coder Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 na szczęscie piwo jest nachmielone mocno, więc w miarę mocne odfermentowanie mu nie zaszkodzi. No popatrz, ja rozumuję dokładnie odwrotnie, małe odfermentowanie = cięższe piwo = trzeba więcej chmielu Zacieranie pół godzinne nie różni się niczym od tego godzinnego. Nie czujesz żadnych braków w smaku? Słyszałem, że browary zarzuciły eksperymenty z szybkim zacieraniem, bo m.in. w piwach brakowało słodowości, ziarnistych posmaków - ziarno za krótko moczyło się w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 No popatrz, ja rozumuję dokładnie odwrotnie, małe odfermentowanie = cięższe piwo = trzeba więcej chmielu Nie czujesz żadnych braków w smaku? Słyszałem, że browary zarzuciły eksperymenty z szybkim zacieraniem, bo m.in. w piwach brakowało słodowości, ziarnistych posmaków - ziarno za krótko moczyło się w brzeczce. Dwa piwa uwarzyłem w ten sposób. Jedno zabutelkowałem wczoraj, a dzisiaj warzę milda, którego czas zacierania był też 30 minut. Ale bittera w weekend chce już zacierać tradycyjnie 1 godzinę. A efekty opiszę za jakiś czas. Obawiałem się, że piwa będą niedofermentowane, albo wydajność będzie kiepska. Nic z tego nie wystąpiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 No popatrz, ja rozumuję dokładnie odwrotnie, małe odfermentowanie = cięższe piwo = trzeba więcej chmielu To znaczy według mnie, podobnie jak AIPA, czym więcej chmielu chcemy odczuwać na języku tym piwo powinno być głębiej odfermentowany (oczywiście z rozsądkiem), ale okolice 80% byłyby moim zdaniem na miejscu Z drugiej strony masz mild ale, gdzie chcemy aby słodowe aromaty i smaki wyszły na wierzch. Czyli piwo powinno być odfermentowane tuż poniżej 70%. Bitter/Pale Ale jest po środku i to już zależy od piwowara czy chce iść w kierunku słodu, aromatów chmielowych czy cech wynikających z drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Mild Ale, czyli powrót do korzeni. Dzisiaj sprawdzam drugie drożdże z BrewLabs czyli Themes Valley 2. Modyfikacja wody do zacieru 3g gipsu piwowarskiego do garka 2 g gipsu 3,5 soli kuchennej 2,5 siarczanu magnezu 8g chlorku wapnia. Zasyp 2kg Pale Malt 0,5kg Monachijski 0,2kg crystal 120 0,2kg brytyjski czekoladowy Zacieranie 30 minut w 68°C. Wygrzewanie w 74°C przez 10 minut i filtracja. Filtracja poszła średnio sprawnie, chyba za mocno śrutowałem. Filtracja z wysładzaniem (na raty) zajęła mi godzinę. Ale musiałem przemieszać w kadzi bo się kompletnie zablokowała filtracja w pewnym momencie. Zebrałem około 25 litrów brzeczki o gęstości 7,8°Blg. Czyli piwo powinno mieć coś w okolicach 9°Blg Gotowanie 25g EKG na godzinę gotowania. Drożdże Szybko przygotowany starter ze skosu. 24h pierwszy etap brzeczka około 7°Blg 20ml, Drugi etap 24h 200ml brzeczka ok 9°Blg No i ostatni 36h 1,5L o gęstości 10°Blg na mieszadle magnetycznym. Niestety cały starter poszedł do piwa, nie miałem czasu by drożdże zdążyły osiąść. SG 9.2*Balling Wydajność około 90% liczona po brytyjsku, albo 69% liczona po naszemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Bitter Modyfikacja wody 1g gipsu do zacierania do kotła 6g gipsu piwowarskiego 2.5g siarczany magnezu 2g soli kuchennej 6g chlorku wapnia Zasyp 3kg Słód pale 0,3kg crystal 0,04kg czekoladowy. Zacieranie 60 