Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Postanowiłem upychać moje działania na polu piwowarskim w jednym wątku, czasami powtarzam te same receptury, zatem nie ma sensu ich powtarzać w dziale receptury. Zacznę od ostatnich czterech warek. Trochę dziko, ale nie mam zapisków z połowy moich dotychczasowych warek, a i tak nie polecałbym wielu przepisów tak czy inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Warka 58 Polskie Ale. Surowce 4kg Maris Otter 25g marynka 85g lubelski Zacieranie w lodówce turystycznej tylko, że prowadze serie eksperymentów przy okazji warzenia piwa dzisiasj zacierałem na super wytrawnie czyli zmieszałem wode ze słodem w stosunku 2:1, ustawiłem temperature na 62°C ,po pół godzinie dolałęm wrzątku by uzyskać 65°C . Po pełnym scukrzeniu zrobiłem mashout (no prawie zabrakło mi wrzątku) skończyłem zacieranie na 76°C . Filtracja i chmielenie 25g marynki na 60` 40g lubelski na 30` 20g lubelski na 15` 25g lubelski na 1` Będę fermentować Safale S-04. Refraktometr: SG 12,8 brix, co jest mniej więcej 1.050 i 12.3°Blg Areometr: 1.050 w 24°C , czyli po korekcie coś około 1.052 Wydajność po naszemu ok.67% Wydajność po brytyjsku ok.87% Po fermentacji: FG - 1.015, co jest około 3.8°Blg Refraktometr - 7,3°Brix czyli daje nam to coś takiego: pozorne odfermentowanie - 70% realne odfermentowanie - 58.5% Piwo przelane do keg`a z 150g glukozy. Piwo całkiem dobre, lekko mgliste co myślę jest winą chmieli i niezbyt długiego dojrzewania, ale jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Piwo po 2 tygodniach od zakegowania jeszcze smakowało diacetylem, ale myślę, że winę za to ponosi zimna fermentacja, na samym dole przedziału działania drożdży, czyli 15°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Warka 59. Polskie Ale Polish ale---------- Brewer: BOCTOK Brewery Style: Polskie Ale Batch: 20.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.048 OG Recipe Bitterness: 46 IBU Recipe Color: 5° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.6% Alcohol by Weight: 3.6% Ingredients ----------- Maris Otter Malt 4.00 kg, Grain, Mashed Premiant 30.00 g, Pellet, 60 minutes Sladek 25.00 g, Pellet, 30 minutes Żatecki 25.00 g, Pellet, 30 minutes Sladek 10.00 g, Pellet, 0 minutes Żatecki 10.00 g, Pellet, 0 minutes Safale S-04 1.00 unit, Yeast, Notes ----- Recipe Notes: Zacieranie infuzyjne w jednotemperaturowo w 66°C przez 60 minut. Batch Notes: Fermentacja w 16°C Identyczne piwo jak poprzednie, ale zasmiast polskich chmieli użyłem czeskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Warka 60. Brown Ale. Wolę nie wspominać. Poszła do kibla z powodu drożdży (w końcu ktoś musi być winny, przecież nie ja ) Ale na błędach człowiek też się uczy i już wiem jak smakuje piwo zakażone dzikimi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Warka 61. Pszenica. Zacząłem testy drożdży płynnych do tego próbuje je mrozić. Pszenica-------- Brewer: Boctok Style: Weizen/Weissbier Batch: 21.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.047 OG Recipe Bitterness: 10 IBU Recipe Color: 4° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.6% Alcohol by Weight: 3.6% Ingredients ----------- Maris Otter Malt 2.00 kg, Grain, Mashed Wheat malt 2.00 kg, Grain, Mashed Żatecki 22.00 g, Pellet, 60 minutes Weihenstephan Weizen yeast 1.00 unit, Yeast, Notes ----- Recipe Notes: Zacieranie infuzyjne w 2 przerwach. 45°C - 30 minut (tylko słód pszenny) 66°C - 60 minut 74°C - Mashout 5 minut. Piwo przelane do butelek z 160g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Warka 62. Brown Ale, powtórka nieudanej warki 60. Brown Ale--------- Brewer: BOCTOK Brewery Style: Northern English Brown Ale Batch: 20.00 L All Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.051 OG Recipe Bitterness: 30 IBU Recipe Color: 19° SRM Estimated FG: 1.013 Alcohol by Volume: 5.0% Alcohol by Weight: 3.9% Ingredients ----------- British chocolate malt 0.10 kg, Grain, Mashed British crystal 135-165L 0.25 kg, Grain, Mashed Golden Syrop 0.42 kg, Grain, Other Maris Otter Malt 3.50 kg, Grain, Mashed Sladek 52.00 g, Pellet, 60 minutes Wyeast 1028 London Ale 1.00 unit, Yeast, Notes ----- Recipe Notes: Zacieranie w jednej temperaturze 66°C przez 70 minut. Syrop cukrowy dodałem na 15 minut przed końcem chmielenia. Piwo rozwodniłem troszkę do 1.046 - 11,5°Blg (tak liczyłem goryczkę, a wydajność mi wyszła wyższa niż planowałem) Drożdże ze startera wychodowanego na mieszadle wystartowały po 4h unosząc resztki granulatu chmielowego na powierzchnię, póki co wszystko ładnie wygląda i idzie w dobrym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka 62 Piwo odfermentowało w ciągu tygodnia do 1.012 - 3°Blg, czyli 6,2°Brixa. Co daje około. 