Jump to content

Pierwszy brewkit - prośba o porady dot sprzętu i kitu :)


Recommended Posts

Witam.

Na wstępnie serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników - to mój pierwszy temat.

Przez ostatni tydzień czytałem sporo na temat produkcji własnego napoju bogów. Czas spróbować.

Poszperałem, znalazłem to, co (według mnie) jest potrzebne, ale zanim zakupię i zacznę cokolwiek robić, chciałbym poznać wasze opinie i porady.

No to zaczynamy:

Sprzęt:

http://allegro.pl/kapslownica-dwuramienna-greta-100szt-kapsli-i3440564724.html

http://allegro.pl/butelka-0-5l-amber-na-piwo-kwas-chlebowy-itp-nrw-i3427053127.html

http://www.homebrewing.pl/pojemnik-fermentacyjny-fermentor-ze-skala-31l-kranik-rurka-uszcze-p-74.html

 

Dodatkowe:

http://www.homebrewing.pl/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-500g-p-400.html

http://www.homebrewing.pl/areometr-ballingomierz-023blg-p-94.html

 

Brewkit:

http://allegro.pl/piwo-za-1zl-coopers-irish-stout-domowe-23l-i3398622637.html (lub inny, jaki polecicie)

 

Generalnie preferuję ciemne (Irish) piwo. Zapoznałem się również z tutorialem na wiki na temat produkcji.

 

Teraz pytania - jaki cukier? Na pewno nie zwyły, ze sklepu. Mam pytanie, czy słód trzeba kupić oddzielnie, czy są mieszanki np brewkit + słód? Jak to wygląda i ile tego trzeba (na te ~23 l piwa) ? I ewentualnie, jeśli można, to proszę o nazwy, linki itp ;)

Pytanie do butelek, kapsli itp, z pierwszych 3 linków - nadadzą się? Czy może macie namiar na jakieś lepsze/tańsze butelki?

Według instrukcji rozumiałem produkcję jako:

Brewkit (w postaci już ciekłej) dodać do zagotowanej wody, następnie wsypać mieszankę/cukier/słód, wymieszać, dodać drożdże. Po okresie 7-10 dni dodać dodatkowy cukier/słód/mieszankę, aby otrzymać lepsze zagazowanie - czy dobrze to pojmuję? Jeśli tak, to czy cukier/słód/mieszankę, jaką dodaję na samym końcu przed butelkowaniem mogę dać taką samą jak na poczatku do brewkitu?

 

Z góry serdeczne dzięki za pomoc i raz jeszcze pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Na Twoim miejscu cały potrzebny sprzęt kupiłbym w jednym ze sklepów piwowarskich, np. HB. Masz tam gotowe zestawy sprzętowe, aczkolwiek lepiej byłoby kupić dwa wiaderka (jedno z kranikiem) i kspslownicę stolową:

http://www.homebrewing.pl/kapslownica-stolowa-systemem-blokujacym-p-593.html

a także kapsle, areometr i coś do dezynfekcji

http://www.homebrewing.pl/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-100g-p-399.html

Butelki zdobędziesz w inny sposób (np. poproś znajomych), tylko musisz je umyć. W tym sklepie są też gotowe zestawy surowców, z instrukcją:

http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-brewkitow-c-45_55.html

lub

http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html

Link to comment
Share on other sites

na początek przycztaj to: http://www.piwo.org/...owy-cos-wiecej/ :)

 

dodam jeszcze parę słów:

do brewkita niezbędne są:

fermentor 30L, garnek 5L, duża łyżka/mieszadło, rurka fermentacyjna, ewentualnie drugie wiadro + wężyk do zlewania i jakiś klips do wężyka! (ja pierwszego kita fermentowałem w pojemniku z kranem, a potem bezpośrednio kranem lałem do butelek więc drugie wiadro i wężyk to może być zbędny luksus ;) )

no i coś do dezynfekcji np. pirosiarczyn (ma bardzo drażniące opary ale był skuteczny w moim przypadku) lub nadwęglan sodu (używam od niedawna więc dopiero się okaże jak ze skutecznością ;)

a potem butelki, kapsle i kapslownica, ewentualnie szczotka do butelek

 

Raczej nie kupuj kapslownicy Greta, ma niezbyt dobrą opinię na forum a od wczoraj ja też nie mam o niej dobrego zdania :)

Sam pewnie będę musiał rozważyć zakup np kapslownicy Eterna - ma dużo lepsze opinie, ponoć jest sporo solidniejsza a cena praktycznie ta sama

 

ja butelki zdobywam od znajomych a na początku większą ilość kupiłem w zaprzyjaźnionej pizzerii za 15zł skrzynka (20butelek + kontener)

 

do fermentacji lepiej dać słód suchy/płynny, do refermentacji dawaj zwykły cukier

Edited by Marcin_P
Link to comment
Share on other sites

Teraz pytania - jaki cukier?

Oczywiście zamiast cukru ekstrakt, płynny - 1puszka wystarczy. Wierz lub nie ale piwo z cukrem na prawdę jest słabe, a ja nie mam bardzo wysokich wymagań co do piwa, więc wiem co mówię - z cukrem jest ciężko wypić :roll:

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

Reasumując wasze odpowiedzi:

Ze sklepu na teraz:

http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-11st-blg-zestaw-surowcow-p-309.html

http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbmini-p-249.html

http://www.homebrewing.pl/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-100g-p-399.html

Za x czasu (kiedy można już butelkować):

kapsle + butelki + kapslownica (powiedzcie tylko, czy te butelki, ktore podeslalem sie nadadza - o ile nie znajde pustych butelek u znajomych).

A takze zwykły cukier do refermentacji, jak to ujal Marcin_P (czyli podczas butelkowania cukier do kazdej butelki, lub do pojemnika 33l?)

Sprzet - wybralem tanszy z tego wzgledu, ze jesli wszystko wypali, dopiero wtedy doinwestuje i kupie 2 pojemnik/zestaw.

 

Narzędzia do mierzenia - w zestawie jest do mierzenia cukru. Czy niezbedny jest tez areometr?

 

W/w zestaw w zupelnosci wystarczy, czy moze brak czegos jeszcze...? :P

Raz jeszcze dzieki za odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Butelki najlepiej zdobywa się od znajomych i rodziny, ewentualnie umówić się z jakimś pubem w okolicy, aby zostawiali Ci butelki bezzwrotne.

 

Gretę sobie odpuść - ma coraz gorsze opinie. Lepiej kupić stołową, a z ręcznych to Eternę (mogę śmiało polecić).

http://sklep.piwowin...__26_mm-51.html

 

Radziłbym też kupić od razu więcej kapsli, 300 sztuk na początek.

Przed rozlewem warto sobie potrenować kapslowanie na pustych butelkach.

 

Z fermentatorów polecam kupić od razu fermentor ze skalą, kranikiem i rurką. Dla wygody można kupić jeszcze drugi, bez dodatkowego osprzętu. Generalnie fermentujesz w pojemniku z rurką, a rozlewasz tym z kranikiem.

 

Do tego:

- długie mieszadło

- jakiś wężyk do przelewania

- szczotkę do butelek

- termometr

- cukromierz

 

Ja robić piwo z brewkita masz fajnie przedstawione tutaj:

[media]

[/media]

(małą uwaga, nie przelewaj piwa do rozlewu tak jak oni, lepiej zrobić to wężykiem)

 

lub tutaj:

http://www.piwowin.pl/?page_id=22 (zwróć uwagę szczególnie na to co jest napisane na czerwono)

 

Ogólnie do wyszukiwania sprzętu i surowców wygodnie jest skorzystać z porównywarki:

http://cml.dokuro.org/beer/

 

Jeśli chodzi o warzenie z brewkitów to polecam gotowe zestawy na http://homebeer.pl/,

Jeśli lubisz piwo ciemne to może to Cię zainteresuje:

http://homebeer.pl/p...ania-cukru.html

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Za x czasu (kiedy można już butelkować):

kapsle + butelki + kapslownica (powiedzcie tylko, czy te butelki, ktore podeslalem sie nadadza - o ile nie znajde pustych butelek u znajomych).

 

butelki się nadadzą. Kapsle i kapslownice kup od razu. Piwo z brewkitu fermentuje ok tygodnia. Po co płacić 2x za wysyłkę.

 

A takze zwykły cukier do refermentacji, jak to ujal Marcin_P (czyli podczas butelkowania cukier do kazdej butelki, lub do pojemnika 33l?)