minut w 66°C (celuję tym razem w wytrawnego bittera) Wysładzanie na raty. Chmielenie 38g EKG 6.9%AA - 60 minut gotowania 20g EKG 6.9%AK- 20 minut 50g EKG na koniec gotowania Drożdże 200ml żadkiej gęstwy BrewLabs Yorkshire 2 SG 20L - 10.4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Czy ten czekoladowy nie daje aby za dużo palonych posmaków? To chyba niedobre w bitterze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Czy ten czekoladowy nie daje aby za dużo palonych posmaków? To chyba niedobre w bitterze? Od dawna dodaje czekoladowy do bittera, nadaje piwu klasyczny wytrawny finisz i zaciemnia barwę piwa. Jak najbardziej wskazane w ciemniejszych wersjach tego stylu (niekoniecznie ujętych w BJCP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Ale jak smak palony wyjdzie w smaku to już nie za dobrze, prawda? Zrobiłem takiego Bittera ze słodem Brown i trochę jest taki porterowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Ale jak smak palony wyjdzie w smaku to już nie za dobrze, prawda? Zrobiłem takiego Bittera ze słodem Brown i trochę jest taki porterowy... W sumie... bitter może być porterowy pod warunkiem, że będzie mocniej chmielony i zbalansowany w kierunku goryczki i chmielu. Ten rodziaj bittera nie jest naczęściej spotykany, ale okazjonalnie występuje głównie w Anglii. To znaczy całyczas eksperyentuje z ilością. Bo 40g może być trochę za dużo, powoli koryguje zasyp by uzyskać rozróżnić poszczególne zmiany w gotowym piwie. Następnym razem może faktycznie dodam z 20-30g czekoladowego, jeśli w tym piwie smak palony wyjdzie zbyt intensywnie. Ale do tego jeszcze miesiąc, półtora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 A jaki słód czekoladowy uzywasz dokładnie? Czy to jest "pale chocolate" może? Słyszałem, że nie daje on smaków palonych, w przeciwieństwie do swoich ciemniejszych wersji a raczej delikatnie przypiekane ( "toasty" - nie wiem czy dobrze tłumacze? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Nie wiem, określany czasami jako british chocolate. Nie nadaje smaków palonych (przynajmniej w ilości 40g) od tego jest black malt. Czekoladowy 900EBC. Jest jaśniejszy od black 1250-1400EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Mild odfermentował do 1.010, co daje 70% odfermentowania. Został zabutelkowany z 70g cukru. Bitter odfermentował do 1.008, co daje 80% odfermentowania. Zabutelkowany z 70g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Foreign Extra Stout Modyfikacja wody Zacieranie 2,5g gipsu piwowarskiego 0,9g kredy Do kotła 1,2 gipsu piwowarskiego 5g soli kuchennej 2,2g siarczanu magnezu 13g chlorku wapnia Zasyp 4kg Słód pale 0,5kg płatków jęczmiennych 0,4kg palonego jęczmienia Zacieranie 1,5h w temperaturze 66°C. Wysładzanie na raty. Zebrałem kilka litrów za dużo brzeczki, więc będę musiał wydłużyć gotowanie. Chmielenie 34g chmielu Herkules 16,1%AK 434g Golden Syrop (cukier inwertowany) Chłodzenie i napowietrzanie jak zwykle. Drożdże 200ml gęstwy Yorkshire II BrewLabs Wyszło 23 litry brzeczki 16*Plato 1.064 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Dwa razy Bitter Właśnie wysładzam piwa, które wedle planu mają być zacierana na raz, a chmielone i feremntowane oddzielnie. Do tego wybrałem następujący zasyp. 