Marian7 Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) W tym wątku będę zapisywał swoje receptury/komentarze/spostrzeżenia na temat warzenia. Pierwsze 6 warek robiłem z brewkitów, a były to po kolei: lager, winter warmer, real ale, heavy ale, wheat, golden ale. Poniższe zapiski będą dotyczyły warek od 7-mej wzwyż. SPIS TREŚCI: 13.07.2013 - warka #7 "Pochmurna EMMA" Saison 13°Blg 20.07.2013 - warka #8 "Słodka BECKY" Porter 16°Blg 23.08.2013 - warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 12°Blg 25.08.2013 - warka #10 "Pijany Szkot" Wędzone 14°Blg (warka #11 - brewkit) 07.09.2013 - warka #12 "Amarillion" Single Hop 15,5°Blg Edytowane 8 Września 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Warka #7 "Pochmurna EMMA" Saison 19l, 13Blg Pierwsza warka z zacieraniem. Nie mam jeszcze doświadczenia, żeby samemu tworzyć receptury, więc zdecydowałem się na gotowy zestaw surowców. Zasyp: Słód Pilzneński Weyermann 2,7kg Słód Wiedeński Weyermann 0,8kg Słód Pszeniczny Weyermann 0,7kg Słód Carahell Weyermann 0,2kg Słód Caraaroma Weyermann 0,2kg Słód Zakwaszający Weyermann 0,1kg Zacieranie: Podgrzałem 14l wody do 70°C i wsypałem słody. Temperatura ustaliła się na wysokości 65-66°C. Utrzymane przez 60' Potem 72°C przez 20' Filtracja: 12l rozłożone na 4 raty. Pierwsze 3 litry zawróciłem do kadzi filtracyjnej. Mimo to brzeczka była nieco mętna. Gotowanie: 65 minut Chmielenie: Chmiel Marynka 30g - 65' Chmiel Saaz (Żatecki) 20g - 20' curacao 20g - 20' Chmiel Saaz (Żatecki) 10g - 5' glukoza 0,3kg - 5' Chłodzenie przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej własnej produkcji - ok. 25'. Drożdże: Safbrew T-58 zadane w temp 24°C, w lecie ciężko jest zejść poniżej w mieszkaniu Fermentacja: Burzliwa planowana na 7 dni, ale bąblowanie skończyło się już po 2. Po 6-ciu dniach przelane na cichą. Komentarze: - w kuchni spędziłem 7,5h od rozstawienia sprzętu do pełnego posprzątania. Muszę zagęszczać ruchy, żeby trwało to krócej (największa strata czasu podczas filtracji i wysładzania). - duża niepewność w czasie filtracji i wysładzania. Nie byłem do końca pewien czy można mieszać młóto, jak lać wodę, żeby nie skłócić złoża filtrującego itp. - powinienem chyba zaopatrzyć się w woreczki do chmielu, bo ciężko zlać piwo do fermentora znad osadu - albo zassam chmieliny, albo sporo zmarnuję pozostawiając w garze Edytowane 22 Lipca 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Warka #8 "Słodka BECKY" Porter 17l, 16Blg, IBU 47 Własna receptura na podstawie kilku sprawdzonych Robust Porterów. Zasyp: Pale Ale Strzegom 4kg Bursztynowy 0,4kg Monachijski 0,5kg Czekoladowy 1200EBC 0,3kg Palony Black 0,2kg Zacieranie: Jasne słody dodane do 19l w temp. 72°C. Zacieranie 67-68°C utrzymane przez 70' Po negatywnej próbie jodowej* wsypałem słody ciemne i podgrzałem do 76°C Filtracja / Wysładzanie: 4l+3l+3l+3l Pierwsze 3 litry zawrócone do kadzi Zebrałem 21l słodkiej brzeczki Gotowanie: 75 minut Chmielenie: goryczkowy Brewers Gold 40g - 60' aromatyczny Fuggles 30g - 20' Drożdże: WORKHORSE M10 Mangrove Jack's zadane w temp. 23°C Fermentacja: Burzliwa w temp. 22-23°C Komentarze: - 6h w kuchni, koniec warzenia o 2:30 w nocy - woreczki do chmielu działają bardzo dobrze - mało chmielin przedostaje się do gara * mój wskaźnik jest jakiś trefny - mąkę ziemniaczaną barwi tylko na fioletowo (powinien być prawie czarny); zacieru nie barwił nawet zaraz po wsypaniu słodów; na wszelki wypadek przeciągnąłem zacieranie do 70 minut Edytowane 22 Lipca 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 #7 EMMA odfermentowała do 2Blg, co daje w przybliżeniu 5,67% alkoholu. Nie za dużo jak na Saisona? W smaku całkiem niezłe, czuć aromat cytrusowy ale delikatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Saison powinien być nisko odfermentowany, więc jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Ok, to świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 EMMA już w butelkach, nabrała pięknego złocisto-pomarańczowego koloru. BECKY jeszcze na burzliwej. Odfermentowała do 6,5Blg, więc potrzymam ją jeszcze trochę zanim przeleję na cichą. W smaku czuć goryczkę i czekoladę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) Obiad rodzinny, siedzimy, jest miło i przyjemnie. A tu nagle JEB! ze spiżarni. Okazało się, że 0,33l Emmy eksplodowało. I to tak fatalnie, że cały sufit, ściany i drzwi są w piwie; półka pilśniowa, pod którą stała ta butelka ma dziurę wyrwaną od dołu. Szatan, nie piwo Martwię się o zbytnie nagazowanie pozostałych, na wszelki wypadek dzisiaj jedno wypiję, ale jest dopiero 4 dzień po butelkowaniu. EDIT: Po głębszej analizie okazało się, że poszła butelka, którą nalewałem jako ostatnią (nawet jej nie dolałem do pełna). W związku z tym najprawdopodobniej roztwór glukozy nie rozmieszał mi się dokładnie przed butelkowaniem. Przy następnym butelkowaniu mocniej go rozmieszam. Edytowane 28 Lipca 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Profilaktycznie lepiej sprawdź nagazowanie innych butelek. Wybierz otwieracz który nie niszczy kapsli i lekko podważ każdy kapsel, upuszczając gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Chyba tak zrobię, ale czy Greta poprawnie zakapsluje takie pootwierane kapsle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Nie powinno być problemu, tylko otwierać musisz ostrożnie i najlepiej bardzo dobrze schłodzone piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) Jak to kiedyś doradzili mi życzliwi: "szukaj kasku" Tak poważnie to przetestuj dwie, trzy butelki. Otwieraj oczywiście "z pewną dozą nieufności" schłodziwszy porządnie w lodówce. Jeżeli wszystko jest przegazowane, to możesz np upuścić gazu z każdej butelki, a następnie w tempie opróżniać. Długo pisałem i Dori mnie ubiegła Chyba tak zrobię, ale czy Greta poprawnie zakapsluje takie pootwierane kapsle? Popuszczaj gaz na złotówkę - wtedy nie potrzeba nic robić z kapslem Edytowane 28 Lipca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Korzen16 - dzięki, ale już po sprawie. Zrobiłem tak, jak poradziła mi Dori, która nota bene jest autorką tej receptury, bo rzecz dotyczy Saisona z HB Niestety z racji zawalonej jedzeniem lodówki nie mogłem mocno schłodzić wszystkich kilkudziesięciu butelek, więc zrobiłem to w temperaturze pokojowej. Bardzo ostrożnie odszczelniłem każdy kapsel, upuściłem gaz i docisnąłem go Gretą ponownie. Dzięki temu znalazłem jeszcze 4 potencjalne granaty, z czego jeden wystrzelił spod kapsla (na szczęście nie rozwalając butelki). Efekt - ja w piwie, żona w piwie, kuchnia w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Efekt - ja w piwie, żona w piwie, kuchnia w piwie Się należy cieszyć, że wszyscy cali , ponoć granatu potrafią być naprawdę niebezpieczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Z okazji Dnia IPA postanowiłem sprawdzić stan warki #7 . Jestem zadowolony. Piana gruba i gęsta, nawet przy zimnym piwie. Po pewnym czasie schodzi i tylko miejscami zostaje na ściankach. Myślę, że to się poprawi w miarę leżakowania, bo przecież leży dopiero tydzień. W smaku mocna goryczka ale nie za mocna, średnio wyczuwalne cytrusy (miałbym ochotę na więcej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 5l, 12Blg Imbirowy eksperyment na małej warce. Czytałem na forum, że nie jest łatwo trafić z odpowiednią ilością imbiru, dlatego zdecydowałem się na 5 litrów warki. Poza tym, mam już zaplanowane wykorzystanie słodów do innych warek, więc nie można było tutaj szaleć. Zasyp: Pilzneński 1kg Pale Ale 0,25kg Karmelowy 0,1kg Zacieranie: Po zasypie temperatura ustalona na poziomie 63-65°C. Utrzymanie stałej temperatury zacierania tak małej warki na kuchence elektrycznej jest masakrycznie trudne. Miałem spore wahania - od 62 nawet do 69. Mam tylko nadzieję, że nie pozabijałem enzymów. Filtracja / Wysładzanie: Wysładzanie do objętości 8 litrów. Do kadzi zwróciłem około 4 pierwszych litrów, a mimo to warka jest ciągle mętna. Jeszcze mi się nie udało uwarzyć czegoś klarownego (nie mówię o brew-kitach). Gotowanie: 60 minut Na 10 minut przed końcem gotowania dodałem starty korzeń imbiru (30g) BEZ SKÓRKI Chmielenie: Brewers Gold 10g - 60' Lubelski 5g - 5' Drożdże: Safale US-05 zadane w temp. 24°C Fermentacja burzliwa: Czekam na start drożdży Komentarze: - na początku zacierania dowiedziałem się, że szwagier będzie miał syna, więc trzeba to było opić Przez to zapomniałem o mash out i po prostu przelałem z gara do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Warka #9 "Rudzielec" Imbirowe 5l, 12Blg Zacieranie: Po zasypie temperatura ustalona na poziomie 63-65°C. Utrzymanie stałej temperatury zacierania tak małej warki na kuchence elektrycznej jest masakrycznie trudne. Miałem spore wahania - od 62 nawet do 69. Mam tylko nadzieję, że nie pozabijałem enzymów. Żeby zinaktywować enzymy musiałbyś przekroczyć temperaturę 80C, a temperatury 62-69C to akurat temperatury działania amylaz, więc spokojnie, chociaż mam nadzieję, że próbę jodową zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zrobiłem, zrobiłem Temperatury 80C nie przekroczyłem, ale liczyłem na zacieranie wytrawne bez aż takich rozjazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Drożdże wystartowały i Rudzielec już bąbluje. Tymczasem sprzęt wymyty i zdezynfekowany już czeka na jutrzejsze warzenie Pijanego Szkota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Warka #10 "Pijany Szkot" Wędzone 19l, 14Blg Warka zrobiona z użyciem słodu Whisky. Duże podziękowania dla WiHuRy za pomoc w doborze składu. Zasyp: Pale Ale 2,5kg Whisky 1,5kg Monachijski 0,5kg Karmelowy Jasny 0,4kg Special B 0,1kg Black 0,05kg - dodany na ostatnie 10 minut zacierania Zacieranie: Zasyp prz 65°C. 63°C - 50' 72°C - 10' mash out - 78°C Filtracja / Wysładzanie: Wysładzanie do objętości 23 litrów. Gotowanie: 60 minut Chmielenie: Challenger 30g - 60' Fuggles 10g - 15' Fuggles 10g - 10' Challenger 20g - 5' Drożdże: Newcastle Dark Ale zadane w temp. 24°C Fermentacja burzliwa: Po 4h drożdże wystartowały - szybko. Przez całą noc bąblowało jak szalone przy temp. 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Rudy odfermentował do 0,5Blg. Przelałem go na cichą na parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Rudy zabutelkowany. ABV 6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Warka #12 "Amarillion" Single Hop 18l, 15,5Blg (Warka #11 to brewkit zrobiony "na zlecenie", więc tego nie liczę) Single Hop z wykorzystaniem chmielu Amarillo. Zasyp: Pilzneński 2,5kg Pale Ale 2kg Karmelowy Jasny 0,5kg Bursztynowy 0,1kg Zacieranie: Zasyp przy 70°C 66°C - 60' 72°C - 10' 78°C - mash out Filtracja / Wysładzanie: Do uzyskania 23 litrów brzeczki słodkiej. Gotowanie: 60 minut Chmielenie: Amarillo 40g - 60' Amarillo 30g - 30' Amarillo 20g - 15' Amarillo 10g - 0' Drożdże: Belgian Ale zadane w 25°C, wystartowały po 3h od zadania Planowane chmielenie na zimno 60-80g Amarillo, jeszcze się zastanawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Szkot zabutelkowany przy 2Blg. Amarillion przelany na cichą z dodatkiem 70g Amarillo. Edytowane 16 Września 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się