest prosta- nie dałeś surowca do refermentacji. Gdyby po dodaniu 4 gr na butelkę 0,5l drożdże tego nie ruszyły, miałbyś 2.8 blg, a tak sam widzisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Wiem, że wszystko przemawia za tym, że nie dodałem cukru do refermentacji, ale zapewniam, że dodałem i to na 100%. Zauważcie jedną rzecz, pisałem już o tym wyżej, ten sam brewkit w tym samym czasie robił kolega i też wyszło bez gazu... coś jednak łączy te dwa przypadki i to nie jest nie dodanie cukru. Co do blg, to mam areometr, który dostałem w gratisie do jakiegoś zestawu i śmiem przypuszczać że jest nieprecyzyjny, bo z wszystkich pomiarów jakie robiłem to wychodziło 11blg przed startem fermentacji lub 2blg przed zlewaniem. Innych wartości jeszcze na nim nie widziałem. Więc może być tak, że blg teraz jest 2.8 tak jak pisał Bachi. Więc muszę się zaopatrzyć w nowy areometr i potwierdzić tą tezę. Kolega ma ten sam sprzęt, więc pomiary u niego też mogą być zakłamane. Szczelności kapsli jestem pewien. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Bazi_heej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Pomiar próbki robisz w temp. wyskalowania areometru, sprawdzałeś wskazania na czystej wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Tak a na czystej wodzie o temp ok 20st i odstaniu wskazuje 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Nie może być to wina drożdży skoro jednak brzeczkę przefermentowały i to dosyć nisko. Dodałeś bardzo dużo cukru do refermentacji, więc nawet jeżeli większość drożdży jakimś cudem by umarła, to wystarczyłoby kilka żywych komórek drożdżowych by te się namnożyły i w prawidłowy sposób nagazowały piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się