kania_krzysiek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dziękuję za cenne porady, są one dla mnie nieocenione. Zrobię tak jak wszyscy doradzacie. Sprzęt który jest tani wymieniam, natomiast całą resztę dezynfekuję za pomocą wodorotlenku sodu lub czymś mocnym na bazie chloru. Mam jeszcze jedną wątpliwość skąd mogły się pojawić kwasy. Do napowietrzania brzeczki po gotowaniu używałem pompki akwariowej i kamienia. Kamień przed użyciem gotowałem ale możliwe, że to on jest źródłem infekcji. Chyba z niego zrezygnuję i w inny sposób będę napowietrzał brzeczkę. Tak czy inaczej bardzo dziękuję za odpowiedzi i wszelkiego rodzaju porady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Możliwe. Nie musisz rezygnować z pompki. Możesz kupić nowy kamień, jest on bardzo tani, wymień też filtr. Ewentualnie możesz zainwestować w kamień z nierdzewki - poszukaj w sklepach z pneumatyką - nazywa się to "tłumik hałasu". Koszt około 40-60 zł + do tego trzeba kupić króciec nierdzewny za około 20-40 zł. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Można ewentualnie kupić tańszą wersję takiego filtra, z mosiądzu. A znajdziesz to np tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kania_krzysiek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Można ewentualnie kupić tańszą wersję takiego filtra, z mosiądzu. A znajdziesz to np tu Podoba mi się i chyba będzie łatwiejszy w utrzymaniu w czystości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Do czasu rozwiązania problemu z kwaśnymi warkami lepiej napowietrzaj brzeczkę poprzez kołysanie fermentatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jam mam tylko taką drobną uwagę , jeśli zdecydujesz się na dezynfekcję np ACE (podchloryn sodu) to pamiętaj, aby później wszystko dobrze wypłukać. Resztki chloru z fenolami pochodzącymi od drożdży mogą dać niepożądany związek trichlorofenol, który w piwie objawia się jako apteka. W przypadku używania ClO2 nie ma już takiego zagrożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kania_krzysiek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jam mam tylko taką drobną uwagę , jeśli zdecydujesz się na dezynfekcję np ACE (podchloryn sodu) to pamiętaj, aby później wszystko dobrze wypłukać. Resztki chloru z fenolami pochodzącymi od drożdży mogą dać niepożądany związek trichlorofenol, który w piwie objawia się jako apteka. W przypadku używania ClO2 nie ma już takiego zagrożenia. Dzięki za podpowiedź. Poczytałem trochę na forum o ClO2 i wiem, że zastosuję ten preparat do dezynfekcji. Najlepsze jest to, że nie trzeba go płukać po użyciu i nie pozostawia niechcianych zapachów i smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ta pompka akwariowa i kamień mogą być źródłem infekcji jak nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się