75% odfermentowania pozornego 63% odfermentowania realnego 4,6% ABV Zobaczymy jak to będzie wyglądało po kolejnym tygodniu na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 1.012 - 3°Blg, czyli 6,2°Brixa. Nie rozumiem... Skąd taka rozbieżność w stopniach Blg i Brix? Przecież to praktycznie ta sama skala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jako, że metoda pomiaru w skali birxa odbywa się przy użyciu refraktometru, odczyt jest bardzo zniekształcony obecnością alkoholu. PS Powinienem napisać 1.012 - 3°Blg, i 6,2°Brixa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Jest to pewna nieścisłość. To nie tak, że to piwo ma jednocześnie 3,2blg i 6,2Brix. Z powodzeniem można przyjąć, ze ma ok. 3Brix. To nie skala jest winna, ale refraktometr nie pozwala odczytać wartości piwa z alkoholem, trzeba ją przeliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Racja tak naprawde powinienem napisać 1.012 - 3°Blg, i 6,2°Brixa, przy pomiarze refraktometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Po 2 tygodaniach po zabutelkowaniu pszenicy (warka 61) właściwie połowa już "wyszła". Na pewno jest to udana warka, drożdże płynne są dużo lepsze niż dostępne suche odpowiedniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Warka 63 Jako, ze nie mam wagi to wiele rzeczy robię na oko. Ale celuje w Polskie ale z mniej więcej z takimi składnikami. 80% słód pilzeński 15% słód pszeny 5% karmel jasny Marynka około 30g Lubelski około 40g Zacieranie jednotemperaturowe 67°C. Fermentowane S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Warka 64,65to kopia warki 63. Wszystkie trzy warki uwarzone wczoraj. Warka 66 to tradycyjna pszenica, czyli pół na pół pszenica, jęczmień, do tego 25g lubelskiego i WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Warka 67, to Polskie ale same słody jęczmienne (Pale ale) z chmielem marynka i lubelski Safale S-04. Warka 68 to co mi zostało ze słodów czyli tak na oko 1/3 pszenica, 1/3 Pale ale 1/3 pilzeński. Niestety filtracja nie poszła gładko, czyli powyżej 4kg słodu w wiaderku z oplotem, ciężko jest filtrować. Ale za to wydajność wyszła bardzo dobra. Nachmieliłem to delikatnie bo miałem w planach zrobić coś ala pszenice, ale wyszło tego za dużo na jedną paczkę drożdży, to podzieliłem całość na pół ustawiłem blg na około 11 i jedną część zadałem S-05 a drugie WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Właśnie warze pszenice. Zasyp banalnie prosty 2kg pszenicy 2kg pale ale 25g chmiel lubelski drożdże wyeast 3068 Zacieranie, na początek 2kg słodu pszennego zmieszałem z 4 litrami wody i utrzymałem całość w temperaturze 48°C przez 20 minut. Następnie wszystko wlałem do lodówki turystycznej, dodałem 2 kg słodu pale ale i zalałem gorącą wodą by osiągnąć 65°C. Po 20 minutach odebrałem 1/3 gęstej części doprowadziłem do 72°C pozostawiłem tak przez 15 minut, następnie dekokt gotowałem przez około 20 minut. Między czasie dolałem trochę wrzątku do lodówki bo przy manewrach temperatura spadła o kilka stopni. Dodałem dekokt do lodówki turystycznej z resztą zacieru. Tempratura po dodaniu dekoktu 69°C. Troszkę mało, no ale coś źle pomierzyłem No cóż musiało tak zostać. Zostawiłem całość na pół godziny, między czasie przygotowałem wode do wysładzania. Dolałem trochę wrzątku by podnieść temerature do 73°C i po chwili rozpocząłem filtracje. Wszystko szło sprawnie, bym powiedział zbyt dobrze... no i w połowie wysładzania zauważyłem, że młóto odzieliło się od ścianki lodówki i stworzyło szczeline o szerokości 1cm. No to już wiedziałem czemu mi tak ładnie szła filtracja. Po pomiarach wyszło, że mam niską wydajność, bo uzyskałem ledwo co 20 litrów 