kantor Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Dzisiaj przyniosłem: 2 x Light american bitter (27.08.2013; 7,8°Blg; 1,8% alk; moja wariacja piwa niskoalkoholowego, z założenia miał być light APA, jednak słodowość wyszła raczej w stylu angielskim, chmielu też nie brakuje A wziąłem: 1 x IRA centzon 1 x Simcoe IPA pepek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Jestem po degustacji Saisona Centzona. Generalnie to saisona piłem tylko raz w życiu i mnie nie powalił, więc siłą rzeczy nie miałem dużych wymagań. Pierwsze co czuć po otwarciu butelki to guma balonowa, która jest wyczuwalna również w smaku. Po chwili na pierwszy plan wychodzą posmaki pomarańczowe i piwniczne. Ku mojemu zaskoczeniu każdy łyk sprawiał mi coraz większą przyjemność i naprawdę byłem smutny gdy ujrzałem dno pokala. Piwo było dobrze nagazowane i nie stawiało oporu przy nalewaniu; piana obfita, ale nie przeszkadzająca. Reasumując, zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony, choć myślę, że mogłem to piwo poleżakować jeszcze ze dwa miesiące. Gratuluję udanego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 IRA centzon Kolor miedziany. Piana wysoka, dość trwała. Aromat estrowy, słodowość, lekko winny i lekki karton. Smak słodowość, estry, lekko winny i minimalnie palony. Goryczka niska do średnio-niskiej, czuć wkład palonego jęczmienia/słodu. Wysycenie średnio-wysokie do wysokiego, finisz wytrawny. Piwo niestety ma już cechy utlenienia. Dość mocno estrowe jak na styl, na jakich drożdżach robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Simcoe IPA pepek Kolor jasny bursztyn. Piana niska, trwała. Aromat żywiczność, cytrusy, lekki siarkowodór (o tą wadę Ci chodziło? jak czysty siarkowodór to powinien się zredukować, gorzej jak merkaptany). Smak żywiczność, cytrusy, minimalna słodowość. Goryczka średnia do średnio-wysokiej, czysta. Wysycenie średnie może lekko powyżej, wytrawne. Bardzo pijalne. Mimo lekkiej wady i tego że wolę IPA z większą kontrą słodyczy wypiłem z przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dzięki za opinię. Ja w tym piwie wyczuwam lekką kanalizę , ale może to własnie siarkowe zapachy ? Na to nie wpadłem. Pierwszy raz mam do czynienia z takim aromatem Skąd się to mogło wziąć ? Bo chyba nie od drożdży , było na US05 . W każdym razie dzięki za naprowadzenie na trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Tak, merkaptany to kanaliza, czysty siarkowodór to bardziej zgniłe jaja. W lagerach siarkowodór to dość popularna wada, raczej przemijająca. Gdzieś czytałem że nadmiar siarkowodoru wytwarzają drożdże gdy jest mało azotu w brzeczce, można podbić azot stosując pożywkę, chociażby winiarską. Merkaptany to już raczej infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koogoot Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Light American Bitter - kantor, Mikrobrowar Humulus Admirabilis, zabutelkowane 27 sierpnia Najpierw byłem zdziwiony, że piwo ma 1,8% alkoholu ale ok, niech będzie. Po otwarciu zapach. Mam słaby węch ale zapach był bardzo intensywny. Myślałem, że to żywica ale pewnie to jałowiec. Ten zapach mnie potem prześladował przez cały dzień i ciągle go gdzieś czułem. Generalnie wypiłem z przyjemnością i gdyby mnie ktoś nim jeszcze poczęstował to z równą przyjemnością bym go wypił ponownie, chociaż nie jest to mój ulubiony typ piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Na zimno chmielone Amarillo/Citra/Zeus po równo ale mam wrażenie że też sporą dominantę w aromacie wniósł słód Pale Amber. Edytowane 12 Września 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 out: light american bitter - kantor out: belgian dubbel - koogoot właśnie piję light american bitter - piwo w pierwszym odczuciu bardzo dobre i chce się wypić całe od razu. Aromat chmielu przyjemny, choć nie potrafię dokładnie określić co czuję (zasugerowany jałowcem - wydaje mi się że go wyczuwam). W połowie kufla wytrawność piwa zaczyna mi trochę przeszkadzać - eksponuje się dość mocno wytrawna goryczka. Zakładam, że właśnie takie to piwo miało być. Generalnie piwo smaczne, ale jak dla mnie wyłącznie na gorące dni. Dzisiejszy deszcz nie komponuje się z tym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) witamy również nowego kolegę piwowara koogoot'a - super, że dołączyłeś - ale mała prośba: pisz na forum co się wrzuciłeś a co wyjąłeś. inwentaryzacja skrzynki: 2 x hefe-weizen - longmen 1 x polskie ale - longmen 1 x hops after the rainbow - adamsky (imperial india pale ale) 2 x witbier - kantor 