Skocz do zawartości

Temperatura zadawania drożdży lagerowych


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Do tej pory robiłem tak, że do lagerów dodawałem drożdże w temp. pokojowej, mieszałem brzeczką żeby napowietrzyć i namnożyć drożdże i po kilku godzinach wstawiałem do lodówki. Zastanawiam się czy nie będzie lepiej wstawiać od razu brzeczkę do lodówki (brak napowietrzenia) czy w ogóle najpierw wstawić do lodówki schłodzić do temp. fermentacji i dopiero dodać drożdże. Ostatnia warka robiona z gęstwy wcześniej były to suche drożdże.

 

Z góry dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli robisz z gęstwy, to najlepiej schłodzić, napowietrzyć a następnie dodać drożdże (lub dodać drożdże i napowietrzyć, jak kto woli). Jeżeli mam nową saszetkę suchych, to też najpierw schładzam brzeczkę, ale nie tak nisko, jak przy gęstwie i robię pierwszą warkę o mniejszym ekstrakcie - np. dziesiątkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie w zakresie temperatur w jakiej pracują drożdże dolnej fermentacji czyli mniej więcej 9-14°C. Im niżej tym lepiej. Drożdże dolnej fermentacji mają dłuższy start stąd też trzeba zadbać o ich prawidłową ilość - jeśli zadamy ich odpowiednio dużo ruszą bez problemu.

 

Czasem chłodziłem brzeczkę do ~20°C, reszta w lodówce do około 12-14°C (lub niżej jeśli się dało). Dopiero po schłodzeniu zadaje drożdże i napowietrzam.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.