Stasiek Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Dla przeciwieństwa chciałbym pokazać karton zapakowany wręcz wzorowo, zarówno z punktu bezpieczeństwa jak i dostępności butelek - no, ale to pakował "stary fachura", doświadczony piwowar co to zęby zjadł już na niejednym konkursie. Ha! Jakoś ten sznurek znajomo wygląda - to chyba moja paczka. Dzięki Wojciechu. Cieszę się że dotarło w całości - pianka do paneli zdaje egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 W konkursie "Pakerów" mamy nowego faworyta. No i pokonał mnie ziomek. No cóż, następnym razem wymyślę coś nowego. Stare ubrania wyszły, plastiki z segregacji również.... Trudno będzie pokonać "piankowca" budowlańca. Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w konkursie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Czy wszystkie paczki już są rozpakowane? Trochę mnie martwi, że nie ma mnie na liście... przyłącze się do pytania, mnie też nie ma. paczka awizowana w czwartek, odebrana w piątek rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Pomijam kwestię wyciągnięcia butelek ze skorupy poliuretanowej , ale pozostaje problem ich wyglądu - całe są upaprane pianką co w zasadzie powinno je zdyskwalifikować jako oznaczone. Niniejszym przyznaję się do wspomnianego haniebnego czynu, sypiąc głowę popiołem - niestety zakładałem o wiele niższy stopień adhezji gładkiego przecież szkła. Niemniej jednak co do jednego się nie pomyliłem - paczka została kilkukrotnie upuszczona z wysokości metra, była też turlana, wszystko na dzień przed wysyłką. Na drugi dzień nie było czuć piwem więc poszło w świat i jak widać doszło całe. Brakło wyobraźni trochę za co przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Spokojnie nie panikujmy. Posprzątają w niedziele rano PUB to pewnie i nasze piwka się znajdą. Gorzej jak znajdą się rano same flaszki. Dostarczyłem moje w piątek ok 12 do Setki. Pewna uprzejma Pani bez zastanowienia zapakowała je w skrzynkę i do chłodni. Pewnie w poniedziałek na liście uczestników wszyscy się znajdziemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Proszę wszystkich jeszcze o trochę cierpliwości. Wczoraj byłem w Krakowie, wróciłem w nocy i dopiero dzisiaj odebrałem z Setki nadesłane kartony, ale nie miałem czasu ich rozpakować. Jutro się tym zajmę więc proszę wszystkich oczekujących o zerknięcie na listę jutro wieczorem. Odnośnie 3 butelek nadesłanych przez kolegę Raczka. Czwarta butelka zwykle nie jest potrzebna, ale miałem przypadki że się przydała. Jedna jest potrzebna do preselekcji, z drugiej leje się w szkło do oceny piany, z trzeciej degustują sędziowie, no a czwarta? Otóż zdarzyło się że dwa piwa miały równą, najwyższą zresztą ocenę i piwo z czwartej butelki rozstrzygnęło werdykt. W tym roku czwarta butelka będzie potrzebna do dodatkowej atrakcji. Otóż dzięki uprzejmości Dyrektora oraz Kierowniczki Laboratorium browaru w Poznaniu w piwach które zajmą trzy pierwsze miejsca zostanie wykonana pełna analiza laboratoryjna. Poznamy ekstrakt, barwę, nasycenie i tym podobne pierdoły które piwowar domowy tylko liczy kalkulatorem, ale nigdy nie ma pewności co osiągnął. Teraz dwa słowa o sponsorach, bo niektórzy gotowi są wycofać swoje piwo jak nie będzie nic do wygrania. Oto lista sponsorów: - sklep Centrum Piwowarstwa - sklep Homebrewig.Pl - firma KŁOS z Szamotuł - sklep Piwa Świata w Poznaniu - Browar Szałpiw Sp. z o.o. - Słodownia Soufflet Polska Sp. z o.o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Otóż dzięki uprzejmości Dyrektora oraz Kierowniczki Laboratorium browaru w Poznaniu w piwach które zajmą trzy pierwsze miejsca zostanie wykonana pełna analiza laboratoryjna. Poznamy ekstrakt, barwę, nasycenie i tym podobne pierdoły które piwowar domowy tylko liczy