Peres Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Chciałbym uwarzyć jakieś piwko najbardziej zbliżone do Lagera ale fermentacji górnej lub w około 16 stopniach. Jest w ogóle taka możliwość by zbliżyć się przy takiej temperaturze fermentacji do Lagera ? Jeśli tak to : jakie drożdże będą odpowiednie ? oraz ma ktoś jakiś sprawdzony przepis, który można wykorzystać do tego "eksperymentu"? Pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2013 przez Peres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Witam. Chciałbym uwarzyć jakieś piwko najbardziej zbliżone do Lagera ale fermentacji górnej lub w około 16 stopniach. Jest w ogóle taka możliwość by zbliżyć się przy takiej temperaturze fermentacji do Lagera ? Jeśli tak to : jakie drożdże będą odpowiednie ? oraz ma ktoś jakiś sprawdzony przepis, który można wykorzystać do tego "eksperymentu"? Pozdrawiam Najbliższy styl to cream ale (polecam wersje ze słodu ryżu i cukru) Z suchych us05 z płynnych masz trochę do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Mauribrew lager - według opisu nadają się do lagerów jak i do piw typu ale w szczególności California common Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 A ten przepis co Ty robiłeś Makaron to na jaką wielkość brzeczki ? 10L ? Bo planowałem uwarzyć 20L. W jaki sposób filtrowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 A ten przepis co Ty robiłeś Makaron to na jaką wielkość brzeczki ? 10L ? Bo planowałem uwarzyć 20L. W jaki sposób filtrowałeś ? Nie ja warzę tylko 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Polecam swoją recepturę: Warka #8 Polskie ale Zasyp: Pilzneński - 3,5 kg Monachijski - 0,2 kg Płatki owsiane - 0,25 Zacieranie: 68C - 60 minut n.p.j 78 mash out - 10 minut Chmielenie: 60 min - 25g Marynka 15 min - 25 g marynka 1 łyżeczka mchu irlandzkiego 1 min - 30 g Lubelski Uzyskałem 19,5 litrów brzeczki o gęstości 12 BLG. Zadane starterem z WLP 029 German ale / Kolsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Zacieranie: 68C - 60 minut n.p.j 78 mash out - 10 minut: Co to znaczy to "npj" ? Makaron : W jaki sposób filtrowałeś brzeczke ? Bo nie wiem czy ten ryż nie zapcha mi filtratora z oplotu Edytowane 21 Lipca 2013 przez Peres arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) negatywna próba jodowa jak mniemam Ja ze swojej strony polecam Koelscha, piwo górnej fermentacji, które smakuje podobnie jak lager Edytowane 21 Lipca 2013 przez moria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Ja ze swojej strony polecam Koelscha, piwo górnej fermentacji, które smakuje podobnie jak lager Potwierdzam, im niżej fermentowany tym bardziej neutralny. Moja przedostatnia warka to właśnie Kölsch fermentowany w temperaturze 15°C. Właśnie się nagazowuje, zobaczymy jaki wyjdzie tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Zacieranie: 68C - 60 minut n.p.j 78 mash out - 10 minut: Co to znaczy to "npj" ? Makaron : W jaki sposób filtrowałeś brzeczke ? Bo nie wiem czy ten ryż nie zapcha mi filtratora z oplotu Filtrator z rurki miedzianej. Nie miałem problemów z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Najbliższy styl to cream ale (polecam wersje ze słodu ryżu i cukru) O właśnie, właśnie jestem w trakcie przygotowywania receptury na Cream Ale. Zagadką dla mnie jest ryż, jest ich tyle gatunków w sklepie, nie wiem jaki najlepiej użyć. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie, biorąc pod uwagę, że i tak będzie z niego papka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 NPJ - to negatywna próba jodowa. To moje piwo to taki trochę koelsch wyszedł, W każdym razie polecam drożdże German Ale, piwo wychodzi bardzo czyste i bardzo szybko dojrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Zagadką dla mnie jest ryż, jest ich tyle gatunków w sklepie, nie wiem jaki najlepiej użyć. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie, biorąc pod uwagę, że i tak będzie z niego papka? Google nie boli: Ryż parboiled - charakterystyczny, słonawy posmak Ryż arborio, carnaroli i loto - słodkawy smak Ryż basmati - lekko orzechowy zapach i smak Ryż jaśminowy - nazwę zawdzięcza wyjątkowo białej barwie, kwiatowemu zapachowi i słodkiemu posmakowi Ryż japoński - lekko słodkawy posmak Ryż dziki - silny, orzechowy posmak chociaż są tacy co twierdzą inaczej. Spróbuj - może się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Najbliższy styl to cream ale (polecam wersje ze słodu ryżu i cukru) O właśnie, właśnie jestem w trakcie przygotowywania receptury na Cream Ale. Zagadką dla mnie jest ryż, jest ich tyle gatunków w sklepie, nie wiem jaki najlepiej użyć. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie, biorąc pod uwagę, że i tak będzie z niego papka? Ostatnio nie robiłem papki z ryżu, tylko bardzo mopcno go rozgotowałem. Kupiłem najtańszy zwykły ryż 1kg. basmati i jaśminowy są intensywne w smaku, lepiej by te smaki nie przeszły do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Ryż basmati - lekko orzechowy zapach i smak Ja bym to inaczej określił... zapach myszy Aby nie było, bardzo lubię ten ryż, w szczególności gotowany z goździkami, kawałkiem kory cynamonu i ziarnami candamonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) basmati i jaśminowy są intensywne w smaku, lepiej by te smaki nie przeszły do piwa. Tylko, że na kwiatowym aromacie mi zależy. Jaśminowy właśnie brałem pod uwagę. Ma być go aż 1,5 kg (warka 40 l), nie mam porównania, nie wiem jak bardzo intensywny jest on w rzeczywistości. Może nie ryzykować i jakiś neutralny jednak użyć, a z chmieli oczekiwane aromaty uzyskać. Edytowane 21 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 jaśminowy pachnie najbardziej ze wszystkich ryży ,bardzo przyjemny charakterystyczny zapach,bardzo kleisty ,w lekkim piwie mało chmielony może zdominować ten zapach chmiele ,co do drożdży to chyba california ale są polecane do "dolniaków" górnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Wracając do tematu. Materiał z brewing tv o tym jak warzyć piwa a'la lager. http://brewingtv.com/episodes/2012/3/2/brewing-tv-episode-53-lager-workarounds.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 ja polecam koelsch jest to lekki lager górnej fermentacji ja zrobiłem takie piwko jako 1 piwko i wyszło mi wyśmienite polecam je fermentować w temp 15 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Będę najpierw próbował zrobić z zestawu Lagera ale drożdże to SU-05 i fermentacja w jakichś 15 stopniach, a następnie będę warzył Koelscha też w takiej temperaturze. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 raczej US-5 niz SU-5 http://pl.wikipedia.org/wiki/SU-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Małe przejęzyczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się