adamsky Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Mam portera na słodzie brown, ale niestety jest przegazowany i czasem lubi wyjść z butelki. Normalnie bym go nie wrzucał w depozyt, ale jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić jak ten słód się prezentuje, to niech da mi znać - będę dzisiaj zanosił IIPA to mogę przy okazji wrzucić butelkę tego portera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ja chętnie przetestuję , wrzucasz go na wymianę , czy poza zasadami depozytu ? Bo aktualnie nie mam nic do podrzucenia. Mam też brown portera i mocnego milk stouta , ale świeżo zabutelkowane , wrzucę jak się nagazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ja chętnie przetestuję , wrzucasz go na wymianę , czy poza zasadami depozytu ? Jak masz coś swojego aktualnie w depozycie, to po prostu to wezmę i będzie się rachunek zgadzał. A jak nie, to też luz - nie będziemy się targować o jedną butelkę przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 1x Witbier (kantor) Cieszę się że smakował, bo w zasadzie przy następnej wizycie chciałem go już go wycofać z depozytu Jak na wita to dość długo się on układał, raczej przesadziłem z przyprawami przy warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Grodzilla - playand1 Kolor jasno-żółty. Nie wiem jak to opisać...nie było klarowne ale mimo wszystko przejrzyste :-) Piana złożona z wieeelkich pęcherzyków...jak na eurolagerze i nietrwała. Aromat po ponad 3 miesiącach od butelkowania z Amarillo nic nie zostało. Na szczęście bardzo fajnie pachniało serkiem. Momentami wydawało mi się, że wyczuwam jakiś dziwny aromat kojarzący się z jakimś lekarstwem...ale głowy za to skojarzenie nie dam - moja DP tego nie czuła. Smak lekko wodnisty, wytrawny z zaznaczoną wędzoneczką. Nie wiem czy to przez długie "leżakowanie" czy chmiel, ale na pewno nie dałbym mu 28 IBU...właściwie goryczki nie czułem prawie wcale. Wysycenie super-mega-wysokie, ale z butelki nie uciekło. Tak mnie "nadmuchało", że nie byłem w stanie wypić po nim nic więcej...aleeee...mamy zimę...i wcale nie jestem pewny czy taka dawka bąbelków w połączeniu z fajną wędzonką i tą troszkę rozwodnioną lekkością przy temperaturach powyżej 30°C nie byłaby bardzo fajna...no może z ciut większą goryczką. Plejendłany...ujmę to tak...ŻĄDAM ŚWIEŻEGO PIWA!!! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Nelson - pepek84 Po nalaniu wygląda niczego sobie, kolor przyjemny, trochę mętne. W aromacie nie ma już niestety pierwszej świeżości, słodkie owoce są - wiadomo, ale jakby trochę przytłumione. Smak jest za to bardzo w porządku, balans jest idealny, piwo jest bardzo pijalne dzięki właśnie temu balansowi. Btw. uogólnione wnioski z Twojego i mojego single hopa są chyba takie, że nie ma co żałować sypania chmielu na zimno i że trzeba pić jak najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) in: 1 x Wonka - porter, nieoznakowana butelka z czarnym kapslem, butelka zarezerwowana dla pepek84, jak coś to mogę donieść 2 x Kalafiorowa - IIPA out: Pacific Jade - pepek84 Foreign Extra Stout - kantor Koliber - fazzou Edytowane 20 Lutego 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Mikołajowe - Meriadock Fajna etykieta , dodać jakieś minimalne kolory i byłoby super Piana drobna , redukuje się do obrączki , beżowa , lekko znaczy szkło. Kolor , jak na stout przystało , czarne jak d... szatana W zapachu przede wszystkim czuć słody palone , lekkie orzechy , kawa zbożowa. Czuć lekką kwaśność od palonych słodów. Słaby , ale przyjemny aromat. Smak. Dość gładkie , nisko nasycone. Raczej wytrawne , lekko wodniste. Lekko kwaśne , troszkę brakuje tu ciała jednak. Orzechy i lekka kawa , taka zbożowa. Goryczka niska. Zaskakująco łatwo się pije. Dawno nie piłem takiego lekkiego dry stouta . Ogólnie fajny , lekki , łatwy w odbiorze stout. Zbyt wybija się kwaśność od słodów palonych jak na tak lekkie piwo. Czymś by trzeba było to skontrować. I troszkę mi jednak brakuje goryczki. Dzięki ! Edytowane 20 Lutego 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Wow, naprawdę tyle, aż było w tym piwie? Sporo jeszcze przede mną jeśli chodzi o sensorykę... Może też to, że przy własnych piwach się nie staram. Piwo było robione na wyjazd