lutek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 sezon przez temperatury się trochę opóźnił, ale myślę że luty/marzec będziemy mieli niezły wysyp ;-) wczoraj i przedwczoraj zabutelkowałem blonda i brown portera...zapowiadają się przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Jutro postaram się dołączyć do akcji "piwny depozyt". Dorzucę CDA i IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Hoppy Cream playand1 nigdy wcześniej nie piłem tego stylu...powiem więcej...nie miałem o jego istnieniu pojęcia, więc z czystej ciekawości zabrałem ;-) Kolor słomkowy, pięknie klarowne. Piana na początku wielka, ale zbudowana w większości z dużych pęcherzyków, przez co dość nietrwała. Aromat przede wszystkim estrowy i drożdżowy...niestety po 3 miesiącach od butelkowania z mosaica niewiele/nic nie zostało. Po ocieplenie wydaje mi się że poczułem alkohol. Smak ani słodowy, ani chmielowy...ale ponoć takie powinno być. Dla mnie było to przypomnienie Żywca przepuszczonego przez Randala z urodzin Strefy tylko bardziej kwaskowy. Wysycenie wysokie...a nawet powiedziałbym, że megawysokie - butelkę musiałem rozlać do dwóch tulipów. Nie moja bajka. Po zaznajomieniu się ze stylem, właściwie nie ma się chyba do czego przyczepić, bo to ma być górnofermentacyjny amerykański lager. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Fruit Salad playand1 Kolor bursztynowy...tudzież herbaciany. Zmętnione na zimno, po ogrzaniu się wyklarowało. Piana średnia, gęsta, ale niestety nietrwała. Aromat po ponad 2 miesiącach od butelkowania z chmieli wiele nie zostało. Przy ocieplaniu wyłazi karton i delikatny alkohol. Smak na początku zdecydowanie słodowy, ale również przyjemnie chmielowy. Wysycenie wysokie...wg mnie za wysokie. Generalnie fajne, sesyjne piwo...chętnie napiłbym się świeższego ;-) a tak btw...chmieliliście czymś na zimno? Edytowane 19 Grudnia 2013 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Przyniosłem: 1 x I.P.A. 110 IBU 15 Plato 1 x C.D.A. 80 IBU 16 Plato Zabrałem: American Wheat - longmen Bombka Chmielowa # 12 - lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 a tak btw...chmieliliście czymś na zimno? Nie, to piwo nie było chmielone na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Właśnie miałem przyjemność spróbować piw, o które uszczupliłem depozyt. Postaram się pokrótce opisać wrażenia, oczywiście na miarę moich możliwości odbioru. 1. witbier #32 kantora kolor: słomkowy/cytrynowy; na początku klarowny lekko tylko zamglony, po wlaniu końcówki mętny/mleczny. piana: średniej wielkości; drobno i średnio pęcherzykowa; dotrwała do końca, ale nie oblepiała szkła. zapach: cytrynowy, kwaskowy. smak: lekko kwaskowy, orzeźwiający, wytrawny, lekko mdły-pszeniczny. wysycenie: przy otwieraniu zaczęło się pienić i prawie wyleciało z butelki, ale po przelaniu do szkła na dużą pianę było średnie. ogólnie lekkie przyjemne orzeźwiające. 2. Cofee dark mild #34C kantora kolor: ciemny z brązowymi/ciemno miedzianymi refleksami piana: znikoma zapach: kawa smak: słaba kawa, lekko kwaskowa; wytrawne. wysycenie: lekkie Piwo na pewno ciekawe, ale jako, że kawę lubię intensywną to baling też, jak dla mnie, wyższy byłby wskazany. Ogólnie piwka bardzo fajne. No ale dopiero stawiam pierwsze kroki, więc jeszcze za wielu tam różnych smaków i aromatów nie wychwytuję na raz. W poprzednim poście też gafę strzeliłem, bo nie wiedziałem, że witbier jest pszeniczny Oo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Przyniosłem: 1 x Rye IPA (rozlew 26.10.2013, 15,4°Blg, zalecam otwieranie nad zlewem, niektóre butelki delikatnie wychodzą ale nie jest przegazowane) 1 x Wee Heavy (rozlew 02.10.2013, 18,5°Blg) A wziąłem: 1 x Bombka Chmielowa # 12 - lutek 1 x Koelsch - nie wiem kogo podpisane pisakiem + K na kapslu Edytowane 22 Grudnia 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Koelsch - Anonim Kolor jasnożółte, mętne. Piana biała, średnio-wysoka, drobnopęcherzykowa, bardzo trwała, idealna. Aromat karton, lekko miodowy, lekko winny, trochę estrów (głównie jabłko) pod tym trochę słodowości i lekki chmiel, może minimalny DMS. Smak lekko winny, trochę jabłka, lekka słodowość, minimalny chmiel. Goryczka średnio-niska, krótka. Odczucie w ustach pełnia niska, nawet lekko wodniste, wysycenie średnio-wysokie, trochę szorstkie. Piwo było z potencjałem ale już utlenione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Bombka Chmielowa # 12 - lutek Kolor ciemnobrązowy. Piana zabrudzony biały, średnio-wysoka, drobnopęcherzykowa, trwała. Aromat owoce tropikalne, pomarańcza, lekkie drewno, lekkie przyprawy, lekki słód. Smak cytrusy, owoce tropikalne, marmolada owocowa, trochę przypraw, finisz drewniano-pomarańczowy. Goryczka średnia, trochę drażniąca, długa w kierunku zalegająca. Odczucie w ustach spełnia średnio-niska, wysycenie średnie, lekko szorstkie. Ciekawe, może goryczka trochę zbyt szorstka. Bardzo dobre. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) qrde...a ja mam problem...Łukasz...Rye-IPA to chyba najsłabsze piwo spod twojej ręki, jakie dane było mi wypić Kolor jasnoherbaciany, pięknie klarowny. Piana dorbnopęcherzykowa, gęsta, cienka warstewka została do końca znacząc szkło. Aromat drożdżowo-trawiasty. Jeśli chmieliłeś po angielsku...w sumie fajnie, jeśli zza któregoś oceanu - to aromat uleciał. Smak niestety dla mnie nie ma nic wspólnego z żytem - absolutny brak oleistości, której oczekiwałem. Dość wytrawne. Goryczka tępa i dłuuuugo zalegająca. W którymś momencie miałem wrażenie, że czuję w gardle ciepełko od %. Wysycenie średnie...takie jak być powinno. Dla "kalibracji" i sprawdzenia czy nie wydziwiam później wypiłem Żytorillo...i to tylko potwierdziło moje wcześniejsze przemyślenia Edytowane 2 Stycznia 2014 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Chmieliłem głównie Amarillo + Zeus i Chinook, ten Zeus wydaję mi się trochę korzenny-trawiasty ale nie wiem czy aż tak bardzo, goryczka dla mnie też jest za długa/zalegająca, miałem wrażenie że zbyt słodko zatarte + żyto dały wysoką pełnie która nie pasuje do dużego chmielenia. Ja już większość wypiłem, muszę otworzyć jakąś butelkę z tych co została, wcześniej było dość pomarańczowe w aromacie. Moje świąteczne było na bazie tego piwa + imbir na zimno. Jest też jeszcze opcja, którą może potwierdzać gushing niektórych butelek, że niestety infekcja postępuje Może Wee Heavy będzie lepsze Edytowane 2 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) wee już smakowałem w strefie także tą buteleczkę wrzuciłem do lodówki i dam jej trochę poleżeć a tak btw...dużo tego żyta użyłeś? bo pomału obmyślam plan właśnie czegoś z udziałem żyta i trochę zmartwił mnie brak "oleju" mój egzemplarz nie przejawiał chęci uciekania z butelki...jedyne co rzuciło mi się w oczy to sporo farfocli na dnie - po przelaniu czystego w butelce zostało ok. 1,5-2 cm piwa na dnie Edytowane 3 Stycznia 2014 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Nie za dużo, nie chciałem mieć problemów w czasie filtracji 0,9kg płatków/5,4kg zasypu. Oleistości nie było zbyt dużo, ja bardziej żyto wyczuwałem w smaku (takie jakby jabłkowe nuty) niż w teksturze. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Porter pszeniczny, Centzon Wygląd: barwa czarna, z brązowymi refleksami, piana minimalna Zapach: na pierwszym planie śliwka, rodzynki, potem lekkie nuty karmelowe, palone, lekki aromat alkoholu. W nosie zbyt dużo estrów, ale zapach ogólnie przyjemny. Smak: estry przykrywają wszystko, i niestety są to posmaki owocowe które nie da się jakoś specjalnie sprecyzować. Najprawdopodobniej jest to wynik zbyt wysokich temperatur. Gdzieś bardzo daleko w tle lekkie posmaki palone oraz karmel. Nasycenie niewielkie, piana również, ale akurat w przypadku porteru nie jest to specjalnie istotne. Temperatura fermentacji niższa o 5-10 stopnie i byłoby całkiem fajne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Co tam ciekawego w Krakowskim depozycie? bo może bym coś przez kolegę wymienił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Same ciekawe rzeczy. Dzisiaj byłem i podrzuciłem 2x Mikołajowe (stout sylwestrowy) 12BLG 4,5% alk. Pobrałem: 1x "Sześciopak" AIPA browar "Ósme piętro" 1x Hefeweizen BA. Nie wiem od kogo, ale na kaplsu jest "WH" lub "HM" i podpisane białym markerem I taka propozycja mi się nasunęła, może by zebrać do kupy w poście jednym wszystko co aktualnie jest na stanie, i potem każdy kto coś zmienia, to by wklejał na końcu posta aktualną wersję z uwzględnieniem swoich zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 wybieram się w weekend (albo tuż po weekendzie), mogę zrobić małą inwentaryzację skrzynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browartur Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam! Rozumiem, że można w każdym momencie dołączyć się do akcji? Akurat chwilowo mieszkam w Krakowie i mam świeżego AIPA-a i RIS-a. Chętnie bym się podzielił i wysłuchał opinii innych. Przyznam, że AIPA mi smakuje, natomiast RIS jest dość młody i niestety refermentowany bez gęstwy i słabo nagazowany, ale do wypicia. Przy okazji chętnie spróbowałbym innych piw domowych. W poniedziałek mógłbym coś podrzucić. Można tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Browartur - jeśli chodzi o mnie to oczywiście ! Ja będę jutro , to mogę zrobić spis tego co jest w depozycie. Zamierzam zawieść 6 butelek , czyli w sumie 2 razy po 3 piwa ( 3 razy single hop na nelson sauvin , pacific jade i waimea ) Nie będe wymieniał 6 za 6 , tylko wezmę 3 , 4 piwa. Dlaczego taka kombinacja , bo chodzi mi o to , że jeśli ktoś będzie chciał spróbować tych piw to weźmie 3 jako jedno piwo. Wszystkie 3 warki różnią się tylko chmielem. Zgadzacie się na taką wymianę ? Czy jakoś inaczej to widzicie ? Edit : jednak jutro nie będe w depozycie , praca Edytowane 10 Stycznia 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 @pepek84 Rotacja w depozycie ostatnio niezbyt imponująca więc chyba lepiej żebyś wymienił 1:1. Im więcej piw w skrzynce tym dłużej statystycznie każde piwo czeka na degustację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Spoko , czyli mam wziąć 6 , czy wrzucić tylko jeden komplet tych SH ( 3 sztuki ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 wrzucone: 2 sześciopaki z czego jeden już wzięty zabrane: wee heavy kantora żytnia ipa kantora sorry za opóźnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Spoko , czyli mam wziąć 6 , czy wrzucić tylko jeden komplet tych SH ( 3 sztuki ) ? Wrzuć 6, SH na pewno będą miały branie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wee heavy - kantor Wygląd: kolor ciemnobrązowy, piana kremowa, niska, niezbyt trawała. Aromat: karmel, tofi, bardzo mocno wyczuwalne orzechy, obecne nuty dymno-tytoniowe. Smak: kawa, karmel, orzechy, słodka rodzynkowo - śliwkowa końcówka, lekka goryczka, alkohol praktycznie niewyczuwalny. Wysycenie: niskie. Ogólnie: piwo bardzo złożone, wielowymiarowe, a przy tym niezwykle pijalne. Naprawdę świetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się