Jump to content

2 maja Międzynarodowy Dzień Piwowarstwa Domowego

jacer

Recommended Posts

Właśnie wyczytałem, że od 1988 roku Amerykanie obchodzą w każdą pierwszą sobotę maja Dzień Piwowarstwa Domowego.

Warto również u nas ustanowić ten dzień naszym świętem. :)

No to może jeszcze do tego jeszcze poniedziałek wolny. Jak świętować to świętować.JK

Ja tak własnie będe świętować w Bayreuth :)

A tak świętują w USA

Edited by jacer

Właśnie wyczytałem, że od 1988 roku Amerykanie obchodzą w każdą pierwszą sobotę maja Dzień Piwowarstwa Domowego.

Pierwsza sobota w maju, bardzo fajny pomysł, szczególnie że lagiery już nadają się do picia, a i pewnie warto zrobić jakieś górniaki i pustych naczyć narobić :(.

Ja będę budował tymczasowy browar oparty na wiadrach plastikowych o wybiciu około 25 litrów. Co więcej chce wodę używaną do chłodzenia wykorzystać do następnej warki (oszczędność elektryczności). Plan ogólny mam w głowie, może tym razem nie zapomnę zrobić kilka zdjęć :( Całość warzenia będzie się odbywała w Gdyni Wiczlino, jeśli ktoś chciałby dołączyć do projektu.

No to może jeszcze do tego jeszcze poniedziałek wolny. Jak świętować to świętować.JK

Ja tam mam wolne wszystkie poniedziałki...

(za to pracuję albo w soboty albo w niedziele...)

• 1 year later...

Mnie wydaje się, że Dzień Piwowara Domowego powinien być obchodzony w Polsce 14 czerwca - wtedy po raz pierwszy nastąpił powszechny i oficjalny zjazd piwowarów domowych na giełdę w Żywcu i odbył się pierwszy konkurs na najlepsze piwo domowe. Alternatywą będzie dzień powołania PSPD - jednakże nastąpi to 7 lat po tamtym konkursie.