1 x hefe-weizen - pepek 84 1 x dry stout - pepek84 1 x belgian blond ale - baradnor 1 x irish red ale - baradnor 1 x grodziskie - baradnor 2 x belgian dubbel - koogoot 1 x simcoe IPA - pepek84 2 x american wheat - longmen (na bazie sunny wheat scobiego) Edytowane 13 Września 2013 przez longmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 O własnie dzisiaj zabutelkowałem sunny wheat też z receptury scoobiego Jak tylko będzie zdatne do picia , to się wymienimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 eksponuje się dość mocno wytrawna goryczka. Zakładam, że właśnie takie to piwo miało być. No nie do końca Trochę mniejszą goryczkę zakładałem ale w lekkich piwach dość trudno się wstrzelić z balansem, też przy chmieleniu zacieru chyba więcej tego przeszło niż wyliczył Beersmith. W zasadzie to też uświadomiłem sobie dzisiaj że spóźniłem się z tym piwem jakieś 2 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 O własnie dzisiaj zabutelkowałem sunny wheat też z receptury scoobiego Jak tylko będzie zdatne do picia , to się wymienimy bierz teraz bo powinienem wrzucić znacznie wcześniej, aromaty uciekają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4RT Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dziś wrzucone: 2x Saison, 1x Belgian Tripel, 1x ~Oatmeal Stout( Nie do końca mieści się stylu). zabrane: American Wheat -Longman / Simcoe IPA - Pepek84 / Belgian Dubbel - koogoot / Hops After the Rainbow - adamsky. Jestem już po degustacji American Wheat - Longman. Kolor bursztynowy, długo utrzymująca się piana i wspaniały chmielowy aromat. W smaku wyważone choć wyczuwalne chmiele, zostawiające przyjemny delikatny chmielowy posmak. Bardzo dobre piwo. Zdecydowanie różne od niemieckich piw pszenicznych. Bardzo chętnie poznam recepturę, bo smak i zapach zachęcają by uwarzyć takie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 American Wheat - został zrobiony (wzorowany) wg przepisu scooby_brew : http://www.piwo.org/topic/3448-sunny-wheat/ Tylko zwróć uwagę że to zasyp na 41.6 litra. Więc trzeba przeliczyć na własne wybicie. To piwo które piłeś zrobiłem tak: - pale ale - 2,72 kg - pszeniczny - 1,82 kg - monachijski I - 0,23 kg - karmelowy 30 - 0,11 kg razem 4,88 kg (wszystkie słody strzegom) zacieranie: 60 minut w 66stC chmielenie: - cascade - 20g - 60 min - willamette 20g - 60 min - cascade - 16g - 10 min - willamette - 16g - 10 min - mech irlandzki 5g - 15 minut gotowanie - 60 minut brzeczka nastawna - 23 litry, IBU 29, 12,8 Blg, drożdże US 05. burzliwa 10 dni i cicha 16 dni - w temperaturze 20 stopni 130 gram cukru na ok. 22 litry piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4RT Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Dziękuję, - jak tylko temperatury trochę opadną koniecznie pomyślę o uwarzeniu w oparciu na ww. recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Włożyłem BGSA Dubbel Wędzoną śliwke Zabrałem Belgian Dubbel Dry Stout American Wheat Przepraszam za brak etykiet (brak czasu). BGSA i Dubbel po 10 miesięcy leżakowania trochę się przegazował. Spokojnie nie ucieka z butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4RT Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Jestem po degustacji Simcoe IPA - Pepek84, Pierwsze wrażenie: Las - żywica, sosna i ... no właśnie trochę miałem wrażenie jakby to był zapach padłych drożdży (przy butelkowaniu już towarzyszyła ta wada? ). jednak pomimo drobnej wady szybko można o niej zapomnieć i wczuć się w cudowne aromaty leśne. Kolor, jak najbardziej poprawny, w smaku znów przebija się na pierwsze miejsce "las" świetne posmaki które daje simcoe. Ogólnie piwo bardzo mi podpasowało i smak długo za mną chodził. Mimo drobnej wady wyszło świetnie. Drugie piwo jakie degustowałem to: Hops After the Rainbow - adamsky. Pierwsze wrażenie, mimo schłodzenia piwo mnie zaatakowało i wyskoczyło z butelki. Niestety, ale wydaje mi się że to jednak infekcja (Piwo jechało ze mną jeszcze kilka godzin w samochodzie i dostało trochę cieplejszego powietrza.). W zapachu całkem przyjemne - chmielowe, jednak na końcu można było poczuć nietypowy aromat coś w rodzaju zmywacza do paznokci. (bardzo delikatny, wyczuwalny na finiszu). W smaku mocno słodowe, chmiel się troszkę chował, jak na IIPA oczekiwałem trochę mocniej chmielowego piwa. Ogólne wrażenie było poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Drugie piwo jakie degustowałem to: Hops After the Rainbow - adamsky.