moon Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Witam, Przeglądam sobie właśnie przepis na Grand Championa i cały czas nurtuje mnie cukier dodawany do kotła warzelnego który stanowi 7% zasypu... Jaki jest wpływ cukru na smak piwa? Jedyne co znalazłem na wiki, że "Dodatek cukru do kotła warzelnego zwiększa ekstrakt brzeczki, lecz niestety może negatywnie wpłynąć na jakość piwa (posmaki bimbrowe, słaba piana)." Pozdr. Michal Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Cukier zwiększa odfermentowanie, a więc piwo jest bardziej wytrawne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 (edited) Jaki jest wpływ cukru na smak piwa? 7% to nie jest ilość, która pogorszy smak. W Duvelu jest go aż 20%, a jednak jest to piwo genialne. Edited July 14, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Jakby cukier był takim diabłem jak go malują, to gros browarów angielskich i belgijskich nie odnosiłoby żadnych sukcesów. Wpływ jest naturalnie, ale zawsze ma jakiś cel. Z cukrów polecam dark muscovado-służy też do barwienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 (edited) Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają. 1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny Edited July 15, 2013 by sejler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Ja używam cukru do piw mocnych by odrobinę zwiększyć odfermentowanie. To powoduje że piwa nie są bardzo trudne w odbiorze. Do piw lekkich poniżej 15blg chyba nie ma sensu go stosować. Przynajmniej ja nie uzyskałem dobrych rezultatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają. 1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny Zgadzam się, ale jesli ktoś ma do wyboru biały i trzcine np. z tesco za 6-7zł za kg to polecam trzcine dla tego koloru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now