Ciptongue Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Praski Porter Kasztany Company Barwa: Czarne z przebłyskami brązowymi, klarowne. Piana: Na początku drobnopęcherzykowa, potem dziurawi się do dużych, dość szybko znika. Aromat: Głównie czekoladowy, trochę karmelowy, przyjemny i dość intensywny, fenole ale nie potrafię ich nazwać. Smak: Podobnie jak w aromacie dominuje czekolada, trochę karmelu ale takiego przyjemnego. Na koniec pojawił się jakby metaliczny posmak, ale równie dobrze mogło to być odczucie wodnistości. Goryczka: Niska, przyjemna, czekoladowa. Odczucie w ustach: Pół-pełne, odrobinę wodniste. Opakowanie: Nawet mi się podoba, kolor spoko Podsumowanie: W miarę udane piwo, chociaż po koniec zaczęła mnie drażnić ta metaliczność i w miarę ogrzewania coraz bardziej zaczęły wychodzić nieprzyjemne aromaty, wydaje mi się, że lekki diacetyl, ale ręki sobie nie dam obciąć. Mam jeszcze jedno, więc ewentualnie uzupełnie opis. Dzięki za ocenę. Też czuję ten nie do końca przyjemny aromat, ale też nie jestem w stanie go zidentyfikować ech trzeba się będzie wybrać na jakieś szkolenie sensoryczne. Krótko po butelkowaniu było tego więcej, wtedy powiedziałbym, że to jakaś siarka kanalizacyjna, ale teraz to sam nie wiem, bo czuję coś podobnego w wielu ciemnych piwach. Metaliczność to to chyba nie jest, bo moja towarzyszka degustacji jest wyczulona na tą wadę i nie jest w stanie pić wielu piw z Cieszyna. Ja bym powiedział, że to kwaskowo-wytrawny finisz w połączeniu z taninami słodu brown (nie wiem czy to dobre określenie, ale dla mnie prawie każde piwo z udziałem słodu brown jest charakterystycznie ściągające) daje takie wrażenie, ale jak już mówiłeś dla Ciebie nie było w ogóle kwaskowe. Może w metryczce z konkursu będzie coś o tym więcej napisane, szans raczej nie ma żadnych, ale im więcej osób opisze mi to piwo tym lepiej. Z fenolami to mnie zdziwiłeś, wwącham się bardziej i zwrócę na to uwagę przy następnej okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Byłem dzisiaj w depozycie, zrobiłem aktualna listę i prosiłbym o jej regularne uzupełnianie bo aż sam się zdziwiłem że są tam takie piwa Pobrałem Belgian dubbel i Roggenbier od Alderaan i swoje Pale ale które trochę już stało i myślę że bez sensu tak długo trzymać miejsce, zostawiłem 3 sztuki swojego double chocolate stouta (nie wiem czy stout skoro ma 20blg). Jeżeli pomyliłem jakieś nazwy to wybaczcie.Lista piw, 05.03.15:Kacerz: -Belgian christmas ale Bazyl: -India pale ale Marcin u. : -Stout z ksylitolem x3 Forestly: -Brown porter -Stout Alderaan: -Weizenbock Gliss: -American india pale ale Phoenix: -RYE India pale ale x2 -Belgian blond ale -Rauchbock x2 Hourglas:-Coffe milk stout x2 -American pale aleGubernia Suwalska:-Double chocolate stout (20blg) x3Suma = 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Byłem dzisiaj w depozycie, zrobiłem aktualna listę i prosiłbym o jej regularne uzupełnianie bo aż sam się zdziwiłem że są tam takie piwa Pobrałem Belgian dubbel i Roggenbier od Alderaan i swoje Pale ale które trochę już stało i myślę że bez sensu tak długo trzymać miejsce, zostawiłem 3 sztuki swojego double chocolate stouta (nie wiem czy stout skoro ma 20blg). Jeżeli pomyliłem jakieś nazwy to wybaczcie. Dzięki, ja byłem 2h temu i jeszcze nie zdarzyłem napisać posta. Zabrałem 5 piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Alderaan Brewery- "Princess Leia" Belgian Blond Barwa: Złote, lekko opalizujące. Piana: Skąpa, nietrwała Aromat: Na początku siarkowodór, dosyć intensywny, za nim lekka przyprawowość. Smak: Bardzo słodkie, o belgijskim charakterze, owocowe. Goryczka niska, prawie niewyczuwalna, ale przypomina gorycz połykanych leków. Odczucie w ustach: Pełne, wysycenie ok. Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, chociaż Leia chyba była brunetką . Fajne morskie opowieści. Wszystkie potrzebne informacje na miejscu. Podsumowanie: Zbyt dużo tej siarki w aromacie i jak dla mnie jest za słodkie(nie wiem czy jest w stylu, bo pierwszy raz piję blonda) Edytowane 8 Marca 2015 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Praski Porter Kasztany Company Barwa: Czarne z przebłyskami brązowymi, klarowne. Piana: Na początku drobnopęcherzykowa, potem dziurawi się do dużych, dość szybko znika. Aromat: Głównie czekoladowy, trochę karmelowy, przyjemny i dość intensywny, fenole ale nie potrafię ich nazwać. Smak: Podobnie jak w aromacie dominuje czekolada, trochę karmelu ale takiego przyjemnego. Na koniec pojawił się jakby metaliczny posmak, ale równie dobrze mogło to być odczucie wodnistości. Goryczka: Niska, przyjemna, czekoladowa. Odczucie w ustach: Pół-pełne, odrobinę wodniste. Opakowanie: Nawet mi się podoba, kolor spoko Podsumowanie: W miarę udane piwo, chociaż po koniec zaczęła mnie drażnić ta metaliczność i w miarę ogrzewania coraz bardziej zaczęły wychodzić nieprzyjemne aromaty, wydaje mi się, że lekki diacetyl, ale ręki sobie nie dam obciąć. Mam jeszcze jedno, więc ewentualnie uzupełnie opis. Miałem bardzo podobne odczucia, z tym, że ja aż tak tej wodnistości nie wyczuwam w butelce, którą wziąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalsrem Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Czas na podsumowanie zabranych prze zemnie piw z depozytu. Kacerz - Pistachio Pils Po otwarciu lekki gushing, piana grubo pęcherzykowa, szybko znikła. W zapachu słody i trochę estrów ale przyjemnych. Smak przyjemna goryczka, trochę cytrusów. Pistacji ani w zapachu ani w smaku nie wyczułem. Ogólnie bardzo przyjemny lekki pils, pewnie latem by smakował jeszcze lepiej. Forestly - Driven by Coffe & Oetmeal Stout Piana ładna, duża, drobno pęcherzykowa, redukowała się szybko ale mała warstwa została do końca. Zapach w 100% kawa, przyjemny. Smak tu niestety trochę rozczarowania, dominuje w nim tak jak w zapachu kawa plus kwaskowość. Brakuje temu piwu ciała, trochę większy ekstrakt może skontrował by ten kwasek. Kasztany - Whiskey Stout Piana na początku bardzo ładna, jednak szybko znikła do zera. Zapach ciemne słody, troszkę jakby apteki, ale ogólnie przyjemny. Smak tu jak określił jeden z przedpijców drink stoutu z whiskey, do tego trochę kwasku. Mimo że za whisky nie przepadam, piwo wypiłem może nie entuzjastycznie ale z przyjemnością. Na minus dodał bym ciut za duże wysycenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Alderaan Brewery - Roggenbier Piana - Średnio pęcherzykowa, stosunkowo obfita, wydaje się że będzie trwać jednak w pewnym momencie raptem znika, nie pozostawiając nawet śladu. Barwa - Brunatna, całkowicie nieprzejrzysta, duże zmętnienie. Aromat - Pierwsze skojarzenie to zapach zalewy z oliwek, potem intensywne drożdże, lekka kwaskowatość, zbożowość, wydawało mi się że czułem banana ale niestety też coś w stylu rozpuszczalnika. O dziwo po ogrzaniu pachniało lepiej. Aromatów chmielu nie wyczułem. Smak - Na początku lekka słodycz która bardzo szybko jest zgaszona przez cierpkość, drożdżowe, gorzkie (zapewne odczucie od żyta), zbożowe. Nasycenie stosunkowo wysokie. Pozostawia niezbyt przyjemny posmak, zwłaszcza w okolicach gardła. Wiem że cierpkość jest dopuszczalna jednak wydaje mi się że w tym przypadku zdominowała resztę. Ogólnie: Wydaje mi się że coś w tym piwie jest nie tak, niepokojący zapach, duża cierpkość i dziwny posmak. Dziękuje za możliwość spróbowania. Edytowane 13 Marca 2015 przez Xotern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Zostawiłem dziś trzy swoje nowe wypusty: Warowny Grodzisz (Grodziskie Imperialne) - 3 szt. Szarwark (Saison) - 3 szt. Drzazga Smolna (Black IPA) - 2 szt. Zabrałem: Phoenix - Rauchbock Phoenix - Rye IPA Forestly - Brown Porter Gliss - Hadztwo (AIPA) Gubernia Suwalska - Double Chocolate Stout Hourglass - Good Night (Coffee Milk Stout) Marcin U. - Stout z ksylitolem oraz przeterminowane Bazyl - IPA Niestety byłem w Piwomaniaku przed otwarciem sklepu i nie miałem możliwości zrobić pełnej listy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Wydaje mi się że skład nie powinien się zmienić (a na pewno nie mocno) od ostatniej listy z 5 marca: Kacerz: -Belgian christmas ale Bazyl: Marcin u. : -Stout z ksylitolem x2 Forestly: -Stout Alderaan: -Weizenbock Gliss: Phoenix: -RYE India pale ale -Belgian blond ale -Rauchbock Hourglas:-Coffe milk stout -American pale aleGubernia Suwalska:-Double chocolate stout (20blg) x2 Mycroft: Warowny Grodzisz (Grodziskie Imperialne) - 3 szt. Szarwark (Saison) - 3 szt. Drzazga Smolna (Black IPA) - 2 szt.ps. saisona chętnie bym spróbował, sam się do niego przymierzam jednak nic nowego w butelkach nie mam a aipa dopiero na pierwszym dniu chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 ps. saisona chętnie bym spróbował, sam się do niego przymierzam jednak nic nowego w butelkach nie mam a aipa dopiero na pierwszym dniu chmielenia na zimno. Pod koniec marca wrzucę do depozytu dwa piwa, w tym saison na drożdżach z FM. Będziesz miał okazję próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Pod koniec marca wrzucę do depozytu dwa piwa, w tym saison na drożdżach z FM. Będziesz miał okazję próbować Pod koniec marca moja aipa będzie dopiero 1,5 tyg. w butelkach, ale może coś się ostanie do tego czasu, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Gliss Bed Wolf - Dry Stout - 28.02.2015 Barwa: Czarny, nieprzejrzysty 3/3 Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, zwarta i trwała 5/6 Aromat: Średnio intensywny, lekko palony, estrowy (1), kwas izowalerianowy (2) 2/12 Smak: Dość płaski, jednowymiarowy, karmelowy, lekko kawowy, kwaskowy, dobry bilans 7/17 Goryczka: Niska, niezalegająca, przyjemna 5/6 Odczucie w ustach: Cienkie, wodniste, nasycenie niskie - odpowiednie 5/6 OCENA: 27/50 Komentarz: Piwo poprawne technicznie. Może była zbyt wysoka temperatura fermentacji. Prawdopodobnie został użyty zwietrzały chmiel co zdecydowanie pogarsza aromat. Zbyt wysoka temperatura fermentacji też pogorszyła aromat smak. Przy następnym dry stout dodałbym słodów specjalnych aby działo się więcej w smaku - caraaroma, specjal w, brown Skotar - Żytnia Hopmeryka - Rye APA - 07.03.2015 Barwa: Blado żółta, błotniste 2/3 Piana: Obfita, średnio i grubopęcherzykowa, nietrwała struktura, ładnie oblepiająca szkło, długo utrzymuje się 3/6 Aromat: Średnio intensywny, na początku cytrusy, dominuje cytryna, na dalszym planie drożdżowy, biszkoptowy, słomiany 5/12 Smak: Orzeźwiający, dominujący cytrynowo-grejpfrutowy, finisz kwaskowy, ostry, bilans w stronę goryczki 8/17 Goryczka: Wysoka, w charakterze grejpfrutowa, lekko ostra i zalegająca 2/6 Odczucie w ustach: Gęste, oleiste, nasycenie średnie - odpowiednie 5/6 OCENA: 25/50 Komentarz: Normalnie gdyby nie goryczka to smakuje jak witbier Jakby dodana była skórka cytryny Cascade dał zaskakująco dobre efekty. Mało dzieje się w smaku - może dodać jakiego karmelowego? Goryczka trochę za wysoka przy tak niskim ekstrakcie. Zaskakująca wysoka mętność. Hourglas - American Pale Ale - 14.03.2015 Barwa: Złota, zamglona 3/3 Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, dość trwała, ładnie oblepiająca szkło 4/6 Aromat: Średnio intensywny, gryzący, mocno estrowy (3) - winny, owocowy, kwas izowalerianowy (2) 2/12 Smak: Mocno estrowy (3) , fenolowy (1), trawiasty (1), drewniany, strasznie ostry w odczuciu 2/17 Goryczka: Średnia, szczypiąca i lekko zalegająca 2/6 Odczucie w ustach: Średnio pełne, cierpkie i szorstkie, nasycenie średnie - odpowiednie 1/6 OCENA: 14/50 Komentarz: Trzeba popracować nad niższą temperaturą fermentacji - estry przykrywają wszystko. Jakość chmielu tez powinna być lepsza oraz więcej aromatycznych chmieli na koniec gotowania Edytowane 14 Marca 2015 przez corsano metalsrem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Gliss Bed Wolf - Dry Stout - 28.02.2015 Bed Wolf - Dry Stout.jpg Barwa: Czarny, nieprzejrzysty 3/3 Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, zwarta i trwała 5/6 Aromat: Średnio intensywny, lekko palony, estrowy (1), kwas izowalerianowy (2) 2/12 Smak: Dość płaski, jednowymiarowy, karmelowy, lekko kawowy, kwaskowy, dobry bilans 7/17 Goryczka: Niska, niezalegająca, przyjemna 5/6 Odczucie w ustach: Cienkie, wodniste, nasycenie niskie - odpowiednie 5/6 OCENA: 27/50 Komentarz: Piwo poprawne technicznie. Może była zbyt wysoka temperatura fermentacji. Prawdopodobnie został użyty zwietrzały chmiel co zdecydowanie pogarsza aromat. Zbyt wysoka temperatura fermentacji też pogorszyła aromat smak. Przy następnym dry stout dodałbym słodów specjalnych aby działo się więcej w smaku - caraaroma, specjal w, brown Dzięki wielkie za ocenę i wskazówki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_fibonacci Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Hourglas - American Pale Ale - 14.03.2015 Hourglas - American Pale Ale.jpg Barwa: Złota, zamglona 3/3 Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, dość trwała, ładnie oblepiająca szkło 4/6 Aromat: Średnio intensywny, gryzący, mocno estrowy (3) - winny, owocowy, kwas izowalerianowy (2) 2/12 Smak: Mocno estrowy (3) , fenolowy (1), trawiasty (1), drewniany, strasznie ostry w odczuciu 2/17 Goryczka: Średnia, szczypiąca i lekko zalegająca 2/6 Odczucie w ustach: Średnio pełne, cierpkie i szorstkie, nasycenie średnie - odpowiednie 1/6 OCENA: 14/50 Komentarz: Trzeba popracować nad niższą temperaturą fermentacji - estry przykrywają wszystko. Jakość chmielu tez powinna być lepsza oraz więcej aromatycznych chmieli na koniec gotowania Bardzo dziękuję za ocenę i cenne uwagi. Postaram się je wykorzystać w przyszłych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalsrem Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Skotar - Żytnia Hopmeryka - Rye APA - 07.03.2015 Barwa: Blado żółta, błotniste 2/3 Piana: Obfita, średnio i grubopęcherzykowa, nietrwała struktura, ładnie oblepiająca szkło, długo utrzymuje się 3/6 Aromat: Średnio intensywny, na początku cytrusy, dominuje cytryna, na dalszym planie drożdżowy, biszkoptowy, słomiany 5/12 Smak: Orzeźwiający, dominujący cytrynowo-grejpfrutowy, finisz kwaskowy, ostry, bilans w stronę goryczki 8/17 Goryczka: Wysoka, w charakterze grejpfrutowa, lekko ostra i zalegająca 2/6 Odczucie w ustach: Gęste, oleiste, nasycenie średnie - odpowiednie 5/6 OCENA: 25/50 Komentarz: Normalnie gdyby nie goryczka to smakuje jak witbier Jakby dodana była skórka cytryny Cascade dał zaskakująco dobre efekty. Mało dzieje się w smaku - może dodać jakiego karmelowego? Goryczka trochę za wysoka przy tak niskim ekstrakcie. Zaskakująca wysoka mętność. Dzięki za ocenę. To moje pierwsze piwo które miało być głównie goryczkowe no i tez stwierdziłem że jednak za duże tego chmielu wrzuciłem. Myślę że następną warkę nachmiele tak na ok 40ibu, no i skorzystam z sugestii na dodanie karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Phoenix - Rauchbock Ładna barwa: bardzo ciemne złoto/rubin. Dominuje zapach wędzony. Już w pierwszych łykach daje o sobie znać wysokie i