e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Skoro randall potrafi wzbogacić piwo bazowe to czy podpinając go pod Perłę czy Warkę osiągnie się również ciekawy efekt? Jak sądzicie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 A co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Infuzer, którego AleBrowar używał na festiwalu we Wrocku. Do komory można zapodać chmiel w szyszkach lub rozdrobnione ziarna kawy (do stouta). http://www.dogfish.c...amel-animal.htm btw, było o tego typu ustrojstwach w najnowszym piwowarze. Są jeszcze "chmielowe torpedy" / hoprocket. Swój patent miał we Wrocku również SzałPiw. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Nie, nie... nie miałem na myśli zrobienia z lagera stouta kawowego, a jedynie poprawienie lagera końcowym chmieleniem aromatycznym. O kawie wspomniałem w kontekście lanych stoutów i porterów. Z witem to nawet ciekawy pomysł Edytowane 24 Czerwca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Co dokladnie uzyl Szalpiw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Nie wiem czy efektu skunksa (z lecha na przykład), kwasu izowalerianowego, czy też DMS-u, ten chmiel, by zamaskował, szczerze mówiąc bardzo wątpię. IMHO koncernówek, już nic nie poprawi, no chyba, że same browary polepszą ich jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Marnotrawstwo chmielu na takie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Co dokladnie uzyl Szalpiw? Mieli swój autorski infuzer. Jasne, że szkoda, ale ciekawi mnie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Ostatnio testowaliśmy go nabijając kawą i podpinając Ortodoxa. Kawowością dorównywał mojej czarnej w robocie. A co do stwierdzenia "szkoda chmielu" to nie byłbym taki szybki w rzucaniu osądów. Piwa absolutnie paskudne w smaku faktycznie nic nie zyskają... ale doprawienie cienkiego lagera aromatem i smakiem, bez podbijania goryczki - to może być ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Wg mnie ciekawy eksperyment, zwłaszcza sezonowo na jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Pijalne piwo w cenie koncernówki - ot takie do wypicia na co dzień. Brzmi kusząco, też jestem ciekawy efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Myśle że jak najbardziej jakis ciekawy efekt dalo by sie wyciagnac. Napewno z jasnego lagera nie powstanie czkoladowy stout, ale Perła kawowa jak najbardziej. Oczywiscie wychodzac z zalozenia ze uzycie randala cokolwiek daje. Fajny bylby np. wit przepuszczony przez swieza skorke cytryn, pomaranczy. AleBrowar przepuszczał przez skórkę pomarańczową przy użyciu Randalla Lady Blanche na fetiwalu w Pradze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zauważyłem, że nawet słabe piwa (domowe) dochmielone na zimno zyskują, stąd pytanie czy montując randalla w zwykłej knajpie, ze zwykłym masowym lagerem da się osiągnąć podobny efekt. Pewnie jak ktoś nie spróbuje to się nie dowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Zaciekawił mnie mocno ten temat... Poszukałem w internecie i znalazłem takie rozwiązania i pomysły: Zaparzacz do herbaty Raczej bardzo kiepski pomysł Wersja bardziej hardcorowa czyli COŚ z wyposażenia akwarium (nie wiem co to) Gotowe rozwiązanie DIY na bazie filtru do wody DIY mini randall Ktoś już ma albo będzie robił / kupował? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Krzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wygląda na to, że na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie polewano Żywca poprzez randalla. Był ktoś, to prawda? i jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wygląda na to, że na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie polewano Żywca poprzez randalla. Był ktoś, to prawda? i jak wrażenia? W randallu ananas + cascade, po ok. 3-4 godzinach chmielu nie było czuć ani trochę, ananas dosyć wyraźnie,ogólnie wrażenia raczej negatywne. Nie wiem czy było to spowodowane czasem który upłynął od załadowania randalla, czy jakimś innym czynnikiem, ale jak dla mnie Żywiec nie stał się lepszy w wyniku tej całej operacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wg mnie załadowanie i chmielu i ananasa to za dużo - nie wiadomo, jaki tak naprawdę był efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Różnica była wyczuwalna lecz na początku szału nie było, przebił się mocno ananas i głównie w aromacie. Jeżeli po 3-4h nie było lepiej z chmielem to wcześniej też nie (lupuliny rozpuszcza alkohol). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja tam czułem samego ananasa, jak piwo z sokiem. Tutaj to nie pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się