nms007 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Nadeszła wreszcie chwila, w której zdecydowałem się na pierwszą warkę z zacieraniem Wybór padł na jakiegoś bittera (nie do końca jeszcze wiem czy różnią się poniższe warianty tego stylu) i zastanawiam się czy warto kupić coś z tych zestawów: http://browar.biz/ce...m_bitter_12_blg http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html http://www.homebrewi...6e1f5eb6d2820fc http://piwodziej.pl/...um-14,7Blg/242# http://www.alepiwo.p...ski-bitter.html http://browamator.pl...464387(tutaj mam mieszane uczucia ze względu na długi czas realizacji ) a jeśli tak, to który będzie najrozsądniejszym wyborem? A może macie inne, sprawdzone receptury dla tego stylu (Extra Special/Strong Bitter/English Pale Ale) ? Ewentualnie coś innego, co nie przysporzy mi problemów z zacieraniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Nadeszła wreszcie chwila, w której zdecydowałem się na pierwszą warkę z zacieraniem Wybór padł na jakiegoś bittera (nie do końca jeszcze wiem czy różnią się poniższe warianty tego stylu) i zastanawiam się czy warto kupić coś z tych zestawów: http://browar.biz/ce...m_bitter_12_blg http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html http://www.homebrewi...6e1f5eb6d2820fc http://piwodziej.pl/...um-14,7Blg/242# http://www.alepiwo.p...ski-bitter.html http://browamator.pl...464387(tutaj mam mieszane uczucia ze względu na długi czas realizacji ) a jeśli tak, to który będzie najrozsądniejszym wyborem? A może macie inne, sprawdzone receptury dla tego stylu (Extra Special/Strong Bitter/English Pale Ale) ? Ewentualnie coś innego, co nie przysporzy mi problemów z zacieraniem... Wydaje mi sie, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy bylby FAH http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Z tym, ze zacieraj po brytyjsku, czyli w 68C przez godzine i filtruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) American Bitter z TB to było chyba moje 2 lub 3 piwo z zacieraniem, więc ja tam problemu nie widzę. A tu jest przepis, jak sam autor pisze, sprawdzony wielokrotnie... Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Wydaje mi się, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy byłby FAH Również jestem tego zdania. Kup 5kg worek słodu pilzneńskiego, chmiel 30g i 50g + suche drożdże. Nie będziesz miał problemów z filtracją, ważeniem składników, a będziesz mógł w pełni skupić się na kolejnych etapach procesu. Osobiście robiłem to piwo i wychodzi bardzo pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Wszystko, co bazuje na słodzie jęczmiennym bez dodatków niesłodowanych i zbyt wielkiego udziału pszenicy nie sprawi Ci problemów z zacieraniem. Bitter jest jak najbardziej ok, możesz go zrobić mieszając pilzneński z monachijskim, albo kupując pale ale. Od liczby dodatków słodów karmelowych i chmielu zależy to, czy będzie to Ordinary, Premium czy Extra Special Bitter. Dla mnie Premium Bitter to fantastyczne piwko na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Jak zaczynasz dopiero, to kup zestaw, dowolny z wymienionych - tylko żeby był ześrutowany! Z każdego wyjdzie dobre piwo. Z tego co wiem zestawy z Piwodzieja mają bardzo duży zapas, więc nie będzie problemu typu "miało być 11°Blg a wyszło 9.5, co zrobiłem źle?!". -> http://piwodziej.pl/pl/p/Bitter-Eko-11Blg/509 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie za wszystkie wskazówki - nie spodziewałem się aż takiego odzewu Mam tylko nadzieję, że domownicy nie będą mnie przeklinać w trakcie całego procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zamknac drzwi i puscic glosna muzyke, udawac, ze nie slyszysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 A usta domownikom zamkniesz po kilku tygodniach super piwkiem. Ja na początku spróbowałem, podobnie jak radzą koledzy wyżej, warkę z 4 kg pilzneńskiego. Dzięki temu poznasz podstawowy smak jasnego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Właśnie powróciłem z wycieczki rowerowej i niweluje zakwasy ponad rocznym bitterem z HB. Poezja. P.S. Oczywiście tak długie leżakowanie nie jest wskazane dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Wydaje mi się, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy byłby FAH Również jestem tego zdania. Kup 5kg worek słodu pilzneńskiego, chmiel 30g i 50g + suche drożdże. Nie będziesz miał problemów z filtracją, ważeniem składników, a będziesz mógł w pełni skupić się na kolejnych etapach procesu. Osobiście robiłem to piwo i wychodzi bardzo pijalne. Mam jedno pytanie odnośnie tej receptury... jeśli mam chmiel w postaci granulatu, to daję go tyle samo co w przypadku szyszek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 W tej recepturze masz podane GPH więc możesz sobie to dokładnie przeliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zmniejsz o ok. 10%, utylizacja z szyszek jest niższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Takie pytanko odnośnie fermentacji FAH'a... Na cichej stoi już ponad dwa tygodnie (na burzliwej 7dni) i dalej "bulka" - wczoraj pomiar dał wynik 1009 SG (ok. 2.3°Blg), czyli bardzo nisko, zważywszy, że starowało od 14°Blg. Drożdże: S-04 Temp.: na początku cichej wahała się od 17-20°C, a teraz przeniosłem w cieplejsze miejsce: 19-21°C I teraz pytanie - czekać aż skończy się ruch w rurce fermentacyjnej, czy można butelkować? ps. Czy tak długa fermentacja może być spowodowana nieprawidłowym zacieraniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Czy to był pierwszy pomiar gęstości? Jeżeli tak, to proponuję go za dwa dni powtórzyć i jeżeli nic już nie spada, butelkować. Bulkatełko może pracować ze względu na podniesienie temperatury i związany z tym uwolnienie co2 z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) To jest już w sumie 3-ci pomiar. Pierwszy wykonałem tuż po zlaniu na cichą (1016 SG), następny był po ok. 7-8 dniach (1013 SG) no i ten ostatni 1009 SG Edytowane 10 Września 2013 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 To jest już w sumie 3-ci pomiar. dopiero jeśli w kolejnych dniach gęstość nie spadnie możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się