amap Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 wpadł mi w ręce warnik 30l podobny do tego tu - problemem na dana chwilę jest osad kamienny na ściankach. czy ktoś może mi poradzić jak najłatwiej się pozbyć tego cholerstwa? czy zwykły odkamieniacz używany do czajników da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zwykły kwasek cytrynowy z kamieniem świetnie sobie radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Albo ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Tylko, że ocet po prostu w czasie gotowania strasznie śmierdzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 dokładnie, kwasek cytrynowy jest najlepszy - nie śmierdzi i nie tylko rozpuszcza osad, ale do tego zapobiega jego ponownej krystalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Kamix - zabierz się do rzeczy profesjonalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Kamix - 80% kwas amidosulfonowy (silnie drażniący) 20% węglan sodu (silnie drażniący) - po co jak kwasek cytrynowy zrobi to samo i przy okazji cię nie zatruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Ocet, gorąca woda i trochę soli na osady też jest dobre, taki roztwór ze 2h musi postać. Nie musi być bardzo dużo 'blg octowego'. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 No dobra - jakie stężenie kwasku cytrynowego zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Ja tam kwasku nie żałuję, ilość kwasku wpływa na szybkość czyszczenia, poszedłbym do Lidla, kupił 3 takie spore paczuszki i wsypał do gara, zalał wodą i gotował aż do wyczyszczenia. Kwaseu z Lidla, o ile dobrze pamiętam, jest 50g w paczce. Z całą pewnością jedna paczuszka też da radę, ale trzeba będzie długo gotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Nigdzie nie znalazłem konkretnego stężenia kwasu cytrynowego. Do od kamienianina czajnika sypałem jakieś 2g/l Myślę, że nie ma sensu przekraczać 5g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Nie mogę znaleźć instrukcji od ekspresu Zelmera (zdechł jakiś czas temu) ale chyba było 1,5 małej paczuszki kwasku na (chyba) litr wody do odkamieniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Czy kwasek mogę zastosować by pozbyć się przypalonego dna w garze elektrycznym Severin "gar a'la Lidl". Kwestia w tym, że to dno jest takie gumopodobne/grzejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) do usunięcia tego przypalonego osadu użyj NaOH (soda kaustyczna, kret) Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 zanim rozpocznę usuwanie osadu muszę uporać się z elektryką - jako, że brak mi zdolności w tej dziedzinie prosze o pradę: w warniku usunięto diodę wskazującą na działanie grzałki i w chwili obecnej swobodnie wiszą mi kabelki: zanim podłączę do zasilania mam je zostawić luzem czy któreś razem połączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 jeżeli to były od kontrolki to każą z osobna zaizolować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 na zdjęciu nie widać ale jak gdzieś na kabelku jest opornik to podłączył bym żaróweczkę do sygnalizacji. Zawsze to lepiej jak widać czy coś jest podłączone (możesz wyjąć ze starego przepalonego czajnika itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 zaizolowałem kabelki, podłączyłem do prądu ale niestety grzałka nie rozpoczęła pracy - zakładam, że te przewody trzeba jakoś podłączyć. lepsze zdjęcie: w prawym górnym rogu znakduje się regulacja temperatury a w lewym dolnym "reset", cokolwiek to znaczy ktoś sie podejmie wsparcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Niebieski z przewodu zasilającego musi być gdzieś podłączony ;-) czerwony z regulatora też musi być podłączony, jak dla mnie to on właśnie był z tym niebieskim połączony, tak to na logikę wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 są dwa niebieskie,w tym jeden złączony z czerwonym.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) mogę pomóc, ale z 1 fotkę jeszcze pod innym kątem by trza zrobić bo nie wszystko widać dobrze. W tym układzie to to niebędzie działać bo przewód "L" (niebieski masz w ogóle nie podłączony. Nie wiem/nie widzę co to jest za połączenie w prawym dolnym rogu (obok kabla zasilającego)? Po ponownym obejrzeniu obu zdjęć proponuję połączenie wolnego niebieskiego z wolnym czerwonym, albo wywal ten czerwony i w jego miejsce wepnij niebieski. Edytowane 21 Września 2013 przez Dr2 amap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcane Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Rozdziel połączone przewody ( CZERWONY z NIEBIESKIM). NIEBIESKI połącz z NIEBIESKIM. CZERWONY z CZERWONYM. https://docs.google.com/file/d/0By34K4N8GEcKd1ZVOTlPR1hsY28 p.s.nie umiem zapodać obrazka przepraszam za durze litery ( czytelniej) amap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Nie mieszajcie koledze w głowie kabelkami. Najlepiej aby ktoś obeznany w temacie elektryki Tobie podłączył grzałkę z regulatorem i światełkiem. Przez internet to bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 połącz tak jak zaznaczyłem niebieską linią i będzie dobrze i wymień tą wsuwke przy termostacie bo już jest przegrzana a gdyby jeszcze nie działał to możliwe że zadziałało zabespieczenie termiczne to z lewej strony trzeba je zresetować lub pominąć albo wstawć nowe http://www.fotosik.p...dce62d3769.html amap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 dobra, warnik działa i nawet szybko gotuje ;D jednak pierwsza próba walki z kamieniem tylko w połowie zakończona sukcesem - dałem 5g kwasku na 15l wody i większość kamienia pozostała na miejscu, może kwasek był stary, za mało albo za krótko gotowałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się