Jump to content

Hibiskus


Jejski

Recommended Posts

Mam prośbę o opinię stosujących hibiskus do warki o opinię co do ilości i skutków smakowych, oraz kolorystycznych. Może chłopaki z Artezana coś zdradzą? W ostatniej mojej warce zastosowałem 3.4g/L i obawiam się czy to nie za dużo. Brzeczka w smaku jest dość intensywnie zorientowana na przyprawę, pomimo dość dużej ilości karmeli i intensywnych chmieli. Bardziej miałem na względzie kolor który jest piękny np. w herbatce. Nawet chmieliny były bardziej czerwone jak zielone :D

Link to comment
Share on other sites

Hibiskus służy głównie do barwienia. Z czasem robi się gorzki, więc należy dozować z umiarem. Jako przyprawa ma trwałość pół roku-wtedy jest przyjemnie kwiatowo-kwaskowaty, potem niestety brązowieje i daje niewyobrażalną ściągającą gorycz. Lepiej się łączy wespół z owocami-tarnina, dereń; chcąc uzyskać ładniejszy i trwalszy kolor (2-3 lata) lepiej zastosować mocny syrop z malin.

Link to comment
Share on other sites

Z czasem robi się gorzki, więc należy dozować z umiarem. Jako przyprawa ma trwałość pół roku-wtedy jest przyjemnie kwiatowo-kwaskowaty, potem niestety brązowieje i daje niewyobrażalną ściągającą gorycz.

to mnie zmartwiles :( narobilem sporo wina hibiskusowego

Link to comment
Share on other sites

Tu się z Bogusiem nie zgodzę. Robiłem w latach 2009-2010 wina hibiskusowe półsłodkie, łupazyłem je z czarną porzeczką, jagodą, tarniną.

Żadnej goryczki nie ma, a wina są cały czas ok.

Do piwa hibiskusa nie dodawałem, aczkolwiek zastanawiam się , czy warto?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.