szurek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Wiem , ze to forum piwne i nie mam czasu rejestrowac sie na forum cydrowiczow , ale moze ktos ma doswiadczenie i potrafi mi pomoc. zrobilem cydr kartonikowy nastawiony 20.06 blg poczatkowe bylo 12 dzisiaj jest 0Blg ale wciaz pracuje i w nastawie widac unoszace sie babelki. nie chce zrobic wybuchajacych bombek. pprosze o porade czy butelkowac czy jeszcze zostawic na kilka dni w balonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Butelkuj. Unoszące się bąbelki to wydzielający się CO2 z cydru. 0Blg oznacza, że jest fermentacja się praktycznie skończyła ( alkohol zawarty w cydrze/piwie/winie trochę zaniża odczyt blg, ale są to znikome różnice przy tak niskiej zawartości alkoholu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Znikome wartości? 5% to z tego co pamiętam 1-2 blg. Teraz powiedz mi czy 10g cukru na litr to duże nagazowanie czy małe i czy przy normalnym dodatku cukru na nagazowanie do butelek nie ma możliwości wybuchu? Kolega niech pare dni jeszcze poczeka szkoda ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Tydzień fermentacji więcej moim zdaniem jest lepszy i pewniejszy od wszelkich porad i pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szurek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady, zostawie jeszcze do przyszłej soboty. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez szurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 SZUREK - dobra decyzja o pozostawieniu cydru w spokoju. Za tydzień po pomiarze będziesz miał wskazanie -1 lub nawet -2 BLG. BONIU - 10 gram cukru do refermentacji to za dużo. Ja daję 6 gram na 1 litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się