 

Albo dajesz do każdej butelki z osobna po 3-4 gram cukru albo robisz syrop cukrowy i mieszasz go z całym piwem w drugim pojemniku.

 

Narzędzia do mierzenia - w zestawie jest do mierzenia cukru. Czy niezbedny jest tez areometr?

Miarka do cukru przydaje się tylko wtedy, gdy sypiesz cukier bezpośrednio do butelek.

 

Areometr musi być. Bez niego nie wiesz na pewno czy fermentacja się skończyła.

 

Hmm, tej strony nie sprawdziłem, a z tego, co widze, to tu:

http://homebeer.pl/p...optimum-ii.html

jest zdaje sie wszystko, co potrzebne w całym komplecie ;)

 

Zestaw dobry, pod warunkiem, że rozlewasz piwo do PET. Jak nie, to musisz kupić jeszcze kapslownice i kapsle. Ja dorzuciłbym jeszcze porządny termometr. Poza tym, jesli chcesz ważyć piwo z dołączonego ekstraktu to musisz użyć jeszcze albo cukier albo dokupić 1,2 kg ekstraktu niechmielonego.

 

Ogólnie nie opierałbym się o zestawy. Dla mnie zawsze było coś w nich nie tak.

Jak już do rozbudowałbym ten zestaw http://sklep.piwowin...WARSKI-308.html

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Zestaw podeslany przez wizi'ego

+ areometr, ktorego na tej stronie znalesc nie moge - ma jakas inna nazwe?

 

Widzę, że trochę się zamieszało. Mój post należy rozumieć, że do tego zestawu:

http://sklep.piwowin...WARSKI-308.html

dokupiłbym jeszcze:

drugi pojemnik fermentacyjny, bez dodatkowego wyposażenia:

http://sklep.piwowin...Y_30_l-339.html

wężyk:

http://sklep.piwowin...OBCIAGU-44.html

termometr:

http://sklep.piwowin..._110_C-535.html

szczotka do butelek:

http://sklep.piwowin...K_nr_1-526.html

 

Plus dodatkowe kapsle no i od razu jakiś brewkit lub 2, skoro chcesz od nich zaczynać.

 

To takie gotowe zestawienie z jednego sklepu, aby obniżyć koszty wysyłki. Zestaw polecam głównie ze względu na kapslownicę i cene. Nie wiem natomiast czy pojemniki fermentacyjne mają skalę, ale ją można sobie samemu dorobić.

 

To co podałem, traktuj jako zestaw wygodny. Opcja minimum dla brewkitów to sam zestaw z pierwszego linka.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie - temperatura warki w warunkach domowych.

Wiadomo, na dworze prawdziwe lato, mieszkam w bloku pod dachem. Dzis rano w pokoju znajomego bylo ~28 stopni - to chyba za duzo? ;)

Rozumiem, ze powinienem ustawic calosc w innym, chlodniejszym pomieszczeniu,tak?

Co jesli temperatura bedzie sie utrzymywac, tzn przez caly okres fermentacji temperatura w pokoju bedzie wynosila ~29 stopni? Jaki ma to wplyw na piwo?

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie - temperatura warki w warunkach domowych.

Wiadomo, na dworze prawdziwe lato, mieszkam w bloku pod dachem. Dzis rano w pokoju znajomego bylo ~28 stopni - to chyba za duzo? ;)

Rozumiem, ze powinienem ustawic calosc w innym, chlodniejszym pomieszczeniu,tak?

Co jesli temperatura bedzie sie utrzymywac, tzn przez caly okres fermentacji temperatura w pokoju bedzie wynosila ~29 stopni? Jaki ma to wplyw na piwo?

 

zajrzyj tutaj:

http://www.piwo.org/topic/10507-temperatura-pracy-drozdzy/

Link to comment
Share on other sites

każde drożdże mają inną temperaturę pracy, ale ponad 25°C to już chyba tylko niektóre belgijskie dobrze działają, np. Wyeast 1388 Belgian Strong Ale

 

jeśli nie masz możliwości trzymania fermentującej brzeczki we właściwej temperaturze, a chcesz zrobić dobre piwo to sobie daruj, poczekaj do jesieni aż się okoliczności przyrody ochłodzą

Edited by stachu68
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.