Jump to content

Temperatura zadawania drożdży lagerowych


Recommended Posts

Witam.

Do tej pory robiłem tak, że do lagerów dodawałem drożdże w temp. pokojowej, mieszałem brzeczką żeby napowietrzyć i namnożyć drożdże i po kilku godzinach wstawiałem do lodówki. Zastanawiam się czy nie będzie lepiej wstawiać od razu brzeczkę do lodówki (brak napowietrzenia) czy w ogóle najpierw wstawić do lodówki schłodzić do temp. fermentacji i dopiero dodać drożdże. Ostatnia warka robiona z gęstwy wcześniej były to suche drożdże.

 

Z góry dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli robisz z gęstwy, to najlepiej schłodzić, napowietrzyć a następnie dodać drożdże (lub dodać drożdże i napowietrzyć, jak kto woli). Jeżeli mam nową saszetkę suchych, to też najpierw schładzam brzeczkę, ale nie tak nisko, jak przy gęstwie i robię pierwszą warkę o mniejszym ekstrakcie - np. dziesiątkę.

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie w zakresie temperatur w jakiej pracują drożdże dolnej fermentacji czyli mniej więcej 9-14°C. Im niżej tym lepiej. Drożdże dolnej fermentacji mają dłuższy start stąd też trzeba zadbać o ich prawidłową ilość - jeśli zadamy ich odpowiednio dużo ruszą bez problemu.

 

Czasem chłodziłem brzeczkę do ~20°C, reszta w lodówce do około 12-14°C (lub niżej jeśli się dało). Dopiero po schłodzeniu zadaje drożdże i napowietrzam.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.