Xotern Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Informacje dotyczące ostatnich wątpliwości z sklepem Piwomaniak: Dostałem dzisiaj wiadomość prosto od Piwomaniaka wyjaśniającą wszelkie wątpliwości, w skrócie: - Jeżeli chodzi o depozyt to totalnie nic się nie zmienia w tej kwestii, na myśli były nie nasze piwa z depozytu. [ jest po staremu ] - Fragment wiadomości którą otrzymałem " Tak czy inaczej proszę się nie martwić - stan liczbowy piw w skrzynce depozytu piwnego, jak też ich źródło pochodzenia pozostaną bez zmian. " Zastanawiam się nad usunięciem poprzednich postów na ten temat by nie mylić przyszłych przeglądających, co Wy na to? Edytowane 4 Lutego 2015 przez Xotern cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Zostawiłem dziś swoje 2 Nut Brown Ale. Pobrałem Polish Pale Ale SH Iunga i APA z Kacerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiking Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dla osób nie mających facebook'a i dla ogólnej informacji, dzisiejszy news od Piwomaniaka na profilu fb : (na uwagę zasługuje punkt nr.4) Cytuje: "4. Po uzbieraniu ośmiu pieczątek klient ma możliwość zakupu za kwotę 1 zł wybranego przez siebie piwa (ewentualna kaucja za butelkę jest dodatkowo płatna), o ile jego cena na sklepowej półce nie przekracza 10 zł lub otrzymania piwa wyprodukowanego przez piwowara domowego (o ile takie są aktualnie dostępne). Nie wiem czy to dobrze czy źle, ma swoje plusy i minusy. Tylko informuje. ps. wytłuszczenie druku to moja zasługa, żeby nie było. Wprawdzie korespondowaliśmy, ale postanowiłem odpowiedzieć także na forum piwo.org tak, aby rozwiać powstałe tu wątpliwości: Piwo dla klientów PIWOmaniaKa pochodzić będzie 1) z półek sklepu, 2) będzie zakupione u piwowarów domowych w celu jego rozdania klientom. Tak czy inaczej proszę się nie martwić - stan liczbowy piw w skrzynce depozytu piwnego, jak też ich źródło pochodzenia pozostaną bez zmian. Innymi słowy Piwny Depozyt jest bezpieczny, a liczba piw w skrzynce będzie zawsze wynosić 20 butelek (no chyba, że któraś eksploduje, ale to są w miarę rzadki wypadki. Tak więc piwo do rozdania wśród chętnych będzie kupowane od piwowara (w tym momencie mam konkretną osobę/browar na myśli). Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie piwami domowymi wśród klientów sklepu. Mam nadzieję, że akcja przyczyni się do rozpropagowania idei piwowarstwa domowego wśród naszych klientów. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiking Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 hm - temat do przemyślenia aczkolwiek jakakolwiek próba skontaktowania się z piwowarami, którzy przynoszą tam piwa (tj nami) przed wypustem takiej informacji byłaby na miejscu W natłoku zajęć nie wpadłem na pomysł konsultacji, ale jak już stwierdziłem na tym forum, program lojalnościowy sklepu nie jest w żaden sposób związny z ideą Piwnego Depozytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 będzie zakupione u piwowarów domowych w celu jego rozdania klientom śliski temat bo piwowar nie może sprzedać swojego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 cml właśnie mnie ubiegłeś. chciałem napisać to samo. bardzo śliska sprawa, szczególnie jak ma się do stracenia koncesję na sprzedaż alkoholu bo wydaje mi się że od tego zaczęliby. potem mogłoby być już tylko gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiking Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 będzie zakupione u piwowarów domowych w celu jego rozdania klientom śliski temat bo piwowar nie może sprzedać swojego piwa Idea jest taka że piwo będzie rozdawane klientom, ale rozumiem, że i to może rodzić wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Proponuje nie roztrząsać czyiś problemów. Może sam zrobi, może weźmie od znajomego a może jeszcze coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Wygląda na to że lista chyba nie istnieje albo jest nieaktualna Wrzuciłem: 2x Forestly Stout driven by Iunga&Oatmeal 1x Forestly Weizenbock Zabrałem: Kacerz "Święty Turecki" Belgian Christmas Ale Barwa: Ciemnobrązowa, właściwie jak stout Piana: Średniooczkowa, dosyć obfita, niezbyt trwała Aromat: Na pierwszym planie przyprawy, trochę estrów, rodzynki i śliwki Smak: Baaardzo gładkie i śliwkowe (generalnie przywodzi to na myśl sok śliwkowy, który też jest taki gładki) Na finiszu palona goryczka. Zbalansowane. Kometarz: Najlepsze piwo z tej trójki. Wrażenie soku śliwkowego jest bardzo mocne. Intensywne w doznaniach. Nagazowanie bardzo dobre, etykieta też. Generalnie nie mam uwag. Kasztany Company Simcoe India Pale Ale Barwa: Złota Piana: Dobra, bujna, oblepia szkło, oczka średnie i duże Aromat: Dużo chmielu, aromat ziołowy, leśny, sporo pokrzywy. Z czasem chmiel zanika i wyłania się aromat słodowy, czuć monachijski. Smak: No goryczka jest konkret. Bardzo dobra, wcale nie zalega. Smak chmielowy słód na bardzo dalekim planie. Półpełne. Wysycenie wysokie. Kometarz: Bardzo smaczne piwo, myślę że świeżość działała na jego korzyść. Własciwie to wszystko się zgadza po za wysyceniem. W trakcie picia miałem mocne skojarzenia z Alebrowarem Browar Gliss "Kozerek" Nut Brown Ale Barwa: Brązowa, mętna, jaśniejsza od portera Piana: Obfita, średnooczkowa, niezbyt trwała, nie oblepia Aromat: Bardzo mocne estry (w stylu wiśnia, tuti-fruti), za nimi karmel i czekolada Smak: Bardziej brązowy od aromatu, estry nie dominują tak jak w aromacie. Pełne w ustach, zbalansowane. Goryczka dobrej jakości. Zdecydowanie za mocno wysycone jak na anglika. Kometarz: Smaczne piwo, acz trochę za mało orzacha jak na "nut" w nazwie. Całkiem fajna etykieta, czytelna, brązowa, sporo informacji. Wysycenie zwalam na wiek. No i jeszcze te estry, jaka była temperatura fermentacji? P.S. Panowie trzeba się wziąć w garść bo masa piw w depozycie jest stara a część nawet niebezpieczna. Musimy chyba podkręcić tempo Edytowane 19 Lutego 2015 przez Marcin Moneta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Browar Gliss "Kozerek" Nut Brown Ale Barwa: Brązowa, mętna, jaśniejsza od portera Piana: Obfita, średnooczkowa, niezbyt trwała, nie oblepia Aromat: Bardzo mocne estry (w stylu wiśnia, tuti-fruti), za nimi karmel i czekolada Smak: Bardziej brązowy od aromatu, estry nie dominują tak jak w aromacie. Pełne w ustach, zbalansowane. Goryczka dobrej jakości. Zdecydowanie za mocno wysycone jak na anglika. Kometarz: Smaczne piwo, acz trochę za mało orzacha jak na "nut" w nazwie. Całkiem fajna etykieta, czytelna, brązowa, sporo informacji. Wysycenie zwalam na wiek. No i jeszcze te estry, jaka była temperatura fermentacji? Dzięki za ocenę. Ogólnie jestem dość niezadowolony z tego piwa. Wysycałem do 2,4vol, więc pewnie za dużo. Fermentowałem w 16-18st, ale drożdże zadałem w 22 i chłodziłem do tych 18 dopiero wtedy. Stąd może wynikać tak mocna estrowość, chociaż ja jej aż tak mocno nie wyczuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciptongue Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Wygląda na to że lista chyba nie istnieje albo jest nieaktualna Wrzuciłem: 2x Forestly Stout driven by Iunga&Oatmeal 1x Forestly Weizenbock Zabrałem: Kacerz "Święty Turecki" Belgian Christmas Ale Barwa: Ciemnobrązowa, właściwie jak stout Piana: Średniooczkowa, dosyć obfita, niezbyt trwała Aromat: Na pierwszym planie przyprawy, trochę estrów, rodzynki i śliwki Smak: Baaardzo gładkie i śliwkowe (generalnie przywodzi to na myśl sok śliwkowy, który też jest taki gładki) Na finiszu palona goryczka. Zbalansowane. Kometarz: Najlepsze piwo z tej trójki. Wrażenie soku śliwkowego jest bardzo mocne. Intensywne w doznaniach. Nagazowanie bardzo dobre, etykieta też. Generalnie nie mam uwag. Kasztany Company Simcoe India Pale Ale Barwa: Złota Piana: Dobra, bujna, oblepia szkło, oczka średnie i duże Aromat: Dużo chmielu, aromat ziołowy, leśny, sporo pokrzywy. Z czasem chmiel zanika i wyłania się aromat słodowy, czuć monachijski. Smak: No goryczka jest konkret. Bardzo dobra, wcale nie zalega. Smak chmielowy słód na bardzo dalekim planie. Półpełne. Wysycenie wysokie. Kometarz: Bardzo smaczne piwo, myślę że świeżość działała na jego korzyść. Własciwie to wszystko się zgadza po za wysyceniem. W trakcie picia miałem mocne skojarzenia z Alebrowarem Browar Gliss "Kozerek" Nut Brown Ale Barwa: Brązowa, mętna, jaśniejsza od portera Piana: Obfita, średnooczkowa, niezbyt trwała, nie oblepia Aromat: Bardzo mocne estry (w stylu wiśnia, tuti-fruti), za nimi karmel i czekolada Smak: Bardziej brązowy od aromatu, estry nie dominują tak jak w aromacie. Pełne w ustach, zbalansowane. Goryczka dobrej jakości. Zdecydowanie za mocno wysycone jak na anglika. Kometarz: Smaczne piwo, acz trochę za mało orzacha jak na "nut" w nazwie. Całkiem fajna etykieta, czytelna, brązowa, sporo informacji. Wysycenie zwalam na wiek. No i jeszcze te estry, jaka była temperatura fermentacji? P.S. Panowie trzeba się wziąć w garść bo masa piw w depozycie jest stara a część nawet niebezpieczna. Musimy chyba podkręcić tempo Dzięki wielkie za ocenę, cieszę się że jednak nie było się czego tak bardzo wstydzić. Miałem je podmienić, ale Brown Porter jeszcze jakoś dziwnie zalatuje jakąś siarką czy czymś. Ale to powoli zanika i myślę, że niedługo wyląduje w depozycie, jak się okaże że innym smakuje tak dobrze jak mi, to pójdzie na Warszawski Konkurs Piw Domowych. Na dniach będę jeszcze butelkował Imperial Red Ale, ale to chyba będzie musiało dłużej poczekać zanim się troszkę ułoży. Ja osobiście staram się wrzucać do depozytu każde piwo, które uwarzę, ale że nie mogę warzyć tak dużo jakbym chciał, to jest jak jest A świeżość właśnie wcale nie działała na korzyść tego IPA, aromat chmielowy pojawił się dopiero po 2 miesiącach w butelkach, a i teraz wcale nie pachnie jakoś dużo gorzej jak na mój gust. Stąd moje wątpliwości czy się w ogóle nadawało, nie wiem czy ono się nie różni dość mocno w różnych butelkach, bo czasami sam mam wątpliwości czy to aby na pewno jest to samo piwo. Raz jest ok a raz bida z nędzą. Pewnie to przez eksperymenty z chmieleniem na aromat/smak tylko podczas całonocnego studzenia na balkonie i z klarowaniem żelatyną na cichej. Przegazowanie moich piw chyba wynika raczej z bezgranicznej wiary w kalkulatory niż z wieku. Pora wyciągnąć wnioski i zredukować ilość cukru do refermentacji granatów jeszcze nigdy nie było i zawsze staram się trzymać rękę na pulsie, żeby nic przypadkiem nie wybuchło w depozycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Przegazowanie moich piw chyba wynika raczej z bezgranicznej wiary w kalkulatory niż z wieku. Pora wyciągnąć wnioski i zredukować ilość cukru do refermentacji granatów jeszcze nigdy nie było i zawsze staram się trzymać rękę na pulsie, żeby nic przypadkiem nie wybuchło w depozycie. od paru warek sypię coraz mniej - nie patrzę już na kalkulatory - na razie doszedłem do 40g cukru na 23l ciemnego i 70g cukru na 25l jasnego nagazowało się bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 na razie doszedłem do 40g cukru na 23l ciemnego i 70g cukru na 25l jasnegonagazowało się bez problemu Stawiam na niedofermentowane piwa white 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 od paru warek sypię coraz mniej - nie patrzę już na kalkulatory - na razie doszedłem do 40g cukru na 23l ciemnego i 70g cukru na 25l jasnego nagazowało się bez problemu To faktycznie bardzo niewiele. Może drożdże w słabej kondycji albo temperatura ci spada i idą spać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 również myślę, że to niedofermentowane piwo. czasem