pendzacy_jelen Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Witam, Mam taki problem nastawiłem 23L warkę 13 Blg wsypałem ww. drożdże poczekałem aż ruszy w temp. pokojowej. Piwo prawie wyszło z wiaderka. Wstawiłem do lodówki obniżyłem temperaturę do ~8-10st. chodziło chodziło, dzisiaj po tygodniu sprawdzam a drożdże prawie nic nie zjadły :O Zrobiło się ich sporo brzeczka jest mętna na szaro. Po odlaniu do zmierzenia gęstości wyrażny osad w szklance. Wyłączyłem chłodzenie w lodówce żeby podnieść temp. Jednak coś takiego jeszcze nigdy mi się nie zdażyło. Jak schodziłem do piwnicy sprawdzić temp. to było słychać bulganie. "Piwo" smakuje dość normalnie nie czuć infekcji. Ma ktoś z piwowarów doświadczenie z tymi drożdżami ? Może nie lubią zbyt niskich temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Temperatura fermentacji: 9-22°C (48.2-71.6°F) optymalnie12-15°C (53.6-59°F) Jesteś na dolnej granicy i może przestały pracować. Do ilu odfermentowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Ok spojrzałem jeszcze raz na to piwo i coś mnie cukromierz okłamał, ma 3BLg Proszę skasować ten wątek. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez pendzacy_jelen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się