zasada Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 6.08.2013 o 14:56, moria napisał: Sierra Nevada Ruthless Rye IPA clone Opierając się na dwóch źródłach, stronie Homebrewers Association oraz Facebookowym Fan Page'u browaru, przepisałem dzisiaj na polski dwie kolejne wersje tego przepisu. Link i obrazek: edit 14.11: przeskalowałem wczoraj obie wersje na 12 litrów a dzisiaj przeliczyłem na szybko w qbrew. W wersji z obrazka - a zatem z fan page'a browaru, akieś absurdalne wartości IBU. Samo Bravo na 90 minut to ok.70 IBU. Kulson. Całe chmielenie daje wg Qbrew (domyślne wartości AA) 120 IBU. Jaja jakieś. Wersja z Homebrewers Association daje ok.70 IBU z FWH, co wydaje się bardziej sensowne. Ja się cieszę, że nie będę robił klona 1:1 tylko wersję inspirowaną. O! Edytowane 14 Listopada 2017 przez zasada DonBeer, Marianw i DanielN 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Żeby go wziąść, trzeba go mieść .Przez większość życia robiłem ten sam błąd, pisze się wziąć. Pisze się wziąć a czyta się wziąść Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Tylko dlaczego to tu wyskoczyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Dnia 6.08.2013 o 20:41, moria napisał: Dorzuciłam do pierwszego posta także spis receptur z wydania specjalnego BYO 150 Classic Clone Recipes Wczoraj ukazała się nowa edycja "książki klonowej". Tym razem BYO wydało 300 receptur w książce The Brew Your Own Big Book of Clone Recipes: Featuring 300 Recipes from Your Favorite Breweries. Czy ktoś ma dostęp do czegoś więcej niż zdjęcia z Amazonu? Chodzi mi o indeks receptur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Jeżeli mówimy o tym samym: https://www.bookdepository.com/Brew-Your-Own-Big-Book-Clone-Recipes-Brew-Your-Own/9780760357866?ref=grid-view&qid=1525847774060&sr=1-1, a chyba tak bo ISBN zdaje sie ten sam to jak dojdzie to Ci wyśle fotki ze spisem treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 28 minut temu, Daniel() napisał: wyśle fotki ze spisem treści Będę zobowiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 @zasada poniżej kilka zdjęć. Książka ładnie wydana. Papier jest gruby i delikatnie matowy. Dużo ładnych zdjęć. Przepisy jak w poprzedniej edycji w kolumnach i w zasadzie zawierają wszystko co trzeba. Wybacz jakość ale mój telefon robi tylko nieznacznie lepsze zdjęcia jak bochenek chleba. Jakbyś chciał coś jeszcze to daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 1 godzinę temu, Daniel() napisał: Jakbyś chciał coś jeszcze to daj znać. Dzięki. Chodzi mi wyłącznie o indeks receptur. Jeśli możesz zrobić foto tych stron byłoby idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) 16 godzin temu, zasada napisał: Dzięki. Chodzi mi wyłącznie o indeks receptur. Jeśli możesz zrobić foto tych stron byłoby idealnie. @zasada chyba jakieś ograniczenie edytora forum. Zdjęć indeksu nie skalowałem (mam słaby telefon i tragicznie robi zdjęcia w świetle sztucznym). Chyba są za duże. Jutro postaram się wyciągnąć aparat i zrobić lepsze. EDIT: @zasada w wolnej chwili popstrykałem jeszcze raz. Link masz tutaj: https://drive.google.com/open?id=1ZO5nRjW07XVjhH4ElY0qiHDhUlbsXLUt Dodałem jeszcze zdjęcie mojej małej biblioteki, może będziesz chciał coś jeszcze. Edytowane 25 Maja 2018 przez Daniel() Link do zdjęć lepszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 10 godzin temu, Daniel() napisał: Na tę chwilę proszę pomęcz się z tym linkiem Patrzę, na pierwszy rzut oka jednak się poddaję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Ma dostęp do przepisów z BYO i Beer&Brewing. Jeśli ktoś chce jakiś konkretną, proszę o sygnał w wątku - najlepiej z linkiem. Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Cześć, Mógłbym prosić o wrzucenie receptury na murphy's ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 24 minuty temu, suchy napisał: na murphy's ? Znajduje trzy. Murphy’s Pub Draught clone, Jamil’s Murphy’s-Style Dry Stout, Dropkick Murphy’s Dry Stout. Daj znać który konkretnie i wieczorem postaram się wkleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 46 minut temu, zasada napisał: Znajduje trzy. Murphy’s Pub Draught clone, Jamil’s Murphy’s-Style Dry Stout, Dropkick Murphy’s Dry Stout. Daj znać który konkretnie i wieczorem postaram się wkleić. Murpyhs Draught clone poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 30 minut temu, suchy napisał: Murpyhs Draught clone poproszę Murphy’s Pub Draught clone Murphy Brewery, Ltd., Ireland (5 gallons/19 L, all-grain) OG = 1.038 FG = 1.007 IBU = 32 SRM = 41 ABV = 4.0% Ingredients 5 lb. 12 oz. (2.6 kg) 2-row pale ale malt 2.0 oz. (57 g) crystal malt (90 °L) 3.0 oz. (85 g) chocolate malt 10 oz. (0.28 kg) roasted barley (500 °L) 12 oz. (0.34 kg) cane sugar (15 min.) 8 AAU Target hops (60 min.) (0.72 oz./20 g of 11% alpha acids) 0.25 oz. East Kent Goldings (15 min.) White Labs WLP007 (Dry English Ale) yeast (1 qt/~1L starter) 2/3 cup corn sugar (for priming) Step by Step Treat water to about 150 ppm CaCO3. Heat 2.5 gallons (9.5 L) of strike water to 161 °F (72 °C). Mash in pale malt and crystal malt first, then stir dark grains into top layer of the grain bed. Mash at 150 °F (66 °C) for 60 minutes. Boil 90 minutes. Ferment at 70 °F (21 °C). Bottle with corn sugar or keg (and preferably push beer with nitrogen mix). Alternatywnie: (5 gallons/19 L, extract with grains) OG = 1.038 FG = 1.007 IBU = 32 SRM = 41 ABV = 4.0% Ingredients 2.66 lbs. (1.2 kg) Muntons Light dried malt extract 0.66 lbs. (0.3 kg) Muntons Light liquid malt extract 2 oz. (57 g) crystal malt (90 °L) 3 oz. (85 g) chocolate malt 10 oz. (0.28 kg) roasted barley (500 °L) 12 oz. (0.34 kg) cane sugar (15 min.) 8 AAU Target hops (60 min.) (0.72 oz./20 g of 11% alpha acids) 0.25 oz. East Kent Goldings (15 min.) White Labs WLP007 (Dry English Ale) yeast (1 qt/~1L starter) 2/3 cup corn sugar (for priming) Step by Step In a large (8 qt./~8 L) kitchen pot, steep crushed grains at 150 °F (66 °C) for 20 minutes in 3 qts. (~3 L) of water. While grains are steeping, heat 1.75 gallons (6.6 L) of water to 180 °F (82 °C). Scoop 2 qts (~2 L) of water from brewpot and add to “grain tea” in kitchen pot. Remove grain bag and place in colander over brewpot. Pour diluted “grain tea” through the bag, then discard grains. Bring liquid in brewpot to a boil, then stir in dried malt extract. Return to a boil, add hops and boil for 60 minutes. Add second charge of hops, liquid malt extract and sugar with 15 minutes left. Cool wort and transfer to fermenter. Add water to make 5 gallons (19 L) and aerate. Pitch yeast and ferment at 70 °F (21 °C). Bottle with corn sugar. Written by Ashton Lewis suchy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się