radzik Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Jak się jest człowiekiem przeklętym to tak jest. Schodzi się wymienić wkład chłodzący a tu nagle w magiczny sposób kranik zaczyna cieknąć wokół uszczelki (dookoła). Próbowałem dokręcać, popuszczać, ale wszystko skutkowało tylko coraz większym przeciekiem. W końcu w przypływie paniki wziąłem do ręki silikon i "opierdzieliłem" dookoła kranika. Myślicie, że to może mi zabić piwo? Styczność jakaś tam z tym silikonem? Bo piwo ciągle się tam jakoś przedostaje... I "poci" przez ten silikon... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Zaschnięty silikon jest nierozpuszczalny w wodzie, ale nie wiem jak ze "świeżym". Podziel się wrażeniami później Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 Oj, obawiam się, że może być wyczuwalny. Te tańsze silikony podczas utwardzania wydzielają ocet. Poza tym na wilgotnym nie zaschnie. Lepiej było spróbować może POXILINĄ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzik Posted August 4, 2013 Author Share Posted August 4, 2013 Oj, obawiam się, że może być wyczuwalny. Te tańsze silikony podczas utwardzania wydzielają ocet. Poza tym na wilgotnym nie zaschnie. Lepiej było spróbować może POXILINĄ? Jakbym miał czas przybiec tutaj i pytać was to może bym tak zrobił ale to była kwestia chwili ;( Ciekło i musiałem coś z tym zrobić... Chciałem spróbować uratować się rozlewem "na szybko", ale ciągle są 4Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 uszczelniałem silikonem - nic nie czuć Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzik Posted August 4, 2013 Author Share Posted August 4, 2013 uszczelniałem silikonem - nic nie czuć Trochę mnie uspokoiłeś... Dzięki. Teraz byle wyczekać ten kataklizm do rozlewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 (edited) Miałem kiedyś problem z kranikiem i uszczelniałem przeciek woreczkami foliowymi zaciskanymi gumkami, bo nic innego nie było pod ręką. Po jakimś czasie przelałem do innego fermentora bez kranu i spałem spokojnie. Teraz już tylko używam kranu do rozlewu. Edited August 4, 2013 by WojtekW Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpx80 Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 Miałem kiedyś problem z kranikiem i uszczelniałem przeciek woreczkami foliowymi zaciskanymi gumkami, bo nic innego nie było pod ręką. Po jakimś czasie przelałem do innego fermentora bez kranu i spałem spokojnie. Teraz już tylko używam kranu do rozlewu. Ja robiłem tak samo z uszczelnianiem. Słodka brzeczka sprawia że nieszczelność kranika z czasem znika - ale tylko do następnej warki. Fermentor bez kranka rozwiązuje ten problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaplos90 Posted August 31, 2013 Share Posted August 31, 2013 kup sobie metalowy ale muisz go przerobić i będzie dobrze o np taki nie napowietrza się i jest trwały https://picasaweb.google.com/112861767983897365336/Warzenie#5533856252727614978 Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 (edited) Czy każdy silikon do uszczelnienia się nada, nawet taki, który pozostał mi po remoncie łazienki, przyjmując, że może mieć kontakt z brzeczką? Założenie jest takie, że będzie miał czas na wyschnięcie. EDIT: Kupiłem silikon akwariowy TYTAN http://www.tytan.pl/pl/produkty/silikon-do-akwariow/ , więc pytanie nieaktualne. Edited October 2, 2013 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts