ukko Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Planuję uwarzyć A'la Grodziskie na chmielu Lomik. Planuję chmielić podobnie jak w zestawie z BA czyli 30 g na początku gotowania i 20 g w 20 minucie (gotowanie 90 min), z tą różnicą że tam jest chmiel Lubelski. Druga opcja to 25 g na goryczkę, 15 g na smak i 10 g na aromat (5-10 min przed końcem), jednak nie wiem jakie da efekty Lomik dodany pod koniec,czy da trawiaste posmaki jak Lubelski. Z tego co wiem to są to odmiany bardzo podobne. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?Może jeszcze jakaś inna opcja, ewentualnie mam jeszcze w domu trochę Lubelskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Lomik i Lubelski są do siebie podobne, ale w lomiku nie zauważyłem tej samej trawiastości. Też użyłem Lomika na aromat w Grodziskim, ale na goryczkę poszła sybilla, bo trzeba by dać dużo lomika, co może wprowadzić jakieś obce posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Grodziskie to około 20-22 IBU, Lomikiem 4,4%AA można ją osiągnąć dając 23-25g na goryczkę i mniej więcej tyle samo na aromatu a to chyba nie jest aż tak dużo ? Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Nie wiem jaki masz poziom utylizacji chmielu, ale u mnie wychodzi, że będzie z tego jakieś 14IBU (BS2). W każdym bądź razie, staram się nie dawać chmieli aromatycznych na goryczkę, chyba, że mam ich bardzo dużo, ale i tak się obawiam, że mogą dać jakieś dziwne posmaki. Może to tylko jakieś moje zboczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Też mam w planie niebawem uwarzyć Grodziskie na Lomiku. W zeszłym roku zrobiłem w 100% na Lubelskim zgodnie z opisem PSPD. Piwo wyszło wyśmienite. Liczę na powtórkę jakości. Zasyp to oczywiście 100% wędzony pszeniczny + łuska ryżowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Nie wiem jaki masz poziom utylizacji chmielu ... 100%. Czyżbyś zmieniał utylizację w BS2 ze względu na wybicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 na którymś z hamerykańskich forów znalazłem, że utylizacja chmielu w zależności od wielkości warki jest między 30-50% ja mam ustawione 50% i to mi się miej więcej zgadza z własnymi odczuciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 25 g na goryczkę i 25 g na aromat dodane na 15 min przed końcem przy 90 minutowym gotowaniu powinno dać 21 IBU czyli idealnie się mieści w podanych przez WiHuRę widełkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) na którymś z hamerykańskich forów znalazłem, że utylizacja chmielu w zależności od wielkości warki jest między 30-50% ja mam ustawione 50% i to mi się miej więcej zgadza z własnymi odczuciami. I gdzie ten parametr korygujesz w BS2? Mam nadzieję, że nie w Hop Utiization Factor we właściwościach sprzętu bo to jest inny parametr niż utylizacja chmielu podczas gotowania. http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=5196.msg21636#msg21636 Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Zapomniałem dodać że to tylko orientacyjne wyliczenie które oparłem na prostym programie czyli qbrew Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 I gdzie ten parametr korygujesz w BS2? no właśnie w parametrach sprzętu, muszę poszukać tego wątku, który czytałem. No niby nie robię 20 gal, a tylko 17gal, ale wydaj mi się, że utylizacja spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Wracając do tematu, chmielenie piwa Grodziskiego Lomikiem na goryczkę, aromat, "wzdłuż i poprzek" daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Wracając do tematu, chmielenie piwa Grodziskiego Lomikiem na goryczkę, aromat, "wzdłuż i poprzek" daje radę. O to mi właśnie chodziło, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się