nms007 Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 (edited) Przymierzam się do zrobienia własnej chłodnicy, bo mam dosyć szeroki gar (40cm średnicy) i te które znalazłem w sklepach piwowarskich są wg mnie za małe. Ale do rzeczy... padło na rurkę karbowaną 1/2'' Ale widzę, że są do wyboru dwa typy materiału: AISI 316l (kwasówka) oraz AISI 304 (nierdzewka) czy jest jakaś różnica w oddawaniu temteratury pomiędzy tymi materiałami - bo cena jest na tyle podobna, że nie jest to wyznacznikiem ps. A może lepiej odpuścić nierdzewkę i zrobić z rurki miedzianej fi8? Edited July 4, 2013 by nms007 piotr986 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Jeżeli cena podobna to weź 316. Jest odporniejsza na chlorki (a związki chloru często występują w środkach do dezynfekcji). Jeśli idzie o przewodzenie ciepła to różnice są pomijalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilo Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 (edited) austenit/martenzyt stal nierdzewna to stal martenzytyczna, wiele twardsza i wytrzymalsza mechanicznie od kwasoodpornej (austenitycznej), która jest względnie miękka i ma słabą wytrzymałość mechaniczną. Akurat stal 1.4301 to austenit, jest to więc najprostsza stal kwasoodporna. www.stahlportal.com Stal nierdzewna Obecnie wg norm europejskich stosuje się kreślenie stal odporna na korozję, która to dzieli się ze względu na zastosowanie na stal nierdzewną, żaroodporną oraz żarowytrzymałą. Podział na stal nierdzewną i kwasoodporną jest już dawno nieaktualny. Moim zdaniem należy posługiwać się terminem stal nierdzewna, co odpowiada ang. "stainless steel" oraz ogólnie o całej grupie stopów "stale odporne na korozję" co z kolei odpowiada ang. "corrosion resistant steel". stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną natomiast stal nierdzewna nie zawsze jest kwasoodporna źródło:http://www.stal.info...u=100&&go=forum Edited July 4, 2013 by Kamilo Gemin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 Kurde, chyba jednak wezmę 304'kę, bo ta 316 może być zbyt miękka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 A do czego jest Ci potrzebna ta większa wytrzymałość mechaniczna? Bierz 316 (1.4301), jest lepsza do spożywki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunny Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 dokładnie 316 jest wszędzie w spożywce, łatwiej Ci się wygnie (najlepiej napełnij piaskiem aby nie łamała się) i po sprawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Kamilo,wywód z metalurgi coś jak na UW. Ta miękkość to jest taka w cudzysłowie ,co zamierzasz z nią robić prócz chłodzenia? Spokojnie się nadaje Do karbowanych nie trzeba nic wsypywać elegancko się wyginają ,a odporność obu stali jest wystarczająca na wszystkie domowe środki chemiczne i spokojnie możesz brać 316 nie bojąc się że jest miękka Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 Dzięki za porady - kupiłem tą "kwasówkę". Jeszcze tylko wąż ogrodowy, szybkozłączki i oczekiwanie na pierwszą "normalną" warkę Tylko, to dopiero pewnie po wakacjach, bo teraz temp. za duża do fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 ile i gdzie kupiłeś tej kwasówki ?? i jak masz zamiara przyłączyć chłodnice do zimnej wody . pytam bo sam chce w najbliższym czasie coś takiego zrobić a jestem lekko a techniczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 (edited) http://www.unidez.pl...4/wezownice taką kupiłem i jest ok. Edited July 4, 2013 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 ile i gdzie kupiłeś tej kwasówki ?? i jak masz zamiara przyłączyć chłodnice do zimnej wody . pytam bo sam chce w najbliższym czasie coś takiego zrobić a jestem lekko a techniczny 10m, na allegro (http://allegro.pl/rura-nierdzewna-karbowana-dn-12-1m-i3365372762.html). Do tego mam zamiar kupić wąż ogrodowy 5/8'', tak aby naszedł na końcówkę rurki. Dla pewności założę jeszcze opaski zaciskowe, a na wlot/zasilenie węża szybkozłączka do kranu ogrodowego, bo tak mi będzie najwygodniej. Szybkozłączka wygląda tak: Opaski zaciskowe: lkulos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 (edited) o tego mam zamiar kupić wąż ogrodowy 5/8'', tak aby naszedł na końcówkę rurki. Do tej rury masz specjalne końcówki, odpowiednio dopasowane do poszczególnych wymiarów. Tak na szybko: http://www.technitec...o-rur-flex.html Dokładnie takwyglada: http://www.google.pl/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=iNWumX1MoGX6ZM&tbnid=gwFvmQTQ3Sk0YM:&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.sklepy24.pl%2Fsklep%2Fsklep_uitm_pl%2Fprodukt%2Fnakretka-do-rury-karbowanej-dn-16-3-4%2F418&ei=B9nVUb6kJoeIOIesgNgD&psig=AFQjCNGDUBb1IyIygDcX31Sbjj-zoHqtVg&ust=1373055623659178 Edited July 4, 2013 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Dokładnie, zapytaj sprzedawcę, czy może Ci okuć końcówki. Ja mam nakrętki 1/2", do tego dajesz śrubunek i po sprawie. Co do rury to gnie się w rękach i wcale się nie przełamuje. Jedyna wada w stosunku do miedzi to łatwość mycia - z karbowanej trudniej usunąć osady. Z miedzi praktycznie spłukujesz i jest czysta, z kwasówki trzeba przetrzeć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 o tego mam zamiar kupić wąż ogrodowy 5/8'', tak aby naszedł na końcówkę rurki. Do tej rury masz specjalne końcówki, odpowiednio dopasowane do poszczególnych wymiarów. Tak na szybko: http://www.technitec...o-rur-flex.html Dokładnie takwyglada: http://www.google.pl...373055623659178 Tak wiem, że można... tylko czy jest taka przejściówka, żebym mógł podpiąć ten wąż ogrodowy? Bo jednak o to najbardziej mi chodzi. Aha... no i moje rozwiązanie jest jakby nie patrzeć 30-40zł tańsze (cena za złączki + zarobienie końcówek) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Rurki karbowane kupuje się tu http://www.karbowane.pl/rury-karbowane-c-5.html?osCsid=a273dd5350848f61002bfba37f901a04 prosi sie sprzedawcę by zarobił obie końcówki tym http://www.karbowane.pl/nakretka-rury-dn-12-p-2.html do tego wystarczy dokupić nypel i wkręcić końcówkę szybkozłączki ogrodowej można też wkręcić w nakrętkę nypel z końcówką na wąż z gwintem zewnętrznym (męski) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Z zarobieniem końcówek dam sobie radę I rozumiem, że chodzi o nakrętki i nypel 1/2'' ? I ostatnia sprawa - skok gwintu nypla jest jeden uniwersalny, czy jakiś konkretny pod szybkozłączkę ogrodową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 (edited) Nypel normalny pod złączke. Tak to wygląda: Edited July 5, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 No i lux zrobię tak samo! ps. Widzę, że nie masz prześwitów pomiędzy zwojami - nie zmniejsza to wydajności chłodnicy? Czy to po prostu złudne "odczucie"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 (edited) do tego wystarczy dokupić nypel i wkręcić końcówkę szybkozłączki ogrodowej można też wkręcić w nakrętkę nypel z końcówką na wąż z gwintem zewnętrznym (męski) Dokładnie tak. Nypel zwykły a czy 1/2 to zależy jakiej grubości rurę kupisz i złączki do niej. Zarobienie końcówek na rurze 1/2 jest banalnie proste. Ja na końcu węza ogrodowego jeszcze zafundowałem sobie zawór kulowy - tym sposobem odkręcam sobie na maxa zawór na zewnątrz a przepływ reguluję, puszczam i zamykam wodę zaworem na końcu węza, gdy stoję przy garze (zawór z tańszą wodą bez kanalizacji, mam na zewnątrz domu) Edited July 5, 2013 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Nie robiłem prześwitów. Chłodnica specjalnie jest niższa a szersza bo w garnku 50l robię duże i małe warki. Wysoka chłodnica przy małej warce wystawała by mi ponad lustro brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Dzięki wielkie Panowie za dobre rady i podpowiedzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 http://www.unidez.pl...4/wezownice taką kupiłem i jest ok. Dobra cena, 30 złotych..muszę garnek zmierzyć, czy pasuje. JASKÓŁ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Przelewam całość do wiadra 30litr z kranikiem i wkładam chłodnicę. Są małe i solidnie wykonane. Jako ciekawostka, taka sama rura w sklepie kosztuje 30zł czyli tyle samo(!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 A tak finalnie prezentuje się moja chłodniczka. Pierwszą warkę schłodziłem w ok. 12 minut: lkulos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Nie cieknie na opaskach? U mnie czeka 8m takiej rury z dedykowanymi zlaczkami 1/2 albo 3/4 ale nie wiem czy uda mi sie samemu zacisnąć kołnierz. Takie łączenie jak jak na foto ostatnio mi wpadło go głowy, na miedzi mam tak samo zrobione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now