bart3q Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Hej. Posiadam 4kg pszenicy niesłodowanej, i zastanawiam się co z nią zrobić. Piwo w stylu witbier mi nie smakuje (nie lubię smaku kolendry i szczególnie curacao). Może ktoś z was ma fajny pomysł co można z nią zrobić? Zaznaczam że chciałbym zrobić piwo o zasypie 50% tej pszenicy. Z góry dzięki za wszystkie propozycje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Masz kilka wariantów np. Hefe-Weizen, American Wheat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 American Wheat Scooby z jakiś powodów podkreślał, że niesłodowana to niekoniecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Można ją uwędzić i zrobić a'la Grodziskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 (edited) kownik mateos dnia 03 lipiec 2013 - 10:38 napisał American Wheat Scooby z jakiś powodów podkreślał, że niesłodowana to niekoniecznie. To niekoniecznie to odnosi się do smaku czy raczej do stylu?. Musze poszukać do czego Scooby się odnosił. Edited July 3, 2013 by mateos Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Jeśli idzie o style to tak duży zasyp niesłodowanej pszenicy masz tylko w witku. Gdzie indziej dodatek jest kilku- kilkunasto- procentowy. No ale przecież style nie mogą nas ograniczać. Zrób po prostu eila i nachmiel jak lubisz. Może być jasny (pilzneński i pszenica pół na pół) albo z dodatkiem niewielkiej ilości słodów karmelowych lub barwiących. W każdym razie zdecydowanie potrzebujesz użyć silnego enzymatycznie słodu (pilzneński lub pale). Jeżeli nie znasz rzeczywistych parametrów tego słodu to nie schodź z jego udziału poniżej 45%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Albo w ramach doświadczeń zesłoduj te 4 kg i zrób warkę na własnym słodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Nie zauważyłem działu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiterens Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Sam przy uwarzonych zaledwie 2 warkach (chwilowo mnie sprzęt ogranicza) zesłodowalem 5kg ziarna jęczmienia i wyszło z tego 3,9kg "słodu" tylko nie wiem jakiego ale na pewno użyję go z samej ciekawości a mam jeszcze wór prawie 10kg jęczmienia i tak się właśnie zastanawiam nad uwędzeniem go a gdybym posiadam pszenicę to na bank uwędziłbym ją dębem na al'a Grodziskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Słodowanie nie jest zabronione więc jak masz czas i pieniądze to nikt nie może zakazać. Jeżeli masz możliwość wędzenia to możesz ususzyć słód w dymie, wtedy będzie coś zbliżonego do surowca na Grodziskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 Ovzywiście i słodowanie i wędzenie mam w planach na przyszłość( jestem synem rolnika, surowca mam sporo). Tą pszenicę jednak mam już pogniecioną. Co sądzicie o zrobieniu Ipa na niej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 A nie lepiej Ci zrobić coś na wzór witbiera ale bez przypraw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 Tzn? Jaki zasyp i chmielenie? Nie robiłem nigdy witbiera Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Pochwal sie jeszcze jakimi drożdżami dysponujesz to coś Ci poradzimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 (edited) Z drożdży mam s-33, s04, i Danstar Nottingham. Korci mnie żeby zrobić z tego single hop na Pacific Gem. Edited July 4, 2013 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Zrób wita bez przypraw na S33. Możesz sypnąć na aromat trochę jakiegoś amerykańskiego chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Takie coś kiedyś zrobiłem: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__100#entry154694 Myślę, że to może być baza do takich czy innych piw owocowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Z drożdży mam s-33, s04, i Danstar Nottingham. Korci mnie żeby zrobić z tego single hop na Pacific Gem. Dobry pomysł. Najlepiej na Nottinghamach Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 Jacek mógłbyś odsunąć jakiś przykładowy przepis? Jak chmielić (ile ibu i ile na aromat)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Ile %ak. ma twój chmiel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 14.6% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyneq Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Zrobiłem kiedyś ciemne, eksperymentalne piwo "z resztek", i dałem dość sporo płatków pszenicznych. Myślę że podobnie wyszłoby na niesłodowanej, generalnie bardzo podobne w smaku do "Czarnego barana" albo Gniewosza ciemnego (zaraz mnie ukrzyżują). Mniej więcej zasyp (przeliczony na 20 l) wyglądał tak: - słód pszeniczny – 0.9 kg - słod pilznieński – 2.4 kg, - płatki pszenne - 0.9 kg, - słód melanoidynowy – 0.5 kg, - ekstrakt WES bursztynowy – 0.5 kg - słód czekoladowy 0.2 kg Możesz zrezygnować z melanoidynowego, zamiast tego dać monachijskiego. Zamiast ekstraktu, który ja dałem (bo miałem akurat resztki), możesz dać dodatkowe 400 g pilznieńskiego + 300 g jakiegoś karmelowego. Płatki i słód pszeniczny zamień surowizną, wychodzi wprawdzie 1/3 a nie jedna druga. Chmielenie lubelskim tak na około 20 IBU, fermentacja na danstarach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 (edited) Prosto i bez kombinowania: 2 kg - słód pilzneński 2 kg - niesłodowana pszenica Zacieranie (bez kleikowania pszenicy, temperatura kleikowania skrobi pszenicznej jest niższa niż jęczmiennej) 52°C - 20' 62°C - 30' 72°C - 30-45' (do negatywnej próby jodowej) 77-78°C - 15' Chmielenie: 10g PGem - na 60' 10g PGem - na 20' 15g PGem - po wyłączeniu palnika Powinieneś dostać około 20-22' brzeczki nastawnej o ekstrakcie 12°Blg. IBU około 32. Edited July 4, 2013 by JacekKocurek bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 A do filtracji dorzucić owsa? Mam taki pognieciony (nie płatki). Ewentualnie do zacierania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now