kalkulatorem, ale nigdy nie ma pewności co osiągnął. Bardzo fajny pomysł , może się załapię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nie no, przecież żartowałem z tym wycofywaniem piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam o późnej porze wszystkich uczestników V Konkursu Piw Domowych W Poznaniu. Miałem tę listę zamieścić popołudniu, ale wybaczcie jest niedziela i ze względów rodzinnych wybrałem się do chłodni dopiero wieczorem. Źle oceniłem ilość paczek, gdyż kodowanie zajęło mi kilka godzin i strasznie zmarzłem - dlatego teraz zdradziłem piwo i raczę się się na rozgrzewkę innym złocistym, ale sporo mocniejszym trunkiem czyli whiskey. Dziękuję wszystkim za nadesłane piwa i wzięcie udziału w poznańskim konkursie. Ilość nadesłanych piw przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Oczywiście przysporzyła więcej pracy, ale w sumie to radość, że przy tak dużej ilości konkursów w kraju i państwach ościennych tak wielu piwowarów domowych ma chęci, czas i środki aby spakować i wysłać swoje piwo do Poznania. Oto lista uczestników: Kategoria Weizen: 1. Mariusz Bystryk 2. Janusz Chrapek 3. Michał Cyrankiewicz 4. Adam Czogalla 5. Bartłomiej Dach 6. Karol Drzazga 7. Marek Duszyński 8. Tomasz Gromadziński 9. Andrzej Grycmacher 10. Artur Jakubas, Paweł Grabka, Mateusz Kralka 11. Grzegorz Janka, Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk 12. Adam Kleszcz 13. Łukasz Kojro 14. Adrian Kostka 15. Jakub Kozakoszczak 16. Krzysztof Lewandowski, Michał Śniegowski 17. Maciej Majchrzak 18. Andrzej Miler i Roman Zając - praca zbiorowa 19. Jacek Miszkinis 20. Piotr Musielak 21. Przemysław Odrobny 22. Artur Pasieczny 23. Łukasz Pawlak 24. Waldemar Pitala 25. Jędrzej Potoniec, Michał Madziar 26. Łukasz Przedwojewski 27. Łukasz Raczkowski - nadesłał tylko 3 butelki - jeżeli nie starczy do oceny, niestety będzie zdyskwalifikowany 28. Andrzej Smyk 29. Jacek Stachowski 30. Łukasz Staszewski 31. Marcin Wiciński 32. Radosław Wiech (mam nadzieję że dobrze odczytałem nazwisko) Kategoria Bohemian Pils 1. Michał Buda 2. Mariusz Bystryk 3. Paweł Czerwiński - jeden kapsel był prawdopodobnie nieszczelny bo butelka była lekko mokra od piwa choć "na oko" nie było widać że brakuje piwa w butelce. 4. Piotr Kowalski 5. Szymon Niebudek 6. Przemysław Nowicki 7. Przemysław Odrobny 8. Waldemar Pitala 9. Tomasz Staśkiewicz Kategoria AIPA 1. Borys Banasiak 2. Wojciech Bieloński (Studenckie Koło Naukowe Biotechnologii Żywności) - dwie butelki zbite w przesyłce, ale jest zapewnienie o dosłaniu brakujących 3. Adam Bugajewski 4. Mariusz Bystryk 5. Jakub Chmiel 6. Adam Czogalla 7. Borys Dyczko 8. Tomasz Gajda 9. Krzysztof Gref, Michał Gref 10. Andrzej Grycmacher 11. Zbigniew Hajdyła – jedna butelka podczas transportu została zbita 12. Artur Jakubas, Paweł Grabka, Mateusz Kralka 13. Grzegorz Janka, Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk 14. Mariusz Karpiński 15. Szymon Kierszniowski 16. Łukasz Kojro 17. Piotr Kowalski 18. Jakub Kozakoszczak 19. Jarosław Krawczyk 20. Adam Landowski 21. Sebastian Łęszczak 22. Łukasz Mazurczak 23. Piotr Machowicz 24. Maciej Majchrzak 25. Ewelina Mieszkalska 26. Andrzej Miler 27. Przemysław Nowicki 28. Przemysław Odrobny 29. Maciej Piaszczyński 30. Dariusz Piecuch 31. Jakub Piesio 32. Waldemar Pitala 33. Łukasz Przedwojewski 34. Łukasz Raczkowski - nadesłał tylko 3 butelki - jeżeli nie starczy do oceny, niestety będzie zdyskwalifikowany 35. Andrzej Smyk 36. Jacek Stachowski 37. Tomasz Staśkiewicz 38. Stanisław Szeliga 39. Wojciech Ściana 40. Tomasz Turski, Olga Paluchowska 41. Rafał Torzewski, Łukasz Kiliński, Mariusz Stróżak 42 Bartłomiej Urban 43. Jakub Wierus 44. Bartosz Wojtyra, Grzegorz Zagłoba 45. Jarosław Zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Uff, paczka