trudno uchwycić zwolnienie fermentacji i konieczność podwyższenia temperatury. polecam zakup refraktometru i FFT - pomiary szybko i bez bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Stawiam na niedofermentowane piwa wg BS odfermentowanie pozorne 75% zgodnie z wyeast i profilem drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 wg BS odfermentowanie pozorne 75% zgodnie z wyeast i profilem drożdży To nie jest wyznacznik. U mnie jakiś czas temu niby odfermentowało w górnej granicy odfermentowania podanej przez producenta. Efekt: niestety wyszło, że było niedofermentowane i teraz lekko wychodzi z butelki. Na tych samych drożdżach następne piwo dałem mniej cukru i co ... widocznie dofermentowało dobrze i jest teraz niedogazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Stan depozytu Forestly iunga oatmeat stout Forestly waizenbock Marcin u. stout z ksylitolem x4 Cztery łapy red porter Cztery łapy american wheat Kacerz pistachio pils Kasztanowy kazbekistan IPA Kacerz apa x3 Alderaan hefewaizen Hop labs hefe Hop labs witbier Bazyl IPA Bez nazwy apa na kapslu Bez nazwy pale ale Kacerz belgian christmas ale Edytowane 14 Lutego 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Marcin Moneta, nanobrowar Forestly: Iunga&Oatmeal Stout - 18blg - 7% alc - 61IBU Barwa: czarne, nieklarowne, drobiny chmielu pływają Piana: solidna, drobnopęcherzykowa, szybko redukuje się do powierzchni w kolorze ciemnego ecru, delikatnie znaczy szkło, łatwa do uruchomienia Aromat: chmielowy Smak: udane połączenie czakoladowych i palonych smaków z dość wysoką goryczką, goryczka przyjemna krótka, tekstura gęsta ale nie zapychająca Ogólne wrażenia: z tym plato i tym chmieleniem piwo bym raczej nazwał american stout - bardzo przyjemne w odbiorze - dzięki za możliwość spróbowania - Iunga fajnie spisała się przy solidnym dochmieleniu Twojego piwa ps. popracuj trochę nad rozlewem bo po otwarciu z pod kapsla wita rant szyjki uwalony błotem piwno-chmielinowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Forestly Iunga SH Polish Pale Ale Przy otwieraniu duży gushing. Próbując go opanować obryzgałem sobie całą twarz:) Barwa: Złote, oplaizujące Piana: Nietrwała, oblepia szkło Aromat: Zapach przypomina mi pigwę, albo cytrynę. Słabo wyczuwalny Smak: Podobnie jak aromat, półpełne, goryczka średnia Ogólne wrażenia: Lekkie, orzeźwiające, chmiel dominuje. Takie jak PA powinno być:)Smakowało mi, jedyny minus to ten gushing i słaby aromat(pewnie ze względu na wiek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Browar Gliss: Kozerek - Nut Brown Ale - 14blg - 5,6% alc - 30IBU Barwa: z daleka czarne, brązowe pod światło Piana: szybko redukuje się do białej powierzchni, szkła nie znaczy, łatwa do uruchomienia Aromat: delikatne zielone jabłuszko uzupełnia aromat odkarmelowy Smak: delikatnie karmelowe - pewnie biscuit Ogólne wrażenia: pijalne piwo ale bez efektu wow, z orzechami w ogóle mi się nie kojarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Dzięki za ocenę. Tak jak już pisałem nie jestem zadowolony z tego piwa. Robione było na podstawie przepisu Scooby'ego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Marcin Moneta, nanobrowar Forestly: Iunga&Oatmeal Stout - 18blg - 7% alc - 61IBU Barwa: czarne, nieklarowne, drobiny chmielu pływają Piana: solidna, drobnopęcherzykowa, szybko redukuje się do powierzchni w kolorze ciemnego ecru, delikatnie znaczy szkło, łatwa do uruchomienia Aromat: chmielowy Smak: udane połączenie czakoladowych i palonych smaków z dość wysoką goryczką, goryczka przyjemna krótka, tekstura gęsta ale nie zapychająca Ogólne wrażenia: z tym plato i tym chmieleniem piwo bym raczej nazwał american stout - bardzo przyjemne w odbiorze - dzięki za możliwość spróbowania - Iunga fajnie spisała się przy solidnym dochmieleniu Twojego piwa ps. popracuj