Jump to content

cydr 0 Blg bąbluje i bulka


Recommended Posts

Wiem , ze to forum piwne i nie mam czasu rejestrowac sie na forum cydrowiczow , ale moze ktos ma doswiadczenie i potrafi mi pomoc.

zrobilem cydr kartonikowy nastawiony 20.06 blg poczatkowe bylo 12 dzisiaj jest 0Blg ale wciaz pracuje i w nastawie widac unoszace sie babelki. nie chce zrobic wybuchajacych bombek.

pprosze o porade czy butelkowac czy jeszcze zostawic na kilka dni w balonie.

Link to comment
Share on other sites

Butelkuj.

Unoszące się bąbelki to wydzielający się CO2 z cydru.

0Blg oznacza, że jest fermentacja się praktycznie skończyła ( alkohol zawarty w cydrze/piwie/winie trochę zaniża odczyt blg, ale są to znikome różnice przy tak niskiej zawartości alkoholu )

Link to comment
Share on other sites

Znikome wartości? 5% to z tego co pamiętam 1-2 blg. Teraz powiedz mi czy 10g cukru na litr to duże nagazowanie czy małe i czy przy normalnym dodatku cukru na nagazowanie do butelek nie ma możliwości wybuchu?

 

Kolega niech pare dni jeszcze poczeka szkoda ryzykować.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady, zostawie jeszcze do przyszłej soboty.

Edited by szurek
Link to comment
Share on other sites

SZUREK - dobra decyzja o pozostawieniu cydru w spokoju. Za tydzień po pomiarze będziesz miał wskazanie -1 lub nawet -2 BLG.

BONIU - 10 gram cukru do refermentacji to za dużo. Ja daję 6 gram na 1 litr.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.