Jump to content

Przeciekający kranik, silikon i wpływ na piwo?

Recommended Posts

Jak się jest człowiekiem przeklętym to tak jest. Schodzi się wymienić wkład chłodzący a tu nagle w magiczny sposób kranik zaczyna cieknąć wokół uszczelki (dookoła).

Próbowałem dokręcać, popuszczać, ale wszystko skutkowało tylko coraz większym przeciekiem. W końcu w przypływie paniki wziąłem do ręki silikon i "opierdzieliłem" dookoła kranika.

Myślicie, że to może mi zabić piwo? Styczność jakaś tam z tym silikonem? Bo piwo ciągle się tam jakoś przedostaje... I "poci" przez ten silikon...

Oj, obawiam się, że może być wyczuwalny. Te tańsze silikony podczas utwardzania wydzielają ocet. Poza tym na wilgotnym nie zaschnie. Lepiej było spróbować może POXILINĄ?

Oj, obawiam się, że może być wyczuwalny. Te tańsze silikony podczas utwardzania wydzielają ocet. Poza tym na wilgotnym nie zaschnie. Lepiej było spróbować może POXILINĄ?

Jakbym miał czas przybiec tutaj i pytać was to może bym tak zrobił ale to była kwestia chwili ;( Ciekło i musiałem coś z tym zrobić...

Chciałem spróbować uratować się rozlewem "na szybko", ale ciągle są 4Blg :/

Miałem kiedyś problem z kranikiem i uszczelniałem przeciek woreczkami foliowymi zaciskanymi gumkami, bo nic innego nie było pod ręką. Po jakimś czasie przelałem do innego fermentora bez kranu i spałem spokojnie. Teraz już tylko używam kranu do rozlewu.

Edited by WojtekW

• 4 weeks later...

Miałem kiedyś problem z kranikiem i uszczelniałem przeciek woreczkami foliowymi zaciskanymi gumkami, bo nic innego nie było pod ręką. Po jakimś czasie przelałem do innego fermentora bez kranu i spałem spokojnie. Teraz już tylko używam kranu do rozlewu.

Ja robiłem tak samo z uszczelnianiem. Słodka brzeczka sprawia że nieszczelność kranika z czasem znika - ale tylko do następnej warki. Fermentor bez kranka rozwiązuje ten problem.

• 1 month later...

Czy każdy silikon do uszczelnienia się nada, nawet taki, który pozostał mi po remoncie łazienki, przyjmując, że może mieć kontakt z brzeczką? Założenie jest takie, że będzie miał czas na wyschnięcie.

EDIT:

Kupiłem silikon akwariowy TYTAN http://www.tytan.pl/pl/produkty/silikon-do-akwariow/ , więc pytanie nieaktualne.

Edited by santa