Jejski Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Mam prośbę o opinię stosujących hibiskus do warki o opinię co do ilości i skutków smakowych, oraz kolorystycznych. Może chłopaki z Artezana coś zdradzą? W ostatniej mojej warce zastosowałem 3.4g/L i obawiam się czy to nie za dużo. Brzeczka w smaku jest dość intensywnie zorientowana na przyprawę, pomimo dość dużej ilości karmeli i intensywnych chmieli. Bardziej miałem na względzie kolor który jest piękny np. w herbatce. Nawet chmieliny były bardziej czerwone jak zielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Hibiskus służy głównie do barwienia. Z czasem robi się gorzki, więc należy dozować z umiarem. Jako przyprawa ma trwałość pół roku-wtedy jest przyjemnie kwiatowo-kwaskowaty, potem niestety brązowieje i daje niewyobrażalną ściągającą gorycz. Lepiej się łączy wespół z owocami-tarnina, dereń; chcąc uzyskać ładniejszy i trwalszy kolor (2-3 lata) lepiej zastosować mocny syrop z malin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Z czasem robi się gorzki, więc należy dozować z umiarem. Jako przyprawa ma trwałość pół roku-wtedy jest przyjemnie kwiatowo-kwaskowaty, potem niestety brązowieje i daje niewyobrażalną ściągającą gorycz. to mnie zmartwiles narobilem sporo wina hibiskusowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Tu się z Bogusiem nie zgodzę. Robiłem w latach 2009-2010 wina hibiskusowe półsłodkie, łupazyłem je z czarną porzeczką, jagodą, tarniną. Żadnej goryczki nie ma, a wina są cały czas ok. Do piwa hibiskusa nie dodawałem, aczkolwiek zastanawiam się , czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 U mnie to samo - jeszcze z 30 litrów hibiskusowo-wieloowocowego zostało z przed kilku lat i działa dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Wina słodkie i połsłodkie nie cierpią na gorycz, ale idąc w kierunku bardziej wytrawnym, a takie piwo jednak będzie, to bym uważał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się