Jump to content

Czas zacierania.

Recommended Posts

Witam. Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie. Mianowicie chodzi mi o to czy w procesie zacierania w temperaturze 62°C powiedzmy przez 30 minut wychodzi negatywna próba jodowa, czy jest jeszcze sens trzymania zacieru w tem. 72°C??? Dla mnie wygląda to tak, że cała skrobia została przerobiona przez enzym w przerwie maltozowej i nie ma już z czego robić dekstryn. Czy może się mylę? Proszę wytłumaczcie mi to.

Pzdr.

Witam

W temperaturze 62 stopni enzym beta amylaza pracując wytwarza maltozę która jest w pełni fermentowalna . Powstaje piwo wytrawne puste w smaku.w temperaturze 72 st alfa amylaza wytwarza dekstryny które nie są fermentowana i nadaję piwu treści . Możesz zacieraś jednotemperaturowo na tzw lenia tylko tem musi wynosić w granicach 64-70 a najlepiei 67-68 stopni Poniżej 64 stopni spadnie Ci wydajnośc powyżej 70 uzyskasz słade odfermentowanie

Autor tematu nie o to pytał, tylko o to, że jak przerobi całą skrobię w tych 62°C to czy jest sens trzymać np. następne 30 minut w 72°C, czy tylko do mash outu dać to.

P.S sam jestem zainteresowany pytaniem :-P

Edited by piwosz

Piwo zatarte tylko w 62 stopniach będzie mocno wytrawne puste w smaku w dodatku niska temperatura zacierania wpłynie na wydajność Tak przerwa w 72 ma sens

Hmm... Po jakim czasie ekstrakt już nie wzrastał? Zastanawiam się ile trzeba trzymać zacier, żeby mieć pewność, że wyekstrahowało się go dostatecznie, skoro próba jodowa tak naprawdę jest tylko pół-środkiem.

Z ciekawości - 21 blg wyszlo przy jakich proporcjach słodu do wody?

stosunek 2,9:1

Hmm... Po jakim czasie ekstrakt już nie wzrastał? Zastanawiam się ile trzeba trzymać zacier, żeby mieć pewność, że wyekstrahowało się go dostatecznie, skoro próba jodowa tak naprawdę jest tylko pół-środkiem.

no właśnie wzrasta cały czas (mierzone przez 90'), ale trzeba zachować złoty środek, po 60' wzrosty są bardzo niewielkie (jakieś 0,2blg na 10min) i chyba nie ma sensu trzymać dłużej niż 90'. Poza tym różnie jest dla różnych słodów, kwestia rozluźnienie oraz siły diastatycznej, także dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w refraktometr.

Z wielkością gara nie mam problemu, mam 100l :)

Z moich doświadczeń nie ma to większego znaczenia- akurat robiłem takie pomiary przy robieniu piwa o wyższym ekstrakcie. Dzisiaj robiłem 13tkę i spostrzeżenia były identyczne:

stosunek wody do słodu 3,6:1 (miało być 3,5:1 ale musiałem dolać wody, bo przegrzałem)

zacieranie

64-66C-45’

72C-30’

Po 30' próba jodowa ujemna ekstrakt 13blg

po 45' ekstrakt 16blg

po 60' ekstrakt 16,8blg

po 75' ekstrakt 17blg

[edit]

po co ja dalej robię te próby jodowe to nie mam pojęcia..... chyba jakaś mania natręctw :P

Edited by leszcz007

po co ja dalej robię te próby jodowe to nie mam pojęcia..... chyba jakaś mania natręctw :P

Ja też zauważyłem przy drugiej warce, że po pierwszej przerwie próba jodowa wychodzi ujemna, ale dalej uporczywie sprawdzam ... :smilies: normalnie kabaret ... :smilies: przynajmniej dzieciom się podoba :lol:

• 1 month later...

zacieranie

64-66C-45’

72C-30’

Po 30' próba jodowa ujemna ekstrakt 13blg

po 45' ekstrakt 16blg

po 60' ekstrakt 16,8blg

po 75' ekstrakt 17blg

To ja jako prawie laik (wiec w razie czego nie bic) zadam jedno pytanie:

Czy wysokosc ekstraktu nie zwiekszala sie w czasie 60+ z powodu odparowania wody tylko?

0.2blg to może być błąd pomiaru

jak najbardziej, ale staram się niwelować takie sprawy robiąc wielokrotny pomiar (min 3 razy) W przypadku refraktometru samo odparowanie ma tu niewielki wpływ, ważniejsza jest raczej ta sama temperatura pomiaru.