Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Bardzo proszę o sprawdzenie poniższych trzech zestawów.Przymierzam się do większych zakupów i chaiałbym zapytać czy z takich składanek wyjdą dobre warki. Ewentulanie bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie zmian. 1. HEFEWAIZEN -Pilzneński 2 kg -Pszeniczny 3 kg chmiele: Lubelski 30 g drożdże: SAFBREW WB-06 – Fermentis 2. WŁASNY bezstylowy pszeniczny 2 kg Pilzneński 2 kg Pale ale 0,5kg carahell 0,3kg chmiele: Lubelski 50g i marynka 30g drożdże: te same co wyżej. 3. AIPA Pale ale 4,5kg carahell 0,7kg Pilzneński 1kg chmiele: mosaic 80g citra 80g drożdże SAFALE US-05 – Fermentis Za wszelkie sugestie będę zobowiązany Edytowane 20 Lipca 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Receptura nr 2 będzie nieco podobna do receptury nr 1 tylko troszkę będzie ciemniejsze. Daj więcej karmelowego, albo zastąp czekoladowym i będziesz miał Dunkelweizena, i wywal Ple ale Co do receptury nr 3 to daj do kotła jeszcze po 30-40g Cascade,i/lub Palisade lub innego amerykańca, rozłóż chmielenie na 75 minut i będziesz Pan zadowolony ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Ja bym Ci polecił mauribrew Weiss zamiast WB-06. Mauribrew Weiss nie odfermentowują tak nisko, moim zdaniem są duuużo lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Więc tak: 1. HEFEWAIZEN -Pilzneński 2 kg -Pszeniczny 3 kg chmiele: Lubelski 30 g drożdże: SAFBREW WB-06 – Fermentis lub Mauribrew Weiss jeżeli uda mi się je zdobyć. 2. WŁASNY bezstylowy(dunkelwaizen) pszeniczny 2 kg Pilzneński 2 kg SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom?? A możę zamiast powyższego czekoladowy? tylko w jakiej ilości i czy ciemny czy jasny czekoladowy? Czy pół kg tego ciemnego wystarczy czy lepiej dać 1kg? chmiele: Perle 50g i marynka 30g drożdże: te same co wyżej. Z Pale ALE narazie zrezygnuje. Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie?? Edytowane 21 Lipca 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie?? Dodaj 1 kg monachijskiego, odejmij 1 kg pilzneńskiego. Karmelowy może być, czekoladowy też, byle nie za dużo, spokojnie wystarczy 30-40g. Chmieli za dużo, wystarczy 50g, a nawet mniej. Ja bym sypał tylko Perle, lubię ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 ja za tydzień rozlewam warkę na mauribrew weiss, więc mogę oddać słoiczek gęstwy, bo widzę, że na śląsku mieszkasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom?? ... Co sądzicie szczególnie o drugim przepisie?? Moim zdaniem za dużo tego ciemnego karmeloweg, lepiej daj go połowę, uzupełnij karmelowym jasnym, a barwę ewentualnie skoryguj czekoladowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 2. WŁASNY bezstylowy(dunkelwaizen) pszeniczny 2 kg Pilzneński 2 kg SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom czy lepiej dać SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY 0,5 kg - Strzegom?? A możę zamiast powyższego czekoladowy? tylko w jakiej ilości i czy ciemny czy jasny czekoladowy? Jak to ma być dunkelweizen to dałbym góra 250g karmelowego 300 oraz z 50g jakiegoś ciemnego palonego do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Czy ten słód w ilości 0,5 kg bardzo zmieni smak i barwę piwa? SŁÓD KARMELOWY 600 CIEMNY - Strzegom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Tak, 200g karmelowego 300 w moim bitterze było wyraźnie wyczuwalne. Do browna dałem po 250g karmelowego 300 i 600, piwo wyszło prawie czarne. W smaku wyraźnie zaakcentowane nuty kawowe. Te słody w takich ilościach po prostu nie pasują do dunkelweizena. Najlepiej jak zastąpisz kilogram pilsa monachijskim, do tego ~250g karmelowego 300 albo (trochę mniej) 600 oraz garść palonego do wysładzania dla podbicia koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Najlepszy dunkelweizen jakiego zrobiłem był ze 150g karmelowego 600 ebc i 350g karmelowego 150 ebc. Do tego pszeniczny i monachijski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Co sądzicie o moim własnym przepisie? DUNKELWEIZEN 12-13blg na 25l Pszeniczny 2kg Pilzneński 3kg SŁÓD KARMELOWY 300 CIEMNY 0,3kg lub 0,5kg ? drożdże WB-06 chmiele: 30g perle 5g lubelski 5g marynka - goryczka 80 minut: 20g perle + 5g marynka w 10' 10g perle w 50' 5g lubelskiego w 75' temperatury: 20' w 42 - ferulikowa – aromat goździkowy 8' w 52 - 32' w 62 – na % 25' w 72 – na treściwość – aż do próby jodowej. Zacieranie w 17l wody Woda do wysładzania ok: 13l Głównie chodzi mi o sprawdzenie temperatur warzenia oraz ilości i czasu dodawania chmieli. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 WB-06 do dunkela? Bedzie raczej wytrawny. Chyba przydaloby sie cos mniej żarłocznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 No niestety już zakupiłem - ale do pszenicy się powinny nadawać. A temperatury i chmiele mam ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Optymistyczne podejście. Dodaj lepiej 0,5 kg słodów, jeśli 25 l chcesz uzyskać. Zacieraj w 16 l i 16 l do wysładzania użyj. WB-06 nie są złe, nie przejmuj się i śmiało ich używaj. Perle na smak sobie daruj, w tym piwie jest zbędny. Marynkę na goryczkę również wywal. Temperatury są ok, choć te 8 min dla drożdży nic nie zmieni, samo podgrzewanie i przejście przez białkową da tyle samo. W ogóle te przestoje z taką precyzją ustalone nie dadzą innego efektu, niż przy przerwach 30/30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Dunkelweizen już zabutelkowany. Teraz bardzo proszę o sprawdzenie tego przepisu: Hefe-weizen -> ok 24l -Pilzneński 2 kg -Pszeniczny 3 kg - drożdże WB-06 - gęstwa --> ile tej gęstwy dodać?? - Chmiele: Mam do dyspozycji: Magnum -w szyszkach Lubelski granulat Perle granulat Jakie ilości chmieli i w jakim czasie dodać? Zacieranie: - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Jeśli lubisz goździki wydłuż ferulikową do 40 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 20 g Lubelskiego na 60 minut wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Tylko 20g? Nie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Tylko 20g? Nie za mało? Wyjdzie z tego 24-25 l piwa, więc może być i 30g Lubelskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Sam lubelski wyspać na godzinę? Czy może jeszcze kilka gram perle dorzucić lub magnum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Wystarczy sam Lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) To i ja się podepnę pod temat, bo sam teraz siedzę nad recepturą. Zasyp: 3,8 kg Pale Ale 1,3 kg Pszenicy 0,5 kg Wiedeńskiego 0,5 kg Carapils 0,3 kg Carared Chmiele: 50 g Zeus 60" 50 g Cascade 30" 10" 5" 50 g Citra 20" i 15" 50 g Simcoe na zimno Co do samego zacierania to jeszcze nad tym myślę, docelowo ma być AIPA, myślę nad: 62°C - 60min 72°C - 15min Mash Out Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez DonZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Chmiele: 50 g Zeus 60" 50 g Cascade 30" 10" 5" 50 g Citra 20" i 15" Napisz normalnie jak zamierzasz chmielić. W każdym momencie po 50 g chmielu czy po 16,66 g ??? Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Ah to też istotne 50g Zeus 50" 25g Cascade 30" 20g Cascade 10" 5g Cascade 5" po 25g Citra 20" i 5" choć pytanie jak wiele z aromatu stracę i czy czasem nie lepiej wrzucić aromatyczne na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się