niestety przeszkadzające wysycenie. Jak na 17 BLG piwo jest dość wodniste (nie znam stopnia odfermentowania). Profil smakowy czysty, nieco lagerowy. Goryczka niska, w znacznym stopniu pochodząca od słodów wędzonych. Zabrakło mi nut typowo koźlakowych. Hourglass - Good Night (Coffee Milk Stout) Barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat kawy zbożowej (dominujący), kakao, czekolady. Wysycenie niskie, pasujące do całości, tekstura lekko oleista. Goryczka niska, palona. Bardzo pijalne i słodkie (daje o sobie znać płytkie odfermentowanie), ale w nienarzucający się sposób. Moim zdaniem piwo dobre, miałem dużą przyjemność z konsumpcji i pochłonąłem je bardzo szybko. Bardzo duża liczba literówek na etykiecie. *** Nie jestem sensorykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_fibonacci Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Hourglass - Good Night (Coffee Milk Stout)Barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat kawy zbożowej (dominujący), kakao, czekolady. Wysycenie niskie, pasujące do całości, tekstura lekko oleista. Goryczka niska, palona. Bardzo pijalne i słodkie (daje o sobie znać płytkie odfermentowanie), ale w nienarzucający się sposób. Moim zdaniem piwo dobre, miałem dużą przyjemność z konsumpcji i pochłonąłem je bardzo szybko. Bardzo duża liczba literówek na etykiecie. Dzięki bardzo za ocenę. Teraz jak patrzę na etykietę, to faktycznie sporo błędów, następnym razem będę uważniej czytał co piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Byłem dzisiaj w piwomaniaku, zostawiłem 2 nut brown ale, oraz 1 american ipa, wzamian zabrałem saison i black ipa z browaru Kacerz i summer breeze z hourglass. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Forestly - Brown Porter Lekki gushing. Barwa w zasadzie czarna, trochę za ciemna jak na styl. Piana nietrwała, średnio- i grubopęcherzykowa. W aromacie gorzka czekolada i paloność. Mimo płytkiego odfermentowania, piwo zaskakująco wodniste. W smaku lekka orzechowość, kawa, melanoidyny. Wysycenie średnie do wysokiego, na mój gust mogłoby być niższe. Goryczka niska, odpowiednia. Nie wyczułem żadnych wad, ale spodziewałbym się po takich parametrach większej pełni. Gliss - Hadztwo (AIPA) Solidnie zmętnione, choć bez farfocli. Piana średniopęcherzykowa, niezbyt ładna, ale za to trwała. W zapachu żółte grejfruty i inne cytrusy. Z butelki atakują intensywnie, ze szkła jest już gorzej. Wysycenie niskie, mogłoby być trochę wyższe. Niestety goryczka nie zbliża się nawet do połowy z obiecanych na etykiecie 85 IBU. Piwo smaczne, sesyjne, ale nie jako AIPA. Ewentualnie APA, choć z tym poziomem goryczki byłoby za mało chyba nawet na APA. Coś poszło nie tak z chmieleniem. Gubernia Suwalska - Double Chocolate Stout Czarne, nieprzejrzyste. Piana kremowa, atrakcyjnie się prezentuje, ale szybko opada. W aromacie paloność i czekolada, z przewagą paloności. Tekstura gładka, niskie wysycenie i goryczka. Co najoryginalniejsze, to specyficzny popiołowo-tytoniowy finisz. Może nie każdy lubi, ale ja akurat tak. Podejrzewam, że może być to rezultat zastosowania kakao i łuski kakaowca. Bardzo pełne, treściwe i charakterne piwo. Bałem się, że będzie to słodkawy ulepek, ale dzięki dodatkom zyskało oryginalny sznyt. Mało informacji na etykiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Mało informacji na etykiecie. Bardzo dziękuje za ocenę, moje etykiety na dzień dzisiejszy to "notka". Pracuje nad konkretną. Może Ciebie to interesuje więc podaje, w wielkim skrócie zasyp to : pilzeński, pale ale, monachijski. Płatki jęczmienne i owsiane, pszeniczny, cara gold, pszeniczny czekoladowy, pale chocolate, carafa III. Chmiele w tym piwie są praktycznie nie istotne, z tego co kojarze to