amap Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 znaleziona na wykopie mapka z nazwami w różnych językach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Czarna plama w Europie to oczywiście Węgry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Zawsze się wyłamywali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Dziwne, gdyby nie mieli innej nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ale paradoksalnie, mamy do nich najbliżej językowo-kulturowo-smakowo, choć piwa węgierskie rzadkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 najbliżej językowo kurde możesz troszkę rozwinąć? Bo wszystkich dookoła Węgrów jakoś da się zrozumieć, ale tych to jakby kosmici podesłali w środek europy z tym ich ege szmege i ni huhu nie idzie pokumać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Bo kontakt był, w końcu ludzie się dogadywali-jak to w CK Austro-Węgrzech i stąd słynne przysłowie: Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát oraz nazwa jednego rodzaju tokaju pochodząca też z Polski, bo de facto tam się narodził. No i nigdy nas nie zdradzili, a zawsze pomagali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 No i nigdy nas nie zdradzili, a zawsze pomagali. A to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ja tam się na Węgrzech dogadywałem... po angielsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 A językowo po polsku najłatwiej chyba dogadać się z Chorwatem... (oczywiście zaraz po naszych południowych sąsiadach). W Chorwacji, jak masz trochę oleju w głowie, to ani niemiecki ani angielski nie są potrzebne Tylko piwo słabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Tylko przystąpili do Paktu Trzech, ale to szczegół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 No i nigdy nas nie zdradzili, a zawsze pomagali. Czego nie da się powiedzieć o Nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Bo kontakt był, w końcu ludzie się dogadywali-jak to w CK Austro-Węgrzech W CK dogadywali się po niemiecku. W czasach wcześniejszych językiem uniwersalnym była łacina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Nieważne w jakim języku, ważne że się dogadywali, i teraz też się idzie dorozumieć, z młodymi po angielsku, ze starszymi po niemiecku, a moja Mama próbowała po rosyjsku i też poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 .. ale to nie znaczy, że są nam bliscy językowo To jakaś mocno naciągana szalona teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) ale to nie znaczy, że są nam bliscy językowo toż właśnie mi o to chodziło, o język ich natywny, który jest całkowicie odmienny od języków narodów słowiańskich z którymi sąsiadują pośrednio i bezpośrednio no i Austriaków. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Tylko przystąpili do Paktu Trzech, ale to szczegół No i jakoś od nas gorzej na tym nie wyszli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Tylko czemu wg tej mapy Kazachstan jest żydowski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Właśnie wróciłem od Madziarów i jestem pod wrażeniem ich języka. Myślę, że dogadają się szybciej z Chińczykiem niż z nami:) Będąc w Egerze, trafiłem na imprezę wyrobów domowych i spróbowałem od tamtejszego piwowara jego specjału. Piwo ciemne, lekko chmielone, ale dało radę. Szczegółów nie poznałem, bo gość po angielsku tylko znał podstawowe słówka... W sklepach widać, ze coś się u nich z piwem dzieje dobrego, można trafić niezłe wyroby, w przeciwieństwie do Chorwacji, gdzie nie dało się tego pić. Edytowane 11 Lipca 2013 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi