Dak Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Witam. Niedawno zacząłem przygodę z piwowarstwem i natknąłem się na pewien problem. Zrobiłem 2 piwa ze słodów i oba wyszły całkowicie mętne o nieapetycznym wyglądzie. Czy ktoś podejrzewa gdzie mogłem popełnić błąd? Niedługo zamierzam wziąć się za kolejną warkę lecz tym razem chciałbym wyeliminować moją gafę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) To przez pojemnik w którym przechowywałeś słód Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Przerwa białkowa była, przełom był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 filtrowanie było? temperatura fermentacji była ok? drożdży nie wlałeś do szklanki? Może najpierw jakieś konkrety napisz zanim będziesz oczekiwać na odpowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Temperatura fermentacji 18-19 Przerwy białkowej nie robiłem. Drożdże wsypałem do szklanki by je uwodnić (US-05) Do filtracji użyłem rurki z oplotu a pierwsze 4l wróciłem do fermentora ze słodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr986 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Miałem ten sam problem przy ostatniej warce na tych drożdżach, w fermentorze piwo wyglądało jak błoto nawet po tygodniu cichej. Żelatyna załatwiła problem w butelce teraz mam klarowne piwo, więc polecam klarowanie przy użyciu żelatyny spożywczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Bez przesady, piwo powinno się sklarować samo. Jak się nie klaruje, to trzeba znaleźć błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Wrzuc butelki do lodowki na co najmniej tydzien na jakies 0-4C (cold crash). Powinienes zrobic tak po ok tygodniu fermentacji, czyli po burzliwej - a jeszcze przed zabutelkowaniem. +1 z zelatyna. Tez pomaga, wraz z niska temp, powinienes miec klarowne. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 ile czasu trwała fermentacja i czy było na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) oba wyszły całkowicie mętne o nieapetycznym wyglądzie. Tu się kłania picie koncerniaków przez całe życie. Ktoś, kto nie miał styczności z piwem domowym uważa, że mętność jest nie apetyczna. Przyzwyczaj się, nie raz jeszcze będziesz miał pięknie mętne piwko Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Drożdże wsypałem do szklanki by je uwodnić (US-05) Chodzi o osad drożdżowy który się robi w butelce - jeśli go wlejesz razem z piwem do szklanki to piwo będzie znacznie bardziej mętne. O jakim poziomie mętności w ogóle mówimy? Jak w piwach pszenicznych czy totalna brązowa breja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Miało to być Amber ale. Zrobiłem 7 dni burzliwej i 10 dni cichej. W butelkach siedzi już miesiąc a klarowności nie zyskało ani trochę przez ten czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Wlałeś osad czy nie? Moje ostatnie Pale Ale robiłem jak bylo ponad 20* i po zabutelkowaniu centymetr drożdży mam w butelce a piwo nadal mętne no ale u Ciebie temperatura wydaje się ok. Jak wysładzałeś? Może później też powinieneś zwracać pierwsze parę litrów. Może przed rozlewem za bardzo wzruszyłeś i się drożdże podniosły. Dość dużo możliwości jest wypisujemy na chybił trafił, może coś dopasujesz do swojego procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisq1 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Hmm na takie "zmętnienie" to ja nie zwracam uwagi Wygląda smacznie na moje oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Troszkę lepsza pianka jakby była i piwo idealne moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 A co w przypadku piwa które od kwietnia tego roku jest w butelce i cały czas jest mętne. W zamyśle miał to być Stout z zasypem: 4 kg Pilzneński 0,3 jęczmień palony 0,2kg czekoladowy ciemny 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne zacierany metodą BIAB w 68 oC przez 90 minut. drożdże S-04. Ni pamiętam czy był przełom w czasie chmielenia. Popełniłem wcześnie 3 stouty zacierane w ten sposób, z podobnym zasypem i napój pięknie się klarował w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Yyy stout chyba ma być czarny jak węgiel i nieprzejrzysty w ogóle? Chyba że masz jakieś zawiesiny na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Żelatyny dodawał nie będę bo to unikanie problemu a ja chcę naprawić błąd. W niedziele będę warzył z uwzględnieniem waszych podpowiedzi. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 ale jakiejś drastycznej poprawy nie oczekuj piwa domowe super-klarowne nie są można jeszcze polecić mech irlandzki - jest w sklepach dla piwowarów i pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 z tego co mój rozum podpowiada to nie uzyskasz idealnej klarowności bez specjalnie wymuszanych procedur (mech lub filtracja) a dodatkowo o ile się nie mylę to piwa górnej fermentacji mają taką cechę iż są mętne ale moim zdaniem to tylko ich plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Przerwa białkowa, mech, koniec fermetacji w niskiej temperaturze najmniej 3 dni przed butelkowaniem mysle ze załatwi sprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 No lekka opalizacja występuje (mi to odpowiada). Przynajmniej na US-05 ale one mistrzowsko nie flokulują z tego co czytałem. Dobrze jest kilka dni przechłodzić piwo przed rozlewem. U mnie znaczna poprawa wystąpiła jak 3 dni w 7°C potrzymałem. Teraz będę się starał zejść do 0 i zobaczymy czy będzie lepiej, ale też z ogromną precyzją piwa nie zlewam z nad osadów przed rozlewem i zawsze coś zaciągnę niepożądanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Nie zależy mi na idealnie klarownym piwie ale na choć trochę przejrzystym. Na zdjęciu nie wygląda to źle ale tylko z powodu latarki led. Bez tego jest ciemne i nieprzejrzyste. Piwo jest dobre ale gdyby było przejrzyste byłoby miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 o ile się nie mylę to piwa górnej fermentacji mają taką cechę iż są mętne Zdecydowanie się mylisz. Piwa górnej fermentacji również mogą być klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Yyy stout chyba ma być czarny jak węgiel i nieprzejrzysty w ogóle? Chyba że masz jakieś zawiesiny na myśli? Poprzednie Stouty po światło są klarowne. Ta akurat nie. Wygląda jak świeżo nalana do butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się