Jump to content

Strasznie mętne BPA


Recommended Posts

Witam 9 dni temu popełniłem po 1,5 rocznej przerwie belgian pale ale na drożdżach s04 które były warzne do stycznia 2013 zrobiłem kilka dni wcześniej i wystartowały idealnie dzisiaj dałem na cichą po 9 dniach burzliwej. Piwo okazało się strasznie mętne. Jestem zaskoczony gdyż powinło się powoli klarować a wygląda jak w trakci burzliwej może to wina mocno napowietrzonego piwa i namnożonych licznie drożdży?? blg początkowe 12 dzisiaj około 3,5 czyli ok smak zielonego piwa poprawny nawet smaczny dość intensywna goryczka ale to dlatego że dałem więcej chmielu niż w przepisie ponieważ lubie dobrze nachmielone piwko

Link to comment
Share on other sites

A masz taką delikatną trawiastość w smaku? Czy piwo się delikatnie klaruje z góry w butelkach, ale na poziomie np 1cm klarownego piwa po 3 tygodniach?

Link to comment
Share on other sites

piwo mam na cichej a chłodziłem chodnicą filtrowałem tak jak zawsze jakieś 1,5 litra zwrot zacierałem 40 minut 63-64 stopnie podgrzałem do 71-72 na 15 minut i mashout 77 stopni brzeczka gotowana 75 minut chłodzona chłodnicą zanużeniową do temperatury około 20 stopni smak po burzliwej bez jakichkolwiek wad

Link to comment
Share on other sites

Jakieś 3 tyg. temu butelkowałem swoje Pale Ale, było na burzliwej jakieś 16 dni. Wszystko robiłem jak zwykle, pozostałe piwa są raczej klarowne a to jedno wygląda jak Wit.

Podejrzewam, że może to być kwestia temperatury w której stało drugim tygodniu - wtedy akurat przyszły upały, temperatura w domu trochę się podniosła i zamiast się klarować drożdże 'wiszą' w miejscu ;) W butelkach mam mnóstwo drożdży na dnie, jakieś 3 razy więcej niż zwykle :/;)

 

Może u Ciebie powód jest ten sam?

Link to comment
Share on other sites

Trochę krótko zacierałeś, robiłeś próbę jodową? Tak czy siak, jeśli nic się nie zmieni na przestrzeni kilku najbliższych dni to spróbuj tej żelatyny.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

temperatura na burzliwej 13-17 stopni może za dużo sie tych drożdży namnożyło bo zrobiłem startem jakieś 5 dni wcześniej żeby sprawdzić czy wogule ruszą. Wystartowały idealnie gdy opadły włożyłem do lodówki na jakieś 3-4 godziny przed zadanie wyciągłem je i zadałem około 200ml brzeczki gdy ponownie ruszyły zadałem je do fermentora może to źle zrobiłem

Link to comment
Share on other sites

Jesteś pewien, że burzliwa się już zakończyła pomiar blg ustabilizował się na tych 3,5 stopniach, jeśli tak, a dopiero zlałeś na cichą to musisz uzbroić się w cierpliwość i obserwować sytuację, między innymi po to zlewamy na cichą aby piwo się sklarowało, dodatkowo klaruje się jeszcze w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

to akurat wiem nie jest to moja 1 pierwsza warka zawsze piwko wyszło idealnie klarowne nawet znajomy który też warzy piwko zawsze sie dziwił że mam takie klarowne piwko zobaczymy jak to będzie za tydzień

Link to comment
Share on other sites

zobaczymy jak to będzie za tydzień

Daj znać sam jestem ciekaw, możesz jeszcze zastosować lagerowanie pod koniec cichej, to też powinno pomóc w lepszym sklarowaniu piwa. Jeśli zastosujesz lagerowanie będziesz troszkę dłużej czekał na nagazowanie, ale jeśli Ci się nie spieszy i masz warunki to warto spróbować.

Link to comment
Share on other sites

po 9 dniach burzliwej. Piwo okazało się strasznie mętne

To nie jest długo, ma prawo jeszcze być mętne. S-04 są znane z bardzo dobrego klarowania piwa, trzeba po prostu czekać.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli piwo w ogóle nie będzie się klarowało, albo będzie to przebiegać ekstremalnie wolno to masz szansę na specyficzną infekcję dzikich drożdży.

Link to comment
Share on other sites

A masz taką delikatną trawiastość w smaku? Czy piwo się delikatnie klaruje z góry w butelkach, ale na poziomie np 1cm klarownego piwa po 3 tygodniach?

 

Co sugerujesz tym pytaniem?

EDIT: W sensie na co wskazywałyby takie objawy?

Edited by KosciaK
Link to comment
Share on other sites

Najprawdopodobniej (99%) na dzikie drożdże. Miałem to samo, mam nawet dwie takie warki zabutelkowane w piwnicy i cały czas zastanawiam się, co z nimi zrobić. A żeby mieć 99% pewności czekam aż kumpel zrobi posiew.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.