flood Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Warka 15sta, tym razem bardziej Koelsch;-) 3,80 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 74,5 % 0,70 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 13,7 % 0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 7,8 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 2,0 % 0,10 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 2,0 % Zacieranie; zasyp do 15K 54°C - 50°C 5min 62°C - 25 minut 72°C - 45 minut 78°C mashout Filtracja bezproblemowa, z użyciem 20l wody 14,00 gm Magnum SZ [14,00%] (60 min) 5,00 gm marynka [8,00%] (30 min) 30,00 gm Saaz [3,50%] (10 min) 10,00 gm Perle HB [5,00%] (10 min) Wyszło 22,5l 12°Blg - spada mi wydajność;-) Zadane gęstwą po poprzednim prawie jak Koelsch. Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) Yeast-Ale Właśnie koniec porządków nadszedł pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 3 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Warka 16sta - znów Ale polskie 4,25 kg Pale Malt 85,0 % 0,40 kg Carahell 8,0 % 0,25 kg Melanoidin 5,0 % 0,10 kg Carapils 2,0 % Zacierane godzinę w 68°C Chmielone 30,00 gm marynka (80 min) 20,00 gm East Goldings, 6,5 (20 min) 10,00 gm East Goldings, 6,5 (1 min) Wyszło 22l 12,5°Blg. Zadano gęstwą po porzednim ale - Danstar Nottingham. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 (edytowane) Warka 17 - pilsner, bo temperatury doszły:0 Zasyp; 5,00 kg pils 3,6 0,50 kg Carapils 0,10 kg Melanoidin Zacieranie; zasyp do 17K 60°C - 55°C 15min 62°C - 15 minut 72°C - 30 minut 78°C mashout Filtracja niby sprawna - ale mimo przepuszczenia z 10 litrów z powrotem - mało klarowna brzeczka Chmielenie 45,00 gm marynka [8,00%] (70 min) Hops 31,6 IBU 70,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 4,2 IBU 27,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 2,1 IBU Chłodzenie i zadane Budvar Lager (Wyeast Labs #2000) Drożdże rok po produkcji napęczniały w trzy dni. Zadane wprost z saszetki. pzdr flood Edytowane 17 Października 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Witam, z rozpędu - kolejna, 18sta warka. Ponieważ początek sezonu zimowego - to porządki - warka z końcówek słodów w pudełkach Zasyp 2,20 kg pils soufflet 3,6 1,75 kg Pale Malt 1,30 kg pszeniczny litovel 0,20 kg Biscuit Malt 0,20 kg Carahell 0,10 kg Acidulated Zacieranie do 17 L wody 49°C idzie zasyp 44°C 10min 62°C 30 min 72°C 30 min 78°C mashout Chmielenie 25,00 gm Iunga HB [11,00%] (60 min) 20,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Zasadno gestwą zdjętą 11.X z Koelscha, wystartowaną z cukrem 1 Pkgs Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565). Wyszło 23,5L w fermentorze ( 25 łącznie) 14°Blg. Nie rozrzedzałem. Po zasypaniu mierzyłem pH - było 6,5 Po zatarciu - 5,7 - z tego wniosek że powinienem dawać więcej zakwaszającego, choćby aby poprawić wydajność. Od kiedy robię na domowej, a nie na biedronce - sporo mi spadła. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Po zasypaniu mierzyłem pH - było 6,5Po zatarciu - 5,7 pH mierz jakieś 10 minut po wsypaniu słodów. Można tez słód zakwaszający wrzucić wcześniej, przy grzaniu wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Cześć:-) 10 minut chyba nie było... Jakie pH sugerujesz za docelowe? Niby nic - ale jednak martwi spadek wydajności na domowej wodzie, a jak się już obstawiam gadżetami do pomiaru... Czy gdzieś mogę znaleźć info - o ile obniży mi pH każde 100g zakwaszającego? pzdr flood PS chyba trzeba namówić Infama na spotkanie - łatwiej dyskutować w realu... f. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 chyba trzeba namówić Infama na spotkanie - łatwiej dyskutować w realu... Infama nie trzeba namawiać. Od dłuższego czasu o tym myślałem. Ustalimy termin. Proponuję jedynie ominąć najbliższe święta (albo przed, albo po). Może jakieś degustacje w "ślepych próbach" (grodzisz, hefe, red ale, oatmeal stout, milk stout, Wasze proozycje)? Poza tym ciekawostki p.t. "moje najstarsze (pijalne;)) piwo"!!! Dzięki Flood za wywołanie tematu. Jestem Ci winien ocenę. Wyślę na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Czy gdzieś mogę znaleźć info - o ile obniży mi pH każde 100g zakwaszającego? Dla każdej wody to będzie inaczej, musisz opraktykować. Jakie pH sugerujesz za docelowe? 5.7 jest jak najbardziej OK, zdziwiła mnie rozbieżność pomiędzy pomiarem na początku i na końcu, nie ma prawa być takiej różnicy. Zapewne prawidłowa jest 5.7, mało prawdopodobne, żeby pH zacieru ustaliło się powyżej 6, nawet przy 100% pilzneńskiego Pomiary robiłeś na wystudzonej próbce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 (edytowane) Pomiary robiłeś na wystudzonej próbce? Nie.. :rolleyes:... W domu doktor chemii - a ja takie rzeczy na forum omawiam... Przy okazji. Rozlałem wczoraj ale - w domu postało dobę - teraz jest w garażu - 7°C. O ile wydłuży sie czas nagazowania, w domu trwa to około 3 tyg - tak szacuję. pzdr flood Edytowane 18 Października 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witam, no i pierwszy problem - nie fermentuje pils. W sobotę sprawdzałem - na refraktometrze 11 - ok 10 blg, po tygodniu. Drożdże ładnie wystartowały w domu w poprzednią sobotę, kiedy był dywanik - poszło wszystko do garażu, do 8°C. Po tygodniu kontrola - opisane wyżej 10blg. Zamieszane solidnie, podniesiona temperatura do 12, może nawet 13°C - dziś sprawdzam - refraktometr 10,5 - czyli ok. 9°Blg Czekać, czy zadać jakieś nowe pożeracze? Oryginalnie - 17sta warka, cyt; Budvar Lager (Wyeast Labs #2000) Drożdże rok po produkcji napęczniały w trzy dni. Zadane wprost z saszetki. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Jaki był ekstrakt początkowy? Ja bym poczekała Myślę, że powolutku, ale drożdże zrobią swoje. Przy lagerach fermentacja zwykle trwa dłużej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 12°Blg na starcie i mija 10ty dzień... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Tak jak pisałam, ja dałabym im jeszcze czas. Utrzymaj temp 12°C, drożdże wolno, ale jednak powinny pracować. Co najważniejsze pracę podjęły, ale to widocznie jakieś leniwce są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Dzięki. poczekam do weekendu, i albo rybki , albo drożdże;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Cześć Flood a sprawdzałeś tylko na refraktometrze czy cukromierzem także? Gdzieś kiedyś czytałem że nie powinno się mierzyć refraktometrem cieczy zawierających już alkohol bo wynik jest zafałszowany - ale prawdę mówiąc nie wiem w która stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Gdzieś kiedyś czytałem że nie powinno się mierzyć refraktometrem cieczy zawierających już alkohol bo wynik jest zafałszowany - ale prawdę mówiąc nie wiem w która stronę. Nigdy nie mierzyłem refraktometrem, ale wydaje mi się, że są programy które to przeliczają. Dlatego tez flood napisał: refraktometr 10,5 - czyli ok. 9°Blg A wracając do tematu - w 10 dni spadek o 3°Blg, to nawet jak na lagera to raczej wolno. Powiedziałbym wręcz że bardzo wolno. Ale może teraz po przeniesieniu do cieplejszego i zamieszaniu (napowietrzeniu) trochę ruszą. Oj, jednak starter się czasami przydaje... Ja przy mojej poprzedniej warce (belgian blond ale) też miałem chwilę strachu, bo mi bardzo wolno początkowo fermentowały, a była to górna fermentacja (czyli trochę łatwiej drożdżom) i aktywator (czyli 5x więcej drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Mierzyłem wczoraj refraktometrem, i przeliczałem programem codera i beer smithem. W piątek czy sobotę - pomiar podwójny - żeby sprawdzic też te programy przeliczające, jako że refraktometr mam od kilku dni. Startera nie robiłem - widać duży błąd przy starszych drożdżach - bo się naczytałem na forach, że sama aktywowana paczka daje radę... No to i mam. Mieszane było do samego dna w sobotę - deczko pomogło, ale jak widac niewiele. Stoi w tych 12-13°C, dekiel podnosi - czyli coś pracuje - oby nie dziki. Zobaczymy w piątek - dopiero będę w domu... Zastanawiałem się czy nie sypnąc garści ekstraktu suchego - ze czasów pancernych zostało mi tego trochę w kuchni, i nie bardzo mam pomysły co z tym zrobić. Więc może właśnie w takich sytuacjach, czy do robienia starterów będę to zużywał. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 No i niestety ani drgnęło w °Blg. Stoi w 13°C , na wierzchu lekka piana, w smaku dobre, słodowe - jak to brzeczka. To juz prawie dwa tygodnie... Dorzucić ekstraktu ( no ale po co) - czy zadać starterem z W34/70? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 czy zadać starterem z W34/70? Tak, dodaj starter, nie musi być duży, ale drożdże muszą pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Dopytam, zadać w tych 13°C , czy przenieśc na start do domu cały fermentor? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Jak chcesz mieć pilsa, to zaryzykuj i zadaj w 13*. Jak chcesz po prostu uratować piwo, to dofermentuj je do końca w temperaturze pokojowej, albo tak jak planujesz. Tak czy inaczej, starter powinien być w temperaturze zbliżonej do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Dzięki - robie w34/70 - zawalczę jeszcze o dolną. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Pils wciąż na "burzliwej" - ale zszedł już do 3,5°Blg - pójdzie na cichą. 3068 opornie startują - za to koelsche - żwawe jak mało co, więc; warka 19sta - kolonijne 4;-) 4,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 74,1 % 1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 18,5 % 0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,7 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,9 % 0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 1,9 % Zacieranie - 62°C - 15 min 72°C - 45min 78°C - 5min Chmielenie 15,00 gm Iunga HB [11,00%] (60 min) Hops 14,6 IBU 40,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 3,2 IBU 40,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 2,5 IBU No i do wiaderka:-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Warka 20sta - powstała wczoraj pszenica Zasyp; 2,70 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 53,5 % 1,50 kg pils soufflet (3,8 EBC) Grain 29,7 % 0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 7,9 % 0,25 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 5,0 % 0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 4,0 % Zacieranie 45°C - 15min 52°C - 15 min 62°C - 15min 72°C - 30 min 78°C - mashout Chmielenie 30,00 gm Perle HB [5,00%] (60 min) Hops 13,6 IBU Otrzymałem - 25L - 13°Blg Zadane starterem z WL3068 pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Flood, a nie chciałeś spróbować zacierania Codera? Warka #96 była oryginalna. Ciekawe, czy dodatek jasnych karmeli wpłynie jedynie na kolor, czy będzie coś więcej Stawiam na to pierwsze, obym się mylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się