pavulonek Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Nie powinno pęknąć. Też początkowo miałem w kwadrat (prostokąt), potem poprawiałem, potem rozwinąłem, zwinąłem na rurze, okazało się, że za duża średnica i zaciągałem na mniejszej rurze. Nic się nie stało. Może na niektórych karbach już nie jest taka prosta, ale się nie łamie. Przewiń w okrąg, bo na kwadratowych zagięciach ma duży opór wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Mnie się trochę rozjeżdża, ale nie aż tak, żeby trzeba było dawać drut. w smie racja, bo to jest uzależnione z jakiego materiału masz rurkę - kwasówka czy nierdzewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 w smie racja, bo to jest uzależnione z jakiego materiału masz rurkę - kwasówka czy nierdzewka Rozwiń proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Kwasówka jest (jak wspominałem wyżej) bardzo sprężysta i mniej plastyczna niż nierdzewka. Bez drutu na pewno się nie obejdzie. Kolega pavulonek zapewne ma chłodnicę z rury nierdzewnej i stąd "nierozjeżdzanie" się finalnego produktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Możesz podać źródło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Tak - moja głowa i testy "organoleptyczne" piszę po prostu to, czego doświadczyłem. O ile dobrze pamiętam, ktoś już w tym wątku również poruszył ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Chyba chodzi o grubość ścianki, bo właściwości 304 i 316 są podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Też wczoraj nawijałem rure karbowaną z nierdzewki 8m 304 0,2mm (występuje jeszcze 0,3mm), i bez drutu to jedna wielka sprężynka z tego wyszła. Może ta grubsza lepiej trzyma wymiary. Nie czekając, zagotowałem 23 L wody i podłączyłem to cudo... efekt rewelacyjny po 15 minutach ( z mieszaniem) miałem 20C. Edytowane 7 Listopada 2014 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) A jak średnica ten nowej 15 minutowej chłodnicy? Edytowane 7 Listopada 2014 przez anu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Z tego co pamiętam to mam 304. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Podepne sie z pytaniem pod temat: czy 9pln za 8mm rurke do lpg to dobra cena? http://allegro.pl/rurka-miedziana-miedz-cu-fi8-8mm-plastyczna-do-lpg-i4777815325.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Taka chyba normalna. Pierwszą chłodnicę kupowałem właśnie w okolicach tej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraku Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Podepne sie z pytaniem pod temat: czy 9pln za 8mm rurke do lpg to dobra cena? http://allegro.pl/ru...4777815325.html A tę otulinę da się bez problemu usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Podepne sie z pytaniem pod temat: czy 9pln za 8mm rurke do lpg to dobra cena? http://allegro.pl/ru...4777815325.html A tę otulinę da się bez problemu usunąć? Da się. I łatwiej jest ją uformować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam miedziana chlodnica slaby temat, mam taka okolo 8m czas chlodzenia 3 godziny, zrobilem z rury karbowanej okolo 8m czas 1 godzina .Warka 60l z 100 stopni do 16 godzia 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam miedziana chlodnica slaby temat, mam taka okolo 8m czas chlodzenia 3 godziny, zrobilem z rury karbowanej okolo 8m czas 1 godzina .Warka 60l z 100 stopni do 16 godzia 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Jakby przypadkiem ta miedziana leżała odłogiem i być może rozważasz sprzedaż, to zajrzyj na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Zastanawia mnie tylko brak przerw pomiędzy zwojami. Drastycznie tracisz powierzchnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Zastanawia mnie tylko brak przerw pomiędzy zwojami. Drastycznie tracisz powierzchnię. Ty sobie jaja robisz? bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Zastanawia mnie tylko brak przerw pomiędzy zwojami. Drastycznie tracisz powierzchnię. Ty sobie jaja robisz? Edytowane 14 Grudnia 2014 przez MaciejAdamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Zastanawia mnie tylko brak przerw pomiędzy zwojami. Drastycznie tracisz powierzchnię. Ty sobie jaja robisz? Skąd to pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Zastanawia mnie tylko brak przerw pomiędzy zwojami. Drastycznie tracisz powierzchnię. Ty sobie jaja robisz? Sorry, pomyliłem adresata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Poczytałem trochę tej dyskusji. Sam się teraz zastanawiam jak i z czego chłodnica, bo co do tego czy zanurzeniowa nie mam wątpliwości. Podrzucę Wam jeszcze 2 rzeczy które znalazłem: http://sklep.went-bud.pl/spirala-nierdzewna-z-rury-fi-10-mm-l6000-mm-p-292.html dość tania spirala z nierdzewki ja jednak zrobię raczej swoją z miedzi, bo do warek 40l powyższa byłaby za mała. Szukałem taniej rurki miedzianej i oto co znalazłem (najtaniej jak mi się udało): http://www.tanie-ogrzewanie.pl/rury-miedziane-miekkie/rura-miedziana-10x1mm-miekka,,rid,11744.html Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 @Maćko dorzuć 40gr na każdy metr i kup "Rura karbowana DN 12 AISI 304, 0,30 mm". Będziesz zadowolony lepiej niż z miedzi http://karbowane.pl/rura-karbowana-dn-12-aisi-304-030-mm-p-12.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) a jak myślicie, ile metrów powinna mieć wężownica na warki 40-45l? Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Maćko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi