Skocz do zawartości

Miód do piwa zamiast cukru?


radzik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mogę dodać miód zamiast części słodu do fermentacji piwa? Jeśli tak to w jakim stosunku do słodu/cukru ?

A w jakim celu chcesz go dodać, jeśli dla podbicia ekstraktu, to tak jak pisał Biotit, szkoda miodu, lepiej dodać zwykłego cukru. Jeśli zależy Ci na jakiś dodatkowych walorach smakowych to wbrew pewnej logice należałoby dodać w tym przypadku miodu sztucznego, naturalny miód zostanie w całości skonsumowany przez drożdże. Ewentualnie najprostszy sposób na piwo miodowe dodać miód bezpośrednio do kufla

Co do stosunku cukier/miód, to należałoby tak z grubsza przyjąć, że 100 g cukru odpowiada około 118 g miodu, ale zawartość cukru w miodzie nigdy nie jest taka sama.

Edytowane przez Bzdzionek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zgadzam się z przedmówcami jednak z jednym ALE

 

proponuje zrobić coś z przepisu na kobiece piwo jest na forum i powiem panowie, że mimo że daliśmy mód i mimo że się gotował ok 5 minut to aromat został i można nazwać to piwem miodowym słodyczy nie było fakt drożdże zeżarły ale od czego jest ksylitol aby trochę dosłodzić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To, że naturalny miód zostanie "skonsumowany" przez drożdże nie znaczy, że nie pozostaną aromaty. Drożdże konsumują tylko cukry proste, a te nie miają nic wspólnego z aromatem. Tyle, że tego miodu trzeba dodać dość sporo w http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ jest sporo informacji. W skrócie podam, że na 20 l warkę trzeba ok. 2 kg miodu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy nastawialiście miód pitny? Ja dwa razy, podczas wrzenia (od 1h do 2h max)) mnóstwo paprochów (szumowin) się zbiera cedzakiem. Lepiej piwo uwarzyć zwykłe niż marnować miód. Nastawienie miodu pitnego jest łatwe, zamiast 2kg do piwa lepiej mały balonik trójniaczek sobie ugotować-polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle, że tego miodu trzeba dodać dość sporo w http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ jest sporo informacji. W skrócie podam, że na 20 l warkę trzeba ok. 2 kg miodu

Dlatego też jeśli chcemy dodać miodu najlepiej go dodać bezpośrednio do kufla z gotowym piwem. Mamy i słodycz i aromaty i kilka groszy w kieszeni :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje (krótkie) doświadczenia z miodem w piwie:

 

1. piwo 17 BLG, 1 kg miodu grycznego ( a więc ok 30 %). - bardzo intensywny aromat miodu gryczanego w zapachu, lekki posmak miodu gryczanego, taki dość wytrawny,oczywiście nie słodki, cieżko to opisać, ale przypominany "finisz" po łyżce miodu gryczanego właśnie

2. piwo 19 BLG, 0.5 miodu spadziowego (około 13%) - absolutnie nie wyczuwalne żadne aromaty w zapachu, nic nie wyczuwalne w smaku.

 

Wnioski:

1. 30% dodatek miodu gryczanego, a więc najbardziej intensywnego zapachowo i smakowo, dominuje piwo całkowicie, zwłaszcza przez około pierwsze pół roku leżakowania. Zupełnie przykrył początkowo inne dodatki (to było piwo świąteczne, skórki pomarańczowe, kardamony, cynamony, imbiry, cuda na kiju - nic nie czuć, tylko miód ).

2. Miód spadziwoy, mimo iż dośc charakterystyczny i aromatyczny (moim zdaniem drugi po gryczanym), przy takiej proporcji jest zupełnie nie wyczuwalny. Myślę że miałby szansę przy zwiększeniu udziału do około 30%, przy piwach nie wnoszacych innych aromatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.