panta_rei Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Jeden zacier, potem jedno warzenie, robię w garze ~50l i potem dzielę na dwa fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Warka #5 Koszmar sobotniej nocy Zabutelkowana, 130g glukozy. Warka #4 Piwo marki Piwo Przegazowana, piana wyłazi z butelki, dobrze, że kilka tylko zostało ;-) Warka #6 Ale PL Pięknie pracuje, trochę miałem pietra bo przy uwadnianiu drożdży paczka spadła na ziemię i zostało w niej maks połowa drożdży ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Warka #7 Maxwell Stout aczkolwiek bliżej mu do Brown Portera ;-) 11,9 Blg (23 l) Jak dobrze zacząć tydzień od warzenia ;-) Słody: Pale Ale Strzegom 2,4 kg Pilzneński Strzegom 1,0 kg Karmelowy czerwony 0,5 kg Płatki owsiane błysk. 0,4 kg Czekoladowy 0,25 kg Palony Carafa II 0,1 kg Słody ciemne w 50. minucie zacierania Zacieranie: Woda - 15 l 63°C - 10 min. 72°C - 60 min. 78°C - 5 min. Wysładzanie: 78°C - około 16l Chmielenie: Fuggles 20 g - 60 min. Fuggles 30 g - 10 min Dodatki: Maxwell House - 35 g 10 min Fermentacja: US-05 Safale- gęstwa II pololenie po #6 Burzliwa - 21.10.2013 - 19°C Cicha - - 26.10.2013 - 3,4°Blg - 20°C Butelka - 04.11.2013 - 3,4°Blg - 120g glukozy - 32 x 0,5l + 14 x 0,45l (patentowe) Uwagi: Znowu za dużo goryczy, czy ja się od tego uwolnię... na pewno się trochę ułoży jak dostanie gazu. Edytowane 21 Listopada 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Warka #8 Old Ale 18,3°Blg (22 l + rezerwa 2l) Wyszło ciemne, odcień rubinowy, bardzo ładny ;-) Jak dobrze zacząć tydzień od warzenia, i kończyć na warzeniu ;-) Słody: Pale Ale Strzegom 5 kg Karmelowy czerwony 0,5 kg Carahell 0,2 kg Carapils 0,2 kg melanoidynowy Weyermann 0,2kg Karmelowy 300 Strzegom 0,3 kg Karmelowy 600 Strzegom 0,3 kg Czekoladowy jasny 0,3 kg (w 45. minucie zacierania) Zacieranie: Woda - 18 66-68°C - 75 min. 78°C - 5 min. Wysładzanie: 78°C - około 18l Chmielenie: Galaxy 20 g - 60 min. Galaxy 30 g - 5 min. Dodatki: Cukier trzcinowy 500 g - 10 min. Fermentacja: Danstar Nottingham - suche Burzliwa - 26.10.2013 - 20°C Cicha - - 02.11.2013 - 4,4°Blg - 19°C - tydzień w pownicy, tydzień na balkonie, ostatnie 2 dni z żelatyną Butelka - 16.11.2013 - 4,0°Blg - 0,7l rezerwy 16,8°Blg - 50 ml gęstwy - 41 x 0,5 l - 1 l zmarnowany z osadem :-/ Uwagi: Słód czekoladowy jasny w smaku i zapachu miał wyczuwalną paloność, stąd późniejszy zasyp. Smak zielonego mocno alkoholowy (7,8%) dużo słodowych smaków, ale niestety mało treściwe, wodniste, może to tylko na razie i się poukłada. Edytowane 17 Listopada 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Za chwilkę będzie maleńki jubileusz, następna warka, wbrew numeracji, będzie warką dziesiątą. Mam wrażenie że jubileusz pęknie w najbliższą sobotę... a może wcześniej ;-) W planie jeszcze wiele warek, na najbliższy czas też pełno planów, w głowie mętlik i nie wiem za co się zabrać... RIS, Porter, Red Ale, Foreign Extra Stout, jakiś pils, jakiś belg, Witbier a może po prostu wykazać się lokalnym patriotyzmem i uwarzyć Rosanke? Droga Redakcjo proszę o poradę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Ryś będzie jak znalazł na święta. Oczywiście, mówię o Bożym Narodzeniu 2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 "Ryś" raczej nie, jeszcze będzie chyba musiał poczekać, cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję, jeszcze kilka warek na szybko potrzebuję, jak będzie ze 150 flaszek do wypicia, to