sylwestrowy, więc miało być przede wszystkim bardzo pijalne. Piło mi się je świtenie, więc to się udało. Jednak jak na taką imprezę to wyszło zbyt słabe jak na wieczór - zbyt mało alkoholu. Za to z rana jak śmietana. Piłem je wtedy zamiast wody, czy soku, przez cały dzień. Trochę trąci średniowieczem ;P Odnośnie tej kwaskowatości, to na warsztatach piwnych w Krakowie ostatnio, było mi dane łyczka spróbować domowego FESa i on był taki, gładziutki właśnie, świetnie miękki w ustach. Autor dał radę, żeby dorzucić sporo kredy. Z tego co wiem to podwyższy alkaiczność brzeczki, czyli zdolność do neutralizacji kwasów, więc może tędy droga? Edytowane 20 Lutego 2014 przez Meriadock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 To był mój FES Ja dałem 6g (połowę do zacierania, drugą do gotowania) kredy przy 0,7kg słodów palonych, tylko ja mam wysokowęglanową wodę (ok 190ppm HCO3) ale i tak czuć różnicę, możesz zacząć od tej ilości do stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Hm.. ja ze swoich ciemnych piw jestem zadowolony , z jasnych rzadko. Więc wodę mam ok , ale to inna woda chyba niż w Krakowie. Ale na eksperymenty z wodą jeszcze przyjdzie pora. Kurcze , na warsztatach ? Hm Ja posiedziałem ze 2 godziny i polazłem do domu . Musimy jakoś bardziej ogarnąć temat spotkań bo nie wiedziałem że się wybieracie. Wracając do piwa , stout był w porządku , skoro zamierzenie było takie jak pisałeś , to się udało. Jest fajnie pijalny , jako piwo sesyjne , nie oferuje jakichś mega doznań , ale to wcale nie jest wada. Piło się przyjemnie. Kantor , przy najbliższej okazji , zrobiłbyś jakiś wykład o modyfikacji wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Ja posiedziałem ze 2 godziny i polazłem do domu . Musimy jakoś bardziej ogarnąć temat spotkań bo nie wiedziałem że się wybieracie. Ja byłem dopiero koło 18. Kantor , przy najbliższej okazji , zrobiłbyś jakiś wykład o modyfikacji wody ? Coś tam mogę powiedzieć ale żadnym ekspertem nie jestem Dużo Coder w Piwowarze napisał, jak i na wiki jest sporo. Tak naprawdę aby jakieś konkretne wnioski wyciągać trzeba by dzielić warkę na dwie części i różnie modyfikować wodę albo mieć możliwość robić naprawdę powtarzalne warki, czyli jakiś HERMS lub coś w ten deseń a nie gar na gazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 In: 1x #12 Pumpkin Ale 2x #13 New Zealand India Pale Ale 1x #14b Vanilla Milk Stout Out: Coffee Milk Stout - heman Coffee Stout - pepek84 Kalafiorowa - adamsky Dark mild - kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 in: 1x Żytnia IPA 1x Amerykański Stout (piwo uwarzone wspólnie z Pepkiem) out: 1x Koliber Witbier - fazzou 1x Kalafiorowa - adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Pacific Jade - pepek84 Kolor dość ciemny jak na takie blg i raczej wytrawny charakter. Piana w normie, piwo stosunkowo klarowne, wysycenie średnie. Aromat w większości zdążył się już ulotnić, ale wciąż wyczuwalna owocowość choć za słabo żeby był w stanie wyodrębnić poszczególne nuty. Goryczka dość mocna, nie zalegająca. Finisz piwa mocno wytrawny. Ogólnie bardzo dobre, ale jestem prawie pewny, że miesiąc temu było jeszcze lepsze. Koliber - fazzou Kolor ciemno słomkowy, piana obfita i utrzymuje się do końca, wysycenie średnio-wysokie. W aromacie estry i lekka kolendra, pomarańczy generalnie nie wyczułem. Piwo rześkie i bardzo pijalne, goryczka delikatna. Piwo aromatyczne, ale nie obraziłbym się gdyby tego aromatu było nieco więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 FES - kantor Przy otwieraniu z butelki dobył się jakiś dziwny zapach - podejrzewałem nawet infekcję. Piana bardzo niska i szybko znikła. Na tym wady się kończą. Piwo świetne, chociaż moim zdaniem bliżej mu do portera niż do stouta. Nuty palone były gdzieś w tle, na pierwszym miejscu zdecydowana czekolada. Piwo przyjemnie oleiste, wysycenie średnio-niskie. Po prostu świetne! Żal było kończyć. Chętnie bym poznał recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Receptura FES 3g węglanu wapna 2,6kg pale ale 1,0kg monachijski II 0,4kg płatków owsianych 0,4kg płatków jęczmiennych 0,3kg płatków pszenicznych 0,2kg Caramunich II 0,2kg Crystall 400EBC 0,2kg Brown 0,2kg Carafa Special I 0,1kg czekoladowego 0,2kg palonego jęczmienia 67°C-62°C - 30' 72°C - 40' 78°C - mash out 60' - 50g Marynki + 3g węglanu wapna 15' - 4g mchu irlandzkiego + 1g pożywki 200ml gęstwy Wyeast 1728 Scottish Ale Edytowane 23 Lutego 2014 przez kantor adamsky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Witam, Panowie może będę w sobotę w Krakowie i myślałem żeby wsadzić coś od siebie bo to jedyna okazja do depozytu mam około 100km, proszę o informację co jest obecnie w depozycie. P.S. Czy jest opcja dostać jeżeli ktoś oczywiście posiada jakąś gęstwę, interesuje mnie gęstwa tylko pod kątem górnej fermentacji. Dolniaków nie chcę ponieważ nie mam warunków na dolniaki i po prostu się zmarnuje a szkoda. Gdyby ktoś miał to potwierdzę czy wyjazd jest aktualny. Pozdrawiam Edytowane 5 Marca 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 proszę o informację co jest obecnie w depozycie Nie ma aktualnej listy. Musisz przejrzeć co ludzie ostatnio wkładali. Jest tam zazwyczaj około 15 piw, więc bez problemu powinieneś wybrać coś dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 proszę o informację co jest obecnie w depozycie Nie ma aktualnej listy. Musisz przejrzeć co ludzie ostatnio wkładali. Jest tam zazwyczaj około 15 piw, więc bez problemu powinieneś wybrać coś dla siebie. Oki tak zrobię Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Witam, Panowie może będę w sobotę w Krakowie i myślałem żeby wsadzić coś od siebie bo to jedyna okazja do depozytu mam około 100km, proszę o informację co jest obecnie w depozycie. P.S. Czy jest opcja dostać jeżeli ktoś oczywiście posiada jakąś gęstwę, interesuje mnie gęstwa tylko pod kątem górnej fermentacji. Dolniaków nie chcę ponieważ nie mam warunków na dolniaki i po prostu się zmarnuje a szkoda. Gdyby ktoś miał to potwierdzę czy wyjazd jest aktualny. Pozdrawiam Co powiesz na belgian ardennes? Wymienie na jakieś piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Witam, Panowie może będę w sobotę w Krakowie i myślałem żeby wsadzić coś od siebie bo to jedyna okazja do depozytu mam około 100km, proszę o informację co jest obecnie w depozycie. P.S. Czy jest opcja dostać jeżeli ktoś oczywiście posiada jakąś gęstwę, interesuje mnie gęstwa tylko pod kątem górnej fermentacji. Dolniaków nie chcę ponieważ nie mam warunków na dolniaki i po prostu się zmarnuje a szkoda. Gdyby ktoś miał to potwierdzę czy wyjazd jest aktualny. Pozdrawiam Co powiesz na belgian ardennes? Wymienie na jakieś piwko Powiem że jestem zainteresowany podaj jakiś namiar na PW. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Witam dzisiejsze zmiany w depozycie: In: 2 x Angielski Bitter 9BLG 2 x Stout owsiany 13 BLG Out: 1 x Weizenbock od rysmis 1 x Żytnia IPA od Przem0 1 x Stout Usa od Przem0 & Pepek 1 x Vanilla Milk Stout od barandor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Weizenbock od rysmis Kolor: Piękny bursztynowy ciemny Piana: Obfita, średnio pęcherzykowa ładny żółty kolor niestety bardzo szybko opada do zera i nie oblepia szkła Zapach: Aromaty typowe dla koźlaka słodowe brakuje mi aromatów tj. wanilia, goździk czy banan ja przynajmniej nie wyczuwam. Smak: Słodowy, delikatna słodkość, brak chmielu zgodnie ze stylem, wysycenie mi odpowiada, delikatny alkohol, gładkie w smaku. Brakuje mi natomiast akcentów bananowych waniliowych, nie wiem może za wcześnie otwarte. Gdybym nie widział opisu to bym myślał o typowym koźlaku. Ogólnie: Piwo bardzo fajne przyjemnie się pije do polecenia. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Vanilla Milk Stout od baradnor Kolor: W pokalu ciemny brąz czarne, klarowne Super! Piana: Ładna, beżowa drobniutka szybko opada redukując się do obrączki Zapach: Wyczuwam nuty palone, słodowe karmelowe natomiast wanilia która mnie interesowała nie występuje Smak: Goryczka niewyczuwalna, ładny karmel toffi, posmaki kwaskowe i palone ale na poziomie bardzo delikatnym przyjemnym, delikatna słodycz i brak wspomnianej wyżej wanilii Ogólnie: Niskie wysycenie, bardzo dobra pijalność w następnym piwie zadałbym większą ilość wanilii gdyż tutaj jest jej brak. Bardzo przyjemne piwko wypiłem po obiedzie i wypiłbym jeszcze jedno . Jest OK Pzdr Edytowane 9 Marca 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się