Versaar Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Tak jak każde inne domowe piwo ale najlepsze jest świeże, kiedy aromat z chemielenia na zimno jest najbardziej odczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 No a "świeże" to po jakim czasie od zakończenia fermentacji? 1,2 czy 3 miesiące ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Po nagazowaniu czyli zwykle po około 3 tygodniach/miesiąca od zabutelkowania. Takie 2, 3 miesięczne też będzie dobre. Generalnie piwo do bieżącego spijania, a nie do wrzucenia do piwnicy i zapomnienia o nim na pół roku czy rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Będę warzył IAIPA z tego tematu, brakuje mi słodu Caraamber. Ze słodów karmelowych mam: Karmelowy 50 Viking, Karmelowy 150 Viking, Karmelowy 300 Viking , Carahell Weyermann, Caramunich Weyermann, Caraaroma Weyermann. Który był najlepiej pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Myślę, że Caramunich typ I byłby podobny, lecz w ilości ok 400g, a nie 500g, gdyż jest ciemniejszy od Caraamber, oraz Karmelowy 50 również się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ten który posiadam to właśnie Caramunich typ I ale i tak 400g wydaje mi się całkiem sporo, więc chyba dam 500g Karmelowy 50. Chociaż 500g karmelu w tym stylu wydaje mi się dosyć sporo. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się