6,7kg Słód Pale 1kg Monachijski 0,6kg Crystal 0,06kg Czekoladowy Wysładzanie w przepływie. Wymodziłem 3 stopniowy system.Wysładzałem do ok 2°Blg. Jako, że zabrałem się bardzo późno za warzenie, będę musiał dokończyć rano. Niestety tylko połowe udało mi się spasteryzować, więc do rana połowa jest zostawiona sama sobie, mam nadzieje, że nic nie zdąży na niej się pożywić. Drożdże przygotowane, Dwa 1,2L startery BrewLabs Themes Valley 3 i Yorkshire 2. Póki co już wiem, że startery są za małe, gdyż z pomiarów mi wychodzi, że uzyskałem bardzo wysoką wydajność. Chyba częściej będę tak warzył, mniej brudu i zabawy tyle samo, bo w końcu za jedym razem robi się startey, zacieranie i sprzątanie. A przy odpowiednim doborze surowców można naprawdę dwa kompletnie różne piwa uwarzyć. Pierwsza część została ugotowana z następującymi chmielami 20g Herkules 16%AA - na 60 minut gotowania 20g EKG 6% - na 20 minut gotowania 53g EKG na ostatnie kilka minut gotowania. Piwo to zostało zaszczepione drożdżami BrewLabs Themes Valley 3 Wyszło 23L 13,5°Blg Druga część 10g Hercules 16%AA - na 60 minut gotowania 20g Cascade 6%AA - na 60 inut gotowania 20g Cascade 6%AA - na 20 minut gotowania 30g Chinook na ostatnie 2 minuty 30g Cascade 6%AA na ostatnie 2 minuty Do drugiej warki użyłem BrewLabs Yorkshire 2. Wyszło około 22 litry 12,5°Blg Do obu piw dodane zostały protafloc w ilości łyżeczki na ostatnie 15 minut gotowania Zauważone różnice. Brzeczka podczas filtracji i wysładzania była naprawdę czysta, wydajność wyszła wysoka, przełom bardzo widoczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Kolor piwa wyszedł idealnie. Czyli ciemna strona bittera. Pierwsze piwo odfermentowało do ok 2,5°Blg, drugie troszkę głębiej ok 2°Blg. Piwo na EKG musi się jeszcze uleżeć. Przez to, że jest mocniejsze. Chmiel jest dużo mniej wyczuwalny niż w drugiej wersji, ale czuć za to nuty słodowe i ciemne słody. Do tego charakter drożdży jest w miarę mocny. W wersji chmielonej Cascade aromat jest powalający. Bardzo ciekawe piwo wyszło. Ale przez takie nachmielenie ciężko wyczuć cechy pochodzące od drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Piwa stanowczo za mocne. Wyraźnie piwa mocniejsze mi nie wychodzą, zapewne wina zbyt małych starterów na taką gęstość. Pozatym drożdże Yorkshire mają specyficzny smak, cieżko go określić jakby mineralny, z czasem się ułożył, ale mi specjalnie nie smakuje. Napewno nie wrócę do tych drożdży Natomiast TV nie kompaktują się na dnie butelki prawie w ogóle. Od 2 miesięcy sobie wiszą tak z 1cm od dna w zawiesinie. Piwo nie da się nalać krystalicznie czyste, ale profil smaku jest bardzo ciekawy. Jeśli będę ponownie ich używał na 100% muszę je podmienić na cichej i przy butelkowaniu dodać innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Przygotowuje startery na piwo, które mam zamiar uwarzyć za tydzień. Mianowicie znowu planuje podwójną warkę, tym razem chce podwyższyć progi. Wydajność wychodzi nie najgorsza, więc zmniejszę ilość słodu ogólnie do ok 6,5kg. Do tego zastosuje moczenie słodu, by dociągnąć smakowo jedno z piw. Do tego w planach mam coś ciemnego i szkocką 70/-. Zobaczymy przygotwuje następujące szczepy BrewLabs East Midlands 1 i Borders 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Parti Gyle 2xPale Ale Zasyp 6kg Pale Malt 0,5 crystal Malt Zacieranie 2h temperatura początkowa 69°C, końcowa 65°C. Stosunek wody do słodu 3:1. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 2 razy po 18L. Chmielenie 1 parti 25g Target 11%AK na całość gotowania 30g Fuggles na 20 minut przed końcem 40g Fuggles na ostatnie 5 minut. + łyżeczka mchu irlandzkiego Z tej partii wyszło 20L 11.5°Blg Zadane 3 stopniowym (40ml-400ml-1L) starterem z drożdży BrewLabs Boarders Pod koniec fermentacji burzliwej mam zamiar dorzucić 25g Fuggles by piwo dochmielić na zimno. Chmielenie 2 partii 30g Goldings 6% na 60 minut. 10g Goldings 6% na 20 minut przed końcem 30g Goldings 6% na ostatnie 5 minut. Wyszło ok 20L 9.8°Blg Zadane 3 stopniowym (40ml-400ml-1L) starterem z drożdży BrewLabs Midlands Pod koniec fermentacji burzliwej mam zamiar dorzucić 25g Goldings by piwo dochmielić na zimno. Wydajność warzelni wyszła po polsku 70%, po brytyjsku ok 86%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Piwa przelane na cichą.Pierwsze piwo, przelane z dodatkiem 25g Fuggles na cichą. Drugie piwo przelałem na cichą wraz z dodatkiem klarującym (insinglass) i 25g Goldings . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Drożdże takie jak yorkshire 2, midlands mają specyficzny zapach. Mnie on nie odpowiada. Z całą pewnością wracam do TV i scottish ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Dawno nie warzyłem. Na szczęście wracam do domu z surowcami na dwa piwa. 7kg pale malt 100g chmiel citra 100g chmiel nelson s. 2xus05 2 wiaderka 5gal Rurka ... Będę warzył 2xgolden ale... :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Wie ktoś może jaka powinna być woda do takich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Moim zdaniem średnio twarda, 10-15 tak na oko. Ale nie mam pewności, w sumie sam jestem ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Podwójne Golden Ale Zdecydowałem się na następującą wodę: Ca 100 ppm Mg 20ppm Na 20ppm CO3 18.3ppm SO4 177 ppm Cl 85ppm Zacieranie 7kg Słód Pale 90 minut w temperaturze od 68-65°C Zebrałem 10 galonów brytyjskich w 2 pojemnikach. Niestety po remoncie kuchni zapodziałem gdzieś refraktometr, więc nie wiem na chwilę obecną jaką gęstość bądz do jakiej wartości wysładzalem. Pierwsze partia Objętość 23L Gestość przed gotowaniem 1.046 Chmielenie 20g Nelson Sauvin na 60 minut gotowania 20g na ostatnie 15 minut 60g na ostatnie 5 lyżeczka mchu irlandzkiego 20 minut przed koncem gotowania. Całość odstawiona na 10 minut przed chłodzeniem. Porcja suchych drożdży us05 troszkę mi się zbrylila podczas uwodniania i po pół godzinie ciagle była grudka na środku, musialem delikatnie zamieszać by rozbić grudki. Wyszło ok 20L brzeczki chmielonej o gęstości 1.051 Drożdże zadane do brzeczki o 23°C Partia druga Objętość 23L Gęstość przed gotowaniem 1.042 Druga partia musi zaczekać do jutra. Brzeczkę podgrzałem do 90°C I idę spać, jutro rano skończę zabawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Partia druga Objętość 23L Gęstość przed gotowaniem 1.042 Chmielenie 20g Citra na 60 minut 80g Citra na 10 minut gotowania Po zakończeniu gotowania piwo poczekalo 15 minut zanim zacząłech chłodzić. Wyszlo ok.20L piwa o gęstości początkowej 1.048 Zadane uwpdnioną należycie paczką US05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się