kubisiemce Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Na tym filmiku opisana jest metoda klarowania piwa w zimnej wodzie. Tutaj piwo będzie w kegu więc refermentacja chyba nieistotna. Drożdże opadają na dno, mam piwo w 3 5litrowych butelkach jasne WES. Będę jutro zlewał do butelek, ale też mam mętne. Czy jak włożę do zimnej wody i wszystkie drożdże opadną i zrobię tą metodą jaki będzie to miało wpływ na angazowanie w butelce? Czy też może lepiej tego nie robić jak chce mieć piwo nagazowane. Co też mogę zrobić dla sklarowania moich butli? Żelatyna? Jeśli tak to na jak długo i ile bo powyższa metoda wymaga długiego przechowywania w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Witam sąsiada. 1. nie wiemy jak długo masz to piwo w tych baniakach? 2. jeśli piwo jest mętne tylko z powodu drożdży to w butelkach się sklaruje (drożdże opadną na dno). 3. tego typu klarowanie przez obniżenie temperatury nie powinno mieć wpływu na późniejsze nagazowanie. 4. jeśli piwo masz mętne nie tylko od drożdży to polecam żelatynę (opisane na forum). 5. czytać, czytać... i zacierać, a nie z puchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Cześć Będzie gar będzie zacieranie Piwo dopiero kilka dni, fermentacja skończona i chce zlewać. Spróbuje więc żelatyny bo to jasne i dobrze by było klarowne. Bałem się tylko, że klarowanie może wybić wszystkie drożdże i nie będzie miał kto pracować przy gazowaniu. Choć z 2 strony to z puszki więc pewnie drożdże są powodem mętności, wygląda prawie jak pszeniczne które robiłem wcześniej i leżakuj, a po kilku dniach widzę że wygląda dużo lepiej i drożdże są na dnie butelki. Na dłuższą metę chciałbym minimalizować osad na dnie, dla niektórych delikatnych może to powodować podświadomą niechęć do piwa domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 15 stopni to powinna być temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) 15 stopni to powinna być temperatura fermentacji. skąd to przeświadczenie? dla szczepów drożdży górnej fermentacji najbardziej tolerancyjnych jeśli chodzi o temp. fermentacji ta wartość to już skrajnie niska temperatura. Spróbuje więc żelatyny bo to jasne i dobrze by było klarowne. Bałem się tylko, że klarowanie może wybić wszystkie drożdże i nie będzie miał kto pracować przy gazowaniu. Choć z 2 strony to z puszki więc pewnie drożdże są powodem mętności, wygląda prawie jak pszeniczne które robiłem wcześniej i leżakuj, a po kilku dniach widzę że wygląda dużo lepiej i drożdże są na dnie butelki. przy warzeniu z ekstraktów nie ma aż takiej potrzeby klarowania jak przy zacieraniu, jeśli używasz drożdży w proszku to te najbardziej popularne same elegancko opadają na dno, wystarczy zazwyczaj tydzień po zakończeniu fermentacji. Nie ładuj żelatyny, skoro będziesz miał refermentacje w butelkach to osad tak czy owak będzie, nawet jeśli jej użyjesz to przy nieostrożnym obchodzeniu się z gotowym piwem (wstrząsanie/nieotrożne nalewanie) i tak go będziesz miał. Jedyny skuteczny sposób to wyleżakowanie piwa (jeśli możesz w niższej temp. - drożdże lepiej flokulują) i potem ostrożne przenoszenie/nalewanie (oczywiście bez przesady). Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 E no Rysiek, producent US-05 pisze, że 15-24 to optymalne warunki, a dolna granica 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 E no Rysiek, producent US-05 pisze, że 15-24 to optymalne warunki, a dolna granica 12. Ja w 15 stopniach pomimo dobrego natlenienia miałem problemy z rozbujaniem 12'stek, to że drożdże jako tako fermentują w tej temp. wcale nie oznacza że jest ona optymalna pomimo tego co pisze producent (kolejny przykład np. saflagery i estrowe nuty w typowych temp. lagerowych). Dobra temperatura fermentacji, czyli taka przy której masz rozsądny czas fermentacji i przyjemny profil smakowy dla nich zaczyna się od ok. 17 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Może trochę źle napisałem. 15st zewnętrzne warunki a w fermentatorze o 2st wyżej będzie. Czyli optimum dla Ale. Bez problemów u mnie s04 s05 weizeny. Już jest lato, przerwa w piwowarstwie. A nie klarować przy pomocy wody ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) No właśnie sam zapomniałem o tym, że drożdże same się podgrzeją podczas przemiany cukrów w alkohol. Jeszcze jak się zada drożdże w 20 stopniach i fermentor postawi w 15 to nie ma opcji by zeszło do poniżej tych 17. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Piwo dopiero kilka dni, fermentacja skończona i chce zlewać. no to se jeszcze poczekaj parę dni. Jakie by to nie było piwo to fermentacja się kończy jak blg nie spada przez 2-3 dni z rzędu. A żeby się piwko wyklarowało to z tydzień po tym trza jeszcze poczekać i dopiero do butelek je lać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 E no Rysiek, producent US-05 pisze, że 15-24 to optymalne warunki, a dolna granica 12. Ja w 15 stopniach pomimo dobrego natlenienia miałem problemy z rozbujaniem 12'stek, to że drożdże jako tako fermentują w tej temp. wcale nie oznacza że jest ona optymalna pomimo tego co pisze producent (kolejny przykład np. saflagery i estrowe nuty w typowych temp. lagerowych). Dobra temperatura fermentacji, czyli taka przy której masz rozsądny czas fermentacji i przyjemny profil smakowy dla nich zaczyna się od ok. 17 stopni U mnie ostatnio IPA w temp. 14-15°C z 15,5Blg do 2Blg przefermentowało w 5 dni na gęstwie US-05, II pokolenie. Termometr miałem w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się