Jump to content

Temperatura zadawania drożdży lagerowych

Recommended Posts

Witam.

Do tej pory robiłem tak, że do lagerów dodawałem drożdże w temp. pokojowej, mieszałem brzeczką żeby napowietrzyć i namnożyć drożdże i po kilku godzinach wstawiałem do lodówki. Zastanawiam się czy nie będzie lepiej wstawiać od razu brzeczkę do lodówki (brak napowietrzenia) czy w ogóle najpierw wstawić do lodówki schłodzić do temp. fermentacji i dopiero dodać drożdże. Ostatnia warka robiona z gęstwy wcześniej były to suche drożdże.

Z góry dzięki za pomoc.

Jeżeli robisz z gęstwy, to najlepiej schłodzić, napowietrzyć a następnie dodać drożdże (lub dodać drożdże i napowietrzyć, jak kto woli). Jeżeli mam nową saszetkę suchych, to też najpierw schładzam brzeczkę, ale nie tak nisko, jak przy gęstwie i robię pierwszą warkę o mniejszym ekstrakcie - np. dziesiątkę.

Zdecydowanie w zakresie temperatur w jakiej pracują drożdże dolnej fermentacji czyli mniej więcej 9-14°C. Im niżej tym lepiej. Drożdże dolnej fermentacji mają dłuższy start stąd też trzeba zadbać o ich prawidłową ilość - jeśli zadamy ich odpowiednio dużo ruszą bez problemu.

Czasem chłodziłem brzeczkę do ~20°C, reszta w lodówce do około 12-14°C (lub niżej jeśli się dało). Dopiero po schłodzeniu zadaje drożdże i napowietrzam.

Edited by WiHuRa