dodany był Magnum. Drożdże S-04 Dodatki czyli kakao i łuska dodane na ostatnie 15 minut zacierania. Pierwsza moja własna receptura, oparta na "kombinowaniu" słodem (wielu nazwie przekombinowaniem ), z powodu malutkiego garnka (18l) bardzo ciężko było nam je zrobić (robiłem z bratem) i bardzo mało wyszło. (14l) Zrobiłem potem cienkusza który jest bardzo dziwny, pisałem o nim kilka/naście postów temu. Ogólnie z piwa jestem zadowolony dość mocno, potężna dawka doświadczenia wpadła. Stoi jeszcze kilka butelek i czeka ; ) Edytowane 22 Marca 2015 przez Xotern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Zabrałem: Gubernia Suwalska - Double Chocolate Stout Barwa: Czarna, nieprzejrzysta. Piana: Brązowa, nie trwala, nie oblepia. Aromat: Głównie stoutowy, palony dalej czekolada w tle estry i rodzynki, alkohol wyczywam dopiero po zamieszaniu. Przyjemny. Smak: Bardzo pełny, słodki z delikatną goryczką. Kojarzy się z słodką czekoladą, kakao jest wyczuwalne mocno na finiszu. Gładkie, aksamitne odczucie w ustach, wysycenie średnie, mogłoby być niższe. Komentarz: Dobre piwo, przypadło mi do gustu to, że było po słodkiej stronie mocy. Etykieta mogłaby być lepsza Piksel - AIPA Barwa: złota, bardzo ładna (odetchnąłem z ulgą że to nie kolejna karmelowa ipa) Piana: obfita, średnio oczkowa, dosyć trwała Aromat: głównie aromat amerykańskich chmieli, cytrusowy i rześki, ale zdecydowanie za mało intensywny. Smak: Cytrusowy, troszkę cierpki, zbalansowany. Goryczka średnia, przyjemna w odbiorze. Wysycenie stanowczo za wysokie. Komentarz: Niezłe piwo ale musisz mocniej chmielić na zimno. Reszta wydaje mi się, że nie wymaga poprawek. Fajny pomysł na nazwę browaru i etykiety. Dzięki panowie za możliwość degustacji. Ze swojej strony wrzuciłem 2x Forestly Tripel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Byłem wczoraj przelotem w Warszawie i odwiedziłem depozyt. Zostawiłem 9 piw. Wrażenie z degustacji można wrzucać do zbiorczego tematu (http://www.piwo.org/topic/16512-browar-fuse-degustacje/) albo standardowo tutaj. Zdjąłem ze stanu te które pobrałem ale i tak mi się coś nie zgadza bo wyszło mi ponad 20 piw pociag: American WheatBrown PorterBlack IPA (na drożdżach WY1318)Black IPA (na drożdżach Vermont Ale)Coffee Milk StoutRye IPARed IPA (Hoppy Amber)White IPAWheat IPA (na drożdżach WY1010 z trawą cytrynową) Kacerz: -Belgian christmas ale Marcin u. : -Stout z ksylitolem Alderaan: -Weizenbock Phoenix: -Belgian blond ale -Rauchbock Gubernia Suwalska:-Double chocolate stout (20blg) Mycroft: Warowny Grodzisz (Grodziskie Imperialne) - 2 szt. Szarwark (Saison) - 2 szt. le_szek Nut Brown Ale Forestly: Forestly Tripel - 2 szt. Edytowane 22 Marca 2015 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Dzięki, za ocenę mojego piksela, wiem,że trochę za wysokie wysycenie. Na zimno bylo 25g amarillo i 25g centenniela, widac trzeba więcej. Pzdr. Leh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Dzięki, za ocenę mojego piksela, wiem,że trochę za wysokie wysycenie. Na zimno bylo 25g amarillo i 25g centenniela, widac trzeba więcej. Pzdr. Leh Jakieś 3 razy tyle będzie w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Browar Phoenix - Rye IPA Bardzo jasne, lekko zmętnione. Aromaty głównie żywiczne. Dodatek żyta odczuwalny w niewielkim stopniu w smaku, raczej nie wpłynął na teksturę, ciało jest "lekkie". Raczej APA niż IPA. Goryczka na poziomie średnim, żywiczna, ziołowa. Marcin U. - Stout z ksylitolem Aromat kawowy, kakaowy, wyrazisty. Początkowo obfita piana szybko opada i nie znaczy szkła. Wysycenie niskie. W smaku palona czekoladowość. Dobrze trafiony styl. Słodkość wyraźna, ale nie ordynarna. Lekki, przyjemny stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się