funekp Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Witam 9 dni temu popełniłem po 1,5 rocznej przerwie belgian pale ale na drożdżach s04 które były warzne do stycznia 2013 zrobiłem kilka dni wcześniej i wystartowały idealnie dzisiaj dałem na cichą po 9 dniach burzliwej. Piwo okazało się strasznie mętne. Jestem zaskoczony gdyż powinło się powoli klarować a wygląda jak w trakci burzliwej może to wina mocno napowietrzonego piwa i namnożonych licznie drożdży?? blg początkowe 12 dzisiaj około 3,5 czyli ok smak zielonego piwa poprawny nawet smaczny dość intensywna goryczka ale to dlatego że dałem więcej chmielu niż w przepisie ponieważ lubie dobrze nachmielone piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A masz taką delikatną trawiastość w smaku? Czy piwo się delikatnie klaruje z góry w butelkach, ale na poziomie np 1cm klarownego piwa po 3 tygodniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Witam. Może to wina jakiegoś błędu przy filtracji, a może przez te drożdże przeterminowane. Proponuję spróbować z żelatyną spożywczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Filtrat był klarowny, robiłeś whirpool po chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 piwo mam na cichej a chłodziłem chodnicą filtrowałem tak jak zawsze jakieś 1,5 litra zwrot zacierałem 40 minut 63-64 stopnie podgrzałem do 71-72 na 15 minut i mashout 77 stopni brzeczka gotowana 75 minut chłodzona chłodnicą zanużeniową do temperatury około 20 stopni smak po burzliwej bez jakichkolwiek wad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Jakieś 3 tyg. temu butelkowałem swoje Pale Ale, było na burzliwej jakieś 16 dni. Wszystko robiłem jak zwykle, pozostałe piwa są raczej klarowne a to jedno wygląda jak Wit. Podejrzewam, że może to być kwestia temperatury w której stało drugim tygodniu - wtedy akurat przyszły upały, temperatura w domu trochę się podniosła i zamiast się klarować drożdże 'wiszą' w miejscu W butelkach mam mnóstwo drożdży na dnie, jakieś 3 razy więcej niż zwykle Może u Ciebie powód jest ten sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Trochę krótko zacierałeś, robiłeś próbę jodową? Tak czy siak, jeśli nic się nie zmieni na przestrzeni kilku najbliższych dni to spróbuj tej żelatyny. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 temperatura na burzliwej 13-17 stopni może za dużo sie tych drożdży namnożyło bo zrobiłem startem jakieś 5 dni wcześniej żeby sprawdzić czy wogule ruszą. Wystartowały idealnie gdy opadły włożyłem do lodówki na jakieś 3-4 godziny przed zadanie wyciągłem je i zadałem około 200ml brzeczki gdy ponownie ruszyły zadałem je do fermentora może to źle zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Jesteś pewien, że burzliwa się już zakończyła pomiar blg ustabilizował się na tych 3,5 stopniach, jeśli tak, a dopiero zlałeś na cichą to musisz uzbroić się w cierpliwość i obserwować sytuację, między innymi po to zlewamy na cichą aby piwo się sklarowało, dodatkowo klaruje się jeszcze w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 to akurat wiem nie jest to moja 1 pierwsza warka zawsze piwko wyszło idealnie klarowne nawet znajomy który też warzy piwko zawsze sie dziwił że mam takie klarowne piwko zobaczymy jak to będzie za tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 zobaczymy jak to będzie za tydzień Daj znać sam jestem ciekaw, możesz jeszcze zastosować lagerowanie pod koniec cichej, to też powinno pomóc w lepszym sklarowaniu piwa. Jeśli zastosujesz lagerowanie będziesz troszkę dłużej czekał na nagazowanie, ale jeśli Ci się nie spieszy i masz warunki to warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 po 9 dniach burzliwej. Piwo okazało się strasznie mętne To nie jest długo, ma prawo jeszcze być mętne. S-04 są znane z bardzo dobrego klarowania piwa, trzeba po prostu czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Jeśli piwo w ogóle nie będzie się klarowało, albo będzie to przebiegać ekstremalnie wolno to masz szansę na specyficzną infekcję dzikich drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) A masz taką delikatną trawiastość w smaku? Czy piwo się delikatnie klaruje z góry w butelkach, ale na poziomie np 1cm klarownego piwa po 3 tygodniach? Co sugerujesz tym pytaniem? EDIT: W sensie na co wskazywałyby takie objawy? Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Najprawdopodobniej (99%) na dzikie drożdże. Miałem to samo, mam nawet dwie takie warki zabutelkowane w piwnicy i cały czas zastanawiam się, co z nimi zrobić. A żeby mieć 99% pewności czekam aż kumpel zrobi posiew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 piwo sklarowałem żelatyną i po 2 dniach zabutelkowałem jest ładnie klarowne teraz czekam aż sie nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się