trochę nad rozlewem bo po otwarciu z pod kapsla wita rant szyjki uwalony błotem piwno-chmielinowym Dzięki za recenzję. To piwo to był american stout (tyle, że na polskich chmielach) więc fajnie że trafiłem styl. Co do błota, rozlew jest ok ale połowę butelek wożę przez 60km do górny nogami i osad lubi sobie pozostać w szyjce i na kapslu. Zwrócę na to uwagę. Forestly Iunga SH Polish Pale Ale Przy otwieraniu duży gushing. Próbując go opanować obryzgałem sobie całą twarz:) Barwa: Złote, oplaizujące Piana: Nietrwała, oblepia szkło Aromat: Zapach przypomina mi pigwę, albo cytrynę. Słabo wyczuwalny Smak: Podobnie jak aromat, półpełne, goryczka średnia Ogólne wrażenia: Lekkie, orzeźwiające, chmiel dominuje. Takie jak PA powinno być:)Smakowało mi, jedyny minus to ten gushing i słaby aromat(pewnie ze względu na wiek) Ehhh... No cóż, powiem szczerze że żadne piwo z tej warki przegazowane nie było a co dopiero mówić o gushingu. Razem z aromatem zwaliłbym to na starość. Niestety nie sprawdzę bo już wszystko wypiłem. Trzeba przynosić młodsze piwa, bo zanim ktoś je weźmie i wypije to uuu... Dzięki za recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Wstawiłem: 2x Forestly Coffee Stout 2x Forestly Brown Porter Zabrałem: Kacerz "Table Talk" APA Barwa: Złota, równomiernie zmętniona Piana: Średnio obfita, średnio oczkowa, niezbyt trwała Aromat: Chmielowy, cytrusowy, nieco estrowy Smak: Bardzo cytrusowy (sprawia aż cierpkie wrażenie), goryczka raczej niska, pijalne, pełnia zaznaczona. Komentarz: Fajna APA, pijalna i z dobrym aromatem. Jedyne co przeszkadza tu moim zdaniem to ta cierpkość w smaku. Też tak miałem z APAmi, szczególnie takimi kilkomiesięcznymi. Kasztany Company "Kazbekistan" IPA Barwa: złoto-bursztynowa, mętna, drobinki chmielu zapierniczają sobie po szklance Piana: bujna, średniopęcheżykowa, trwała, oblepia szkło Aromat: Intensywnie chmielowy, bardzo dużo ziół (pokrzywa, świeża bazylia tymianek), w tle karmel Smak: Podobny do aromaty ale z większą dawką karmelu, który daje takie przyciężkawe wrażenie. Goryczka dosyć solidna, przyjemna. Bardzo pełne. Wysycenie wysokie. Komentarz: Udane piwo. Bardzo fajny efekt uzyskałeś na tym kazbeku. Muszę się chyba też w niego zaopatrzyć. Osobiście wole IPY z lekkim ciałem i mniejszym wysyceniem, ale chyba ciężko uznać to za wadę. Cztery Łapy #49 Red Porter Barwa: Faktycznie trochę jasnawe jak na portera, dosyć klarowne Piana: Obfita, dosyć drobna, oblepia szkło redukuje się do kilkumilimetrowej warstewki Aromat: Niezbyt intensywny ale da się wyczuć lekką czekoladę, ciemne owoce i estry Smak: Również nienachalny, lekko czekoladowy. Goryczka balansująca słodycz. Wysycenie wysokie. Komentarz: Zaskakująco dobre piwo jak na pięciomiesięcznego ale o takim niskim blg. Jak go leżakowałeś? Cztery Łapy #55 American Wheat Barwa: złota, równomiernie zmętniona Piana: obfita, średniooczkowa Aromat: Bardzo intensywnie cytusowy. Cytrynami daje fest. Przebija sie również aromat słodu pszenicznego. Smak: Również cytrusowy, orzeźwiający, z goryczką średnią. Wysokie wysycenie. Dosyć pełne. Komentarz: Wyjątkowo orzeźwiające piwo, o ile nie przepadam za wysokim wysyceniem to muszę przyznać że tutaj to zagrało nieźle. Twoje piwa utwierdziły mnie w tym, że suche drożdże dają radę Stan depozytu Forestly iunga oatmeal stout Forestly Weizenbock Forestly Coffee Stout x2 Forestly Brown Porter x2 Marcin u. stout z ksylitolem x4 Kacerz pistachio pils Kacerz apa x2 Alderaan hefewaizen Hop labs hefe Hop labs witbier Bazyl IPA Bez nazwy apa na kapslu Bez nazwy pale ale Kacerz belgian christmas ale Edytowane 19 Lutego 2015 przez Marcin Moneta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 prośba do następnej osoby, która będzie robiła wymianę żeby zabrała awansem te stare hefe co tam stoją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się