szurek Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Wiem , ze to forum piwne i nie mam czasu rejestrowac sie na forum cydrowiczow , ale moze ktos ma doswiadczenie i potrafi mi pomoc. zrobilem cydr kartonikowy nastawiony 20.06 blg poczatkowe bylo 12 dzisiaj jest 0Blg ale wciaz pracuje i w nastawie widac unoszace sie babelki. nie chce zrobic wybuchajacych bombek. pprosze o porade czy butelkowac czy jeszcze zostawic na kilka dni w balonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwosz Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Butelkuj. Unoszące się bąbelki to wydzielający się CO2 z cydru. 0Blg oznacza, że jest fermentacja się praktycznie skończyła ( alkohol zawarty w cydrze/piwie/winie trochę zaniża odczyt blg, ale są to znikome różnice przy tak niskiej zawartości alkoholu ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Znikome wartości? 5% to z tego co pamiętam 1-2 blg. Teraz powiedz mi czy 10g cukru na litr to duże nagazowanie czy małe i czy przy normalnym dodatku cukru na nagazowanie do butelek nie ma możliwości wybuchu? Kolega niech pare dni jeszcze poczeka szkoda ryzykować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_l85 Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Tydzień fermentacji więcej moim zdaniem jest lepszy i pewniejszy od wszelkich porad i pomiarów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szurek Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 (edited) Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady, zostawie jeszcze do przyszłej soboty. Edited June 30, 2013 by szurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 SZUREK - dobra decyzja o pozostawieniu cydru w spokoju. Za tydzień po pomiarze będziesz miał wskazanie -1 lub nawet -2 BLG. BONIU - 10 gram cukru do refermentacji to za dużo. Ja daję 6 gram na 1 litr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now