Mościcki Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 (edited) Hej, Jest jedno piwo z dziesiątków, których spróbowałem na Birofilii, które zostało mi w głowie i odbija się echem po pamięci sensorycznej. Single Hop Mosaic IPA od Andrzeja Milera. Bardzo rześkie, pijalne, świeże. Nieagresywne, nienachalne, bardzo pobudzające. Jasne, średnio nasycone, średnio goryczkowe, bardzo aromatyczne. Czy ktoś poza mną próbował? Piszę w wątku Receptury, bo być może przeczytasz Andrzeju i łaskawie podzielisz się recepturą? Bardzo, bardzo chciałbym takie uwarzyć, szukałem już dość długo takiego smaku... Z góry wielkie dzięki! Edited June 23, 2013 by elroy Poprawiono nazwisko autora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Mi też utkwiło w pamięci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Witam Mam małą zagwózdkę, na birofilii laliśmy piwo single hop Mosasic APA, natomiast IPA (była to wersja imperialna) była chmielona Mosaic+Citra. Daj znać o którą wersję Ci chodzi. Jeżeli chcesz mogę podać recepturę na oba piwa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Jestem pewien, że za podanie obu receptur nikt się tu nie obrazi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Andrzej, Pomieszałem (gdy piłem ją u CIebie, byłem już po kilkudziesięciu próbkach . Tak, chodzi mi o single hop Mosaic APA. Jeśli możesz podzielić się - będę super wdzięczny. Jeszcze jednoe - wszyskiego, czego u Ciebie spróbowałem - przekroczyło moje oczekiwania, ale ta APA mnie zmiotła. W zasadzie o IPA też możesz skrobnąć Dzięki Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post andy Posted June 23, 2013 Popular Post Share Posted June 23, 2013 Receptura na APA single hop Mosaic 4,2kg - pilzneński 0,3kg - carabelge 0,15kg - pszeniczny 55C - 5' 64C - 25' 72C - 25' 78-> filtracja 60' - 10g mosaic 30' - 10g mosaic 15' - 20g mosaic 0' - 30g mosaic Odfermentowało 12,5->2 blg Drożdże Irish Ale Na cichą na ok 5 dni dodano 35g mosaaic Na ostatnie 3 dni cichej obiżono temp. do ok 7C (dzięki temu piwo pomimo chmielenia na zimno jest w miarę klarowne ) Fermentacja w temp otoczenia 17-18C Uwagi : 1.młode piwo po chmieleniu na zimno ma specyficzny aromat jak dla mnie pachnie jakimś zielskiem, po 2-3 tygodniach jest już jak powinno 2. Piwo według tej receptury uwarzone było w browarze Stara Komenda w Szczecinie - Słoneczny Patrol Bleakreaper, ogoun, Jakub M and 14 others 17 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Znakomicie - bardzo dziękuję. Interesujący jest krok o obniżeniu temperatury do 7 stopni. Wkładasz fermentor do lodówki po prostu czy masz inną technikę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Piłem i na upalne dni jest idealne Świetne piwo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambo-5 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 a to chmielenie tylko mosaiciem nie daje takiego efektu mocno kwiatowego, cięzkiego i w konsekwencji piwo nie wydaje się być ciężkie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 ja wlasnie warze bittera single hop mosaic. skorzystam z przepisu na chmielenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 (edited) a to chmielenie tylko mosaiciem nie daje takiego efektu mocno kwiatowego, cięzkiego i w konsekwencji piwo nie wydaje się być ciężkie? Nie Mosaic daje bardzo specyficzny aromat, ale dla mnie jest on orzeźwiający i lekki nie ma nic z ciężkości, tylko mam jedno ale do tego chmielu musi być on użyty z innym bo w single hop czegoś mi brakuje w aromacie piwa zawsze z nim, ale to chyba moja indywidualna percepcja Edited June 23, 2013 by Undeath udarr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 @ bambo-5 Nie, przeciwnie - Mosaic nadaje zwiewności i lekkośći, mnie wręcz "otrzeźwia". Chmieliłem już Mosaiciem, ale w połączeniu z innymi chmielami. Czas na single hopping. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 (edited) Znakomicie - bardzo dziękuję. Interesujący jest krok o obniżeniu temperatury do 7 stopni. Wkładasz fermentor do lodówki po prostu czy masz inną technikę? Warto każde piwo chmielone na zimno ( i nie tylko ) poddać pod konie ciche czemuś na kształt lagerowania. Jeśli piwo jest chmielone na zimno to dzięki obniżeniu temp. chmiel i inne śmieci opadają na dno co w efekcie daje klarowne piwo. Stosuję ten zabieg do wszystkich piw (no może poza pszenicą). Co do techniki to mam skrzynię styropianową na balkonie i dokładam tam pety z lodem. Co do mieszania mosaic z innymi chmielami to IAIPA mojego ojca (4 m-ce w żywcu) była chmielona pół na pół mosaic - citra i efekty są bardzo dobre. Moim zdaniem ten chmiel nadaje się równie dobrze jako single hop jak i mix. Edited June 23, 2013 by andy Rotblunt and Marciano 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post andy Posted June 23, 2013 Popular Post Share Posted June 23, 2013 IAIPA 6kg pilzneński 1kg - monacijski 0,5kg caraamber 0,5kg pszeniczny 55c - 10' 64c - 40' 72c - 25' 78c - 10 min -> filtracja 60' - 50g chinook +20g mosaic 30' - 25g mosaic+25g citra 15' - 25g mosaic+25g citra 0' - 25g mosaic+25g citra Drożdże Irish Ale gęstwa Wysładzanie do uzyskania 18 blg, po chmieleniu wysżło 23l 20blg Po przelaniu na cichą do fermentora poszło 50g mosaic + 50 citra Pod koniec cichej oczywiście chłodzenie w celu klarowania. maksimikus, cml, ogoun and 4 others 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 (edited) Jeśli chodzi o drożdże - Irish Ale - użyłeś celowo, czy akurat taką gęstwę miałeś dostępną? Jeśli celowo - co Cię w nich przekonało? Pytam, bo zastanawiam się jak zmieni się piwo, jeśli: a) sfermentowałbym US-05 b) sfermentowałbym Wyeast 1056 American Ale Edited July 8, 2013 by Mościcki Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Akurat te drożdże miałem pod ręką. Zdecydowałem się na nie, gdyż po małych konsultacjach z Vettisem okazało się że piwa na nich po ok 4 tyg. leżakowania dają fajne wytrawne i orzeźwiające piwa. Jeżeli miałbym się zdecydować na inny szczep to do APA dałbym us05 lub S04 (na tych drugich zrobiliśmy apę w Starej Komendzie w Szczecinie i wyszła bardzo fajna). Jeżeli chodzi o IAIPA to s04 odpadają, piwo będzie zbyt pełne cieżkie i słodkie (obserwacja własna). Jeżeli masz WY 1056 to śmiało możesz ich użyć do APA i AIPA - będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 No właśnie nie mam żadnego szczepu obecnie i zastanawiam się między US-05, S04 oraz WY 1056 American Ale, 1084 Irish Ale. Po prostu muszę je kupić, więc chcę wybrać najlepiej pasujące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 (edited) Jeśli robisz tylko 1 warkę to użyj suchych s04, us05 (piszę o apa). Są one łatwiejsze w użyciu i bardziej uzasadnione ekonomicznie, a moim zdaniem efekt końcowy będzie bardzo dobry . Edited July 8, 2013 by andy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 Zamierzam robić dwie i planuję jeszcze jedną IPA w dość krótkim przedziale czasu, więc chyba pójście w płynne jest uzasadnione - jedną saszetką obstawię 3 warki zbierając gęstwę. To co? 1056 czy 1084 czy jeszcze jakieś inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 1056 będą bardziej "stylowe", na 1084 piłeś APA, było niezłe, AIPA też na nich była bardzo dobra. Wybór należy do Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 dzięki, idę w American Ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
waz Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 W jakim wieku były te piwka podczas birofilia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 APA z tego co pamiętam 2 miesiąc od butelkowania, IAIPA ok 1 miesiąc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mungo Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 60' - 10g mosaic 30' - 10g mosaic 15' - 20g mosaic 0' - 30g mosaic Mam takie pytanie Te czasy oznaczaja na ile minut gotowania daje sie daną porcję chmielu? Wiem że pytanie troszke głupie ale wole się upewnić zanim coś zepsuje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Tak. 60'- wrzucasz chmiel i gotujesz go 60 min, 0'- wrzucasz po wyłączeniu palnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now