Jump to content

keg 50l kilka pytań

Recommended Posts

Po trzech warkach z ekstraktów mam zamiar zacząć kompletowanie sprzętu do zacierania. Trochę denerwuje mnie brak większego wpływu na piwko.

Będę miał okazje kupić tanio kega 50l i chce go przerobić na gar zacierny. Chciałbym także w n chmielic i fitrować.

czy takie kegi mają płaskie dno?(pytam bo jeszcze go nie widziałem)

Jak zrobię filtrator z oplotu i będzie on sobie leżał na dnie gara podczas ważenia i gotowania to nie wpłynie to jakoś na cały proces?

Keg jest aluminiowy i dużo ludzi pisze ze nie powinno być problemu.

Mam zamiar do tego dokupić kranik taki którego się nie spawa tylko sciska na śruby i uszczelki. Będzie to szczelne? Producent zapewnia ze jest.

czy da rade ważyć na kuchence elektrycznej?

Narazie zrobiłbym sobie taki gar i chłodziłbym w wannie.

na zwykłej kuchence, takiej czteropalnikowej będzie Ci ciężko (za mała moc palnika i za wysoko). Polecam taboret gazowy. Co do kranu to polecam wspawać. A ogólnie to jak robisz na dłużej to kup nierdzewkę (cena od 150 zł) a posłuży Ci lepiej i zdrowiej.

Standardowy Keg ma dno lekko stożkowe, , jeżeli chcesz oplotem zacierać o raczej będzie ciężko z grzaniem na kuchence, na gazie z resztą też- intensywne mieszanie wymagane.

Dziwne, że keg masz aluminiowy??

Osobna kadź filtracyjna będzie lepsza, zacierasz, przenosisz, a brzeczkę możesz już podgrzewać.

Możliwości masz wiele.

Keg jest aluminiowy i dużo ludzi pisze ze nie powinno być problemu.

Za 25e dostaniesz z nierdzewki, wiec nie baw sie w aluminium. Ostatnio znajomemu udalo sie kupic 2 sztuki.

Mam zamiar do tego dokupic kranik taki którego sie nie spawa tylko sciska na sruby i uszczelki. Bedzie to szczelne? Producent zapewnia ze jest.

Jest to szczelne, caly zestaw lacznie z termometrem mam zmontowany bez jednego spawu i nic nie cieknie.

Gdzie chcesz kupic zawor? Za rozsadna cene maja w MyBeerAndWine

czy da rade wazyc na kuchence elektrycznej?

Nie da :( Taboret kupilem TU , reduktor w B&Q a butle Calor Gas dostaniesz na kazdej stacji.

Narazie zrobilbym sobie taki gar i chlodzilbym w wannie.

Lepiej bedzie jak po chmieleniu zlejesz do fermentatora i ten schlodzisz w wannie.

Pozdrowienia z Swords!

A portable gas stove z argosa nie da rady?

Srednio :/ Taboret z Argosa ma moc 2.2kW a ten z HG 7.5kW.

+ srednica tego z Argosa to tylko 28cm ...

Edited by JakubS