zabiorę się za wyrób "leżaków magazynowych" w większej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję ooo, to nie tylko ja mam takie problemy? Już się bałem, że coś u mnie nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Najśmieszniejsze, jest to, że nie mam tabuna znajomych, którzy mi czyszczą piwniczkę, konsumuję ja i mój ojciec. Niestety konsumpcja jest wspomagana przez rozdawnictwo, chociaż trudno powiedzieć, że jakieś znaczne :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Warka #9 Cydr 12°Blg (27 l) Zebrałem resztki jabłek z sadu, część poszła na Calvados i fermentuje w pulpie bez dodatku cukru, ostatnie dwa worki zmieliłem i wycisnąłem sok, wyszło mi około 40 l soku 12°Blg, nie zalewałem wytłoków wrzątkiem celem ponownego wyciśnięcia, nie było na to czasu, we dwóch 40l soku zrobiliśmy w półtorej godziny ;-) Mój wymajsterkowany młynek do jabłek sprawdził się rewelacyjnie, pomimo błędów konstrukcyjnych, za rok na pewno zostanie poprawiony. Surowiec: Jabłko czerwone późnojesienne, starej odmiany. Dodatki: Brak dodatków Fermentacja: Drożdże Tokay Burzliwa - 31.10.2013 - 0-13°C Cicha - 20.01.2014 - 1.1°Blg - 19°C Dosładzanie 25.01.2014 - 5,0°Bx + 250g Ksylitolu - 5,5°Bx 04.02.2014 - 5,2°Bx (co one tam jedzą?) Smak słodkawy wyczuwalny Butelka - 17.02.2014 - 5,2°Bx (po korekcie 0,91°Blg) - 180g glukozy - 46 x 0,5l + 13 x 0,425l Uwagi: Edytowane 17 Lutego 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Warka #10 Rosanke 10,8°Blg (24 l) To jest plan na sobotę, lub niedzielę, bójcie się BroWarmiacy ;-) Plan zrealizowany, było miło, było przyjemnie i bez problemów. Filtracja+ wysładzanie 50 min. No i mam pierwszy mały jubileusz. Słody: Piwo będzie zawierać słody wielu zbóż ;-) Słód jęczmienny Słód pszeniczny Słód owsiany Słód żytni Słód X Słód Y Zacieranie: 40°C - 15 min. 62°C - 20 min. 72°C - 60 min 78°C - 3 min. Wysładzanie: 78°C - do 10°Blg Chmielenie: Jeszcze myślę Dodatki: Coś będzie, przy butelkowaniu ;-) No i poszło, do siedmiu butelek dodane zioła, Druid aka gruid się szykuje ;-) Fermentacja: Jakieś drożdże będą, na pewno Burzliwa - 02.11.2013 - 20°C Cicha - - °Blg - °C Butelka - 3°Blg - 47 x 0,5 l i 1 x 0,33 l - 170g glukozy Uwagi: Piwo na lokalną bitwę w stylu ;-) Smak przy butelkowaniu jeszcze mocno kostropaty, ale po dodaniu glukozy bardzo się wygładziło i zrobiło bardzo smaczne ;-) Co z niego wyrośnie? Edytowane 18 Listopada 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.U Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję A ja mam odwrotnie, chciałbym zrobić to i tamto i jeszcze co innego a butelek brakuje. Ponad setka pełnych w piwnicy. Chciałoby się systematycznie je opróżniać ale brzuch od tego rośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Może powinieneś robić mniejsze warki, to trochę rozwiąże "problem" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 cały czas próbuję wyprzedzić konsumpcję A ja mam odwrotnie, chciałbym zrobić to i tamto i jeszcze co innego a butelek brakuje. Ponad setka pełnych w piwnicy. Chciałoby się systematycznie je opróżniać ale brzuch od tego rośnie Zaproś kilku kumpli na wieczór i... rano bierz się za nowe warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Warka #7 zabutelkowana #8 przelana na cichą- intensywnie karmelowa, intensywnie słodowa i mocna ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Warka #10 Rosanke - zeszła do 3,4°Blg, jakoś słabiutko, ale może drożdże tak właśnie fermentują, w