ło Pierwsze wrażenie, mimo schłodzenia piwo mnie zaatakowało i wyskoczyło z butelki. Niestety, ale wydaje mi się że to jednak infekcja (Piwo jechało ze mną jeszcze kilka godzin w samochodzie i dostało trochę cieplejszego powietrza.). W zapachu całkem przyjemne - chmielowe, jednak na końcu można było poczuć nietypowy aromat coś w rodzaju zmywacza do paznokci. (bardzo delikatny, wyczuwalny na finiszu). W smaku mocno słodowe, chmiel się troszkę chował, jak na IIPA oczekiwałem trochę mocniej chmielowego piwa. Ogólne wrażenie było poprawne. Ehh, z opisu wynika że chyba trafiła się "drożdżowa butelka". W każdej warce trafia mi się kilka butelek z których piwo wychodzi albo przynajmniej mocno buzuje przy otwieraniu. Podnosi się wtedy osad, chmiele stają się słabiej wyczuwalne, ogólnie piwo sporo traci (zwłaszcza że warzę głównie APA/IPA/IIPA). Szukam przyczyny. Na razie głównym podejrzanym jest osad z drożdży i pozostałości po chmieleniu na zimno. Być może jest tak, że jeśli do ostatnich butelek trafia tego za dużo to daje to takie efekty. W normalnych butelkach chmielowość jest "zbalansowana", chociaż i tak piwo przy takim chmieleniu powinno mieć max 19Blg, a ma prawdopodobnie ponad 20 (balingometr mi przekłamywał). Zmywacz do paznokci / rozpuszczalnik to raczej problem z temperaturą fermentacji. Jako infekcję parę osób zidentyfikowało dziwne apteczno-kwaśne nuty, ale to może być Sorchi Ace. Wczoraj zdegustowałem tripel (Centzon). Z butelki nie uciekło, ale rzeczywiście był mocno wysycony. Jak na tripla przystało, a nawet trochę bardziej. Miałem trochę problemów z uspokojeniem osadu, ale dałem mu postać i tylko na tym zyskał. Trochę CO2 uciekło, drożdże opadły, ogrzał się dzięki czemu aromat zrobił się pełniejszy. Piwo bardzo dobre. Pełne ale nie przesadnie słodowe, lekko owocowe, bez wyczuwalnego alkoholu, chmiel zblansowany. Piana początkowo bardzo obftia (wysycenie), z czasem się redukuje ale jest spora jak na piwo z wysokim ekstraktem. Zaskakująco klarowne jak na tripla, w dodatku domowego. Smakowało mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) out: dubbel - AndrzejKu in: American Wheat inwentaryzacja: 1 x American Wheat - longmen 2 x Hefeweizen - longmen 1 x Polskie Ale - longmen 1 x Irish Red Ale - baradnor 1 x Grodziskie - baradnor 1 x Hefeweizen - pepek84 2 x Witbier - kantor 1 x belgian blond ale - baradnor 1 x wędzona śliwka - AndrzejKu 1 x belgian triple - B4RT 1 x BGSA (cokolwiek to oznacza ) AndrzejKu 1 x Oatmeal Stout - B4RT 2 x Saison - B4RT Edytowane 20 Września 2013 przez longmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Belgian Golden Strong Ale 20,5 blg mnie bardziej smakuje niż dubbel Edytowane 20 Września 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halasluca Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 in: roggenbier 2x, porter pszeniczny 1x, cydr 1x out: belgian tripel i saison (B4RT) oraz belgian blond ale i grodziskie (Barandor) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dzisiaj przyniosłem jedną warkę w trzech odsłonach: 1 x Dark Mild (18.09.2013, 10°Blg, na Newcastle Dark Ale) 1 x Scottish Dark Mild (09.09.2013, 10°Blg, na Wyeast Scottish Ale) 1 x Coffee Dark Mild (18.09.2013, 10°Blg, pierwszy z dodatkiem kawy) A wziąłem: 1 x Polskie Ale - longmen 1 x wędzona śliwka - AndrzejKu 1 x Oatmeal Stout - B4RT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Wędzona śliwka (koźlak dymiony) - AndrzejKu Kolor ciemno-miedziany. Piana średnio-wysoka, dość trwała. Aromat bogaty, tostowa słodowość, chlebek, mnóstwo śliwki, ogniskowa dymioność, lekki karmel, nawet lekka wanilia. Smak tostowa słodowość, lekki karmel, dymioność średnia, minimalna winność, po ogrzaniu minimalny alkohol. Goryczka niska do średnio-niskiej, może minimalnie ściągająca. Wysycenie średnie, całość mocno słodowa ale finisz dość wytrawny. Ładny balans, dymioność dobrze wkomponowana, cechy koźlaka na pierwszym miejscu. Dość szlachetnie utlenione, bez kartonu. Bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Polskie Ale - longmen Kolor żółty. Piana wysoka, trwała. Aromat przyjemny, chmielowy, kwiatowo-cytrynowy, estry, po ogrzaniu dochodzi minimalny karton i słodowość. Smak chmielowy, kwiatowy, lekka słodowość, lekki karton, minimalnie winny. Goryczka średnia, z lekko trawiastym posmakiem. Wysycenie wysokie, wytrawne. Dobre. Pijalne i orzeźwiające. Już ze śladami utlenienia ale z nadal całkiem przyjemnym aromatem, pewnie świeże było dużo lepsze, dla mnie inspiracja na piwo na lato, dotychczas sceptycznie podchodziłem do tego stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się