11°Blg, a przy pszenicy pierwszy raz taki słaby wynik mi wyszedł. Teraz całość pasteryzuje i resztę zrobię jutro rano ( i tak starter drożdżowy potrzebuje jeszcze trochę czasu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Starter z Wyeast 3068 kończy się robić (20h od nastawienia i wygląda na to, że jest gotowy). Teraz chmiele brzeczkę przy użyciu 25g chmielu lubelskiego. Zmodyfikowałem fermentor,po ostatnich przeżyciach z tymi drożdżami wiem, że będą wyłazić , więc dołączyłem rurkę do pokrywki i uszczelniłem uszczelką tak by nadmiar drożdży uciekał do postawionego obok garnka a nie prosto na podłogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Starter z Wyeast 3068 kończy się robić (20h od nastawienia i wygląda na to, że jest gotowy).Teraz chmiele brzeczkę przy użyciu 25g chmielu lubelskiego. Zmodyfikowałem fermentor,po ostatnich przeżyciach z tymi drożdżami wiem, że będą wyłazić , więc dołączyłem rurkę do pokrywki i uszczelniłem uszczelką tak by nadmiar drożdży uciekał do postawionego obok garnka a nie prosto na podłogę. Podejrzewam, że użyłeś rureczki o średnicy dziurki w wieku, a to trochę za mało - może się przytkać i wysadzi pokrywę, lepiej jej nie dociskaj za mocno. Blowoff-tube powinna mieć ze 3 cm średnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Starter z Wyeast 3068 kończy się robić (20h od nastawienia i wygląda na to' date=' że jest gotowy).Teraz chmiele brzeczkę przy użyciu 25g chmielu lubelskiego. Zmodyfikowałem fermentor,po ostatnich przeżyciach z tymi drożdżami wiem, że będą wyłazić , więc dołączyłem rurkę do pokrywki i uszczelniłem uszczelką tak by nadmiar drożdży uciekał do postawionego obok garnka a nie prosto na podłogę.[/quote'] Podejrzewam, że użyłeś rureczki o średnicy dziurki w wieku, a to trochę za mało - może się przytkać i wysadzi pokrywę, lepiej jej nie dociskaj za mocno. Blowoff-tube powinna mieć ze 3 cm średnicy Nic nie wysadzi. Robiłem tak z THG i sobie bardzo ładnie do miseczki wędrowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Jak się przytka to będzie się działo (sąsiedzi mnie wyeksmitują ), liczę że nie będzie tak źle. Pozatym wyciąłem troszeczkę za dużą dziurę na pokrywce, więc liczę na to, że w razie czego zacznie wyciekać na pokrywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Przy ostatniej mojej za dużej warce wstawiłem fermentator do dużej plastikowej miski dla spokoju ducha. Piana oparła si na pokrywce ale nie wyleciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 No już po. Wyszło mi 19 litrów 11°Blg, czyli z 4kg słodu, następnym razem będę dokładniej oglądał młóto podczas wysładzania. Zadałem starterem litrowym, bez odlewania brzeczki, chce zobaczyć czy naprawdę jestem w stanie wyczuć smaki startera w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Właśnie warze dunkelweizena. Źle pośrutowany słód bo znowu uzyskuje słabe wydajności. Z 4,3kg zamiast 12,5 będę miał 11-11,5°Blg, muszę dopilnować śrutowania w sklepie następnym razem, albo w końcu szarpnę się i kupie sobie Porketa. Ale wracając do samego piwa. Zatarłem 2kg słodu pale ale 2kg słodu pszennego 0,25 słodu crystal 0,05 słodu czekoladowego jednotemperaturowo w 66°C przez 70 minut. Następnie filtracja i gotowanie wraz z chmielem Perle w ilości 25g. Mam zamiar zadać brzeczkę drugą generacją Wyeast 3068 (zebraną dzisiaj z poprzedniego piwa). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Wyszło 20 litrów 11,6°Blg. Czyli zdziebko powyżej minimum z BJCP. W sumie zobaczymy co z tego wyjdzie ,pierwsze śliwki robaczywki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Właśnie na spotkaniu SCB dowiedziałem się bardzo dużo na temat wody w mojej okolicy. Jest paskudnie miękka i bez porządnej burtonizacji nie uzyskam prawdziwych smaków chmielowych. Co niestety stwierdziłem dzisiaj po skosztowaniu piw uwarzonych przez znajomych. Przy użyciu takiej samej ilości chmielu i podobnym zasypie oni uzyskują już porządny chmielowy aromat u mnie przy użyciu większej ilości chmiel jest ledwo co wyczuwalny. Po eksperymentach na temat zacierania i zasypu słodów, dobierania drożdży do piwa najwyższy czas na dodatki do wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się