pendzacy_jelen Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Witam. Do tej pory robiłem tak, że do lagerów dodawałem drożdże w temp. pokojowej, mieszałem brzeczką żeby napowietrzyć i namnożyć drożdże i po kilku godzinach wstawiałem do lodówki. Zastanawiam się czy nie będzie lepiej wstawiać od razu brzeczkę do lodówki (brak napowietrzenia) czy w ogóle najpierw wstawić do lodówki schłodzić do temp. fermentacji i dopiero dodać drożdże. Ostatnia warka robiona z gęstwy wcześniej były to suche drożdże. Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funekp Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Ja dodaje drożdże lagerowe w temp około 12-15 i do chłodnego pomieszczenia o temp około 8 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Jeżeli robisz z gęstwy, to najlepiej schłodzić, napowietrzyć a następnie dodać drożdże (lub dodać drożdże i napowietrzyć, jak kto woli). Jeżeli mam nową saszetkę suchych, to też najpierw schładzam brzeczkę, ale nie tak nisko, jak przy gęstwie i robię pierwszą warkę o mniejszym ekstrakcie - np. dziesiątkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 (edited) Zdecydowanie w zakresie temperatur w jakiej pracują drożdże dolnej fermentacji czyli mniej więcej 9-14°C. Im niżej tym lepiej. Drożdże dolnej fermentacji mają dłuższy start stąd też trzeba zadbać o ich prawidłową ilość - jeśli zadamy ich odpowiednio dużo ruszą bez problemu. Czasem chłodziłem brzeczkę do ~20°C, reszta w lodówce do około 12-14°C (lub niżej jeśli się dało). Dopiero po schłodzeniu zadaje drożdże i napowietrzam. Edited August 26, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Po kilku godzinach to już fermentacja może hulać w najlepsze i drożdże wydzielają syfy z siebie. Drożdże zadajemy do schłodzonej brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now