moon Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Witam, Przeglądam sobie właśnie przepis na Grand Championa i cały czas nurtuje mnie cukier dodawany do kotła warzelnego który stanowi 7% zasypu... Jaki jest wpływ cukru na smak piwa? Jedyne co znalazłem na wiki, że "Dodatek cukru do kotła warzelnego zwiększa ekstrakt brzeczki, lecz niestety może negatywnie wpłynąć na jakość piwa (posmaki bimbrowe, słaba piana)." Pozdr. Michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Cukier zwiększa odfermentowanie, a więc piwo jest bardziej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Jaki jest wpływ cukru na smak piwa? 7% to nie jest ilość, która pogorszy smak. W Duvelu jest go aż 20%, a jednak jest to piwo genialne. Edytowane 14 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Jakby cukier był takim diabłem jak go malują, to gros browarów angielskich i belgijskich nie odnosiłoby żadnych sukcesów. Wpływ jest naturalnie, ale zawsze ma jakiś cel. Z cukrów polecam dark muscovado-służy też do barwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają. 1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny Edytowane 15 Lipca 2013 przez sejler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja używam cukru do piw mocnych by odrobinę zwiększyć odfermentowanie. To powoduje że piwa nie są bardzo trudne w odbiorze. Do piw lekkich poniżej 15blg chyba nie ma sensu go stosować. Przynajmniej ja nie uzyskałem dobrych rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Robiłem Tripel i szło tam 1kg cukru, dałem trzcinowy bo ponoć ma wpływ na kolor. A sam cukier zwiększa poziom alko. Na poczatku piwa takie mogą być bimbrowe ale z czasem się układają. 1 kg cukru trzcinowego na kolor zacieru (20L) ma wpływ minimalny Zgadzam się, ale jesli ktoś ma do wyboru biały i trzcine np. z tesco za 6-7zł za kg to polecam trzcine dla tego koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się