smaku czuć pszenicę i lekką kwasowość, bardzo jeszcze mętne i na razie zostaje w fermentorze. Warka #8 Old Ale - Wystawiona na balkon, trochę mętne, a że mu się nigdzie nie śpieszy, to troszkę się polageruje ;-) Warka #6 Ale PL - Już w konsumpcji, wyszło bardzo dobre piwo, chyba na spotkanie listopadowe do Olsztyna powinno ze mną się wybrać, klarowność rewelacyjna Warka #9 Cydr - fermentuje, i pewnie mu jeszcze trochę zejdzie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Warka #11 IRA Красная Армия 11°Blg (22 l) - Trochę brązowe to też czerwone ;-) I tak powinno być, sobota to dzień browarny! Chyba zupełnie skutecznie udało mi się kolegę wciągnąć do zabawy, wczoraj warzył równolegle swoją warkę, której już nie będę tu opisywał ;-) Słody: Słód Pale Ale - 2,8kg Słód pilzneński - 1,2kg Słód karmelowy 600 - 0,15kg Słód czekoladowy - 0,12kg Słód pszeniczny Crystal - 0,1kg Jęczmień palony - 0,05kg Zacieranie: 52°C - 15 min. 68°C - 60 min. 78°C - 3 min. Wysładzanie: 78°C - do 10°Blg Chmielenie: Galaxy - 30 g - 8 min. Fermentacja: Danstar Nottingham gęstwa po warce #8 Burzliwa - 09.11.2013 - 20°C Cicha - 24.11.2013 - 3,2°Blg - 19°C, potem balkon 6°C Butelka - 04.12.2013 - 3,2°Blg - 4,4% Vol - 135g glukozy - 44x0,5l Uwagi: Cicha tydzień w piwnicy, tydzień na balkonie Edytowane 4 Grudnia 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) I co z tego, że przedwczoraj warzyłem... jeszcze jeden fermentor był wolny ;-) To było warzenie w trybie domowym, ty przerwa białkowa, tu przerwa na obiad... Warka #12 Witbier (11°Blg) - 22 l Słody: Słód pilzneński - 2,8 kg Pszenica niesłodowana 1,7 kg Zacieranie: 70-66°C Kleikowanie - 40 min. 35-40°C - 45 min. 52°C - 20 min. 62°C - 20 min. 72°C - 60 min. 78°C - 3 min. Wysładzanie: 78°C - do 10,2°Blg Chmielenie: Gotowanie 60 min. Willamatte - 30 g - 8 min. Dodatki: Skórka pomarańczowa - 70g - 15 min. Skórka cytrynowa - 13 g - 15 min. Curacao - 12 g - 10 min. Kolendra - 12 g - 10 min. Fermentacja: Brewferm Blanche - suche Burzliwa - 11.11.2013 - 20°C Cicha - 16.11.2013 - 2,7°Blg - 22°C Butelka - 26.11.2013 - 2,6°Blg - 4,7% Vol - 170g glukozy - 43 x 0,5l Uwagi: Wydajność słabiutka. Edytowane 26 Listopada 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Droga Redakcjo! Czy mogę prosić o małą poradę? Warka #8 Old Ale jutro ma trafić do butelek, jej historia ma już trzy tygodnie, pierwszy tydzień burzliwa, drugi tydzień cicha, trzeci tydzień... balkon ;-) nie miała ochoty się sklarować pomimo zakończonej fermentacji i przedwczoraj dodałem żelatynę, efekt jet, ale czy teraz nie powinienem dodać gęstwy? W sumie na czasie mi nie zależy, może się nagazowywać choćby i miesiąc, tyle tylko czy w ogóle się nagazuje bez dodawania drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Warka #12 zabutelkowana, jeszcze tylko #11 i zapasy świąteczne gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Kolendra - 12 g - 10 min będzie mało.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 będzie mało.... Jest wyczuwalna i to mi wystarczy. W wicie nic nie ma być dominujące ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Kolendra - 12 g - 10 min będzie mało.... Daje 6g i czuć wyraźnie kolendrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 kurcze, ja daję więcej - mam coś z kolendrą czy zmysłami??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja tam nie wiem, tłukę kolendrę w moździerzu, aromat jest wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się