Jejski Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Mam prośbę o opinię stosujących hibiskus do warki o opinię co do ilości i skutków smakowych, oraz kolorystycznych. Może chłopaki z Artezana coś zdradzą? W ostatniej mojej warce zastosowałem 3.4g/L i obawiam się czy to nie za dużo. Brzeczka w smaku jest dość intensywnie zorientowana na przyprawę, pomimo dość dużej ilości karmeli i intensywnych chmieli. Bardziej miałem na względzie kolor który jest piękny np. w herbatce. Nawet chmieliny były bardziej czerwone jak zielone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Hibiskus służy głównie do barwienia. Z czasem robi się gorzki, więc należy dozować z umiarem. Jako przyprawa ma trwałość pół roku-wtedy jest przyjemnie kwiatowo-kwaskowaty, potem niestety brązowieje i daje niewyobrażalną ściągającą gorycz. Lepiej się łączy wespół z owocami-tarnina, dereń; chcąc uzyskać ładniejszy i trwalszy kolor (2-3 lata) lepiej zastosować mocny syrop z malin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Z czasem robi się gorzki, więc należy dozować z umiarem. Jako przyprawa ma trwałość pół roku-wtedy jest przyjemnie kwiatowo-kwaskowaty, potem niestety brązowieje i daje niewyobrażalną ściągającą gorycz. to mnie zmartwiles narobilem sporo wina hibiskusowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Tu się z Bogusiem nie zgodzę. Robiłem w latach 2009-2010 wina hibiskusowe półsłodkie, łupazyłem je z czarną porzeczką, jagodą, tarniną. Żadnej goryczki nie ma, a wina są cały czas ok. Do piwa hibiskusa nie dodawałem, aczkolwiek zastanawiam się , czy warto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 U mnie to samo - jeszcze z 30 litrów hibiskusowo-wieloowocowego zostało z przed kilku lat i działa dobrze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Wina słodkie i połsłodkie nie cierpią na gorycz, ale idąc w kierunku bardziej wytrawnym, a takie piwo jednak będzie, to bym uważał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now