dotarła. Przy tej ilości to podczas rejestracji faktycznie musiał być Szał Edytowane 10 Listopada 2013 przez Maryh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Czyżby moja paczka z pilsem nie dotarła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Muszę przyznać, że ilość zgłoszonych piw robi naprawdę wrażenie Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Proszę wszystkich jeszcze o trochę cierpliwości. Wczoraj byłem w Krakowie, wróciłem w nocy i dopiero dzisiaj odebrałem z Setki nadesłane kartony, ale nie miałem czasu ich rozpakować. Jutro się tym zajmę więc proszę wszystkich oczekujących o zerknięcie na listę jutro wieczorem. Odnośnie 3 butelek nadesłanych przez kolegę Raczka. Czwarta butelka zwykle nie jest potrzebna, ale miałem przypadki że się przydała. Jedna jest potrzebna do preselekcji, z drugiej leje się w szkło do oceny piany, z trzeciej degustują sędziowie, no a czwarta? Otóż zdarzyło się że dwa piwa miały równą, najwyższą zresztą ocenę i piwo z czwartej butelki rozstrzygnęło werdykt. W tym roku czwarta butelka będzie potrzebna do dodatkowej atrakcji. Otóż dzięki uprzejmości Dyrektora oraz Kierowniczki Laboratorium browaru w Poznaniu w piwach które zajmą trzy pierwsze miejsca zostanie wykonana pełna analiza laboratoryjna. Poznamy ekstrakt, barwę, nasycenie i tym podobne pierdoły które piwowar domowy tylko liczy kalkulatorem, ale nigdy nie ma pewności co osiągnął. Teraz dwa słowa o sponsorach, bo niektórzy gotowi są wycofać swoje piwo jak nie będzie nic do wygrania. Oto lista sponsorów: - sklep Centrum Piwowarstwa - sklep Homebrewig.Pl - firma KŁOS z Szamotuł - sklep Piwa Świata w Poznaniu - Browar Szałpiw Sp. z o.o. - Słodownia Soufflet Polska Sp. z o.o. Super ciekaw jestem ile wyniki moga sie roznic od programowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Cisza jakaś. Czy moje piwo się odnalazło na poczcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiskc Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Kiedy zostaną przeprowadzone eliminacje? Czy jest już znana data? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2006 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Kiedy zostaną przeprowadzone eliminacje? Czy jest już znana data? Pozdrawiam "Dzień przed konkursem organizuję preselekcję w kategoriach, w których zgłoszono więcej niż dziesięć piw. Sędziowie na tym etapie nie oceniają piwa, a tylko odrzucają te, które posiadają wady dyskwalifikujące w danej kategorii. " http://targipiwne.pl/informacje/5-poznanski-konkurs-piw-domowych-od-kuchni/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Witamy ostatniego uczestnika konkursu, którego paczka pojeździła sobie między poznańskimi pocztami. Jasiu wreszcie się doczekałeś swojego nazwiska na liście Kategoria Weizen: 1. Mariusz Bystryk 2. Janusz Chrapek 3. Michał Cyrankiewicz 4. Adam Czogalla 5. Bartłomiej Dach 6. Karol Drzazga 7. Marek Duszyński 8. Tomasz Gromadziński 9. Andrzej Grycmacher 10. Artur Jakubas, Paweł Grabka, Mateusz Kralka 11. Grzegorz Janka, Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk 12. Adam Kleszcz 13. Łukasz Kojro 14. Adrian Kostka 15. Jakub Kozakoszczak 16. Krzysztof Lewandowski, Michał Śniegowski 17. Maciej Majchrzak 18. Andrzej Miler i Roman Zając - praca zbiorowa 19. Jacek Miszkinis 20. Piotr Musielak 21. Przemysław Odrobny 22. Artur Pasieczny 23. Łukasz Pawlak 24. Waldemar Pitala 25. Jędrzej Potoniec, Michał Madziar 26. Łukasz Przedwojewski 27. Łukasz Raczkowski - nadesłał tylko 3 butelki - jeżeli nie starczy do oceny, niestety będzie zdyskwalifikowany 28. Andrzej Smyk 29. Jacek Stachowski 30. Łukasz Staszewski 31. Marcin Wiciński 32. Radosław Wiech (mam nadzieję że dobrze odczytałem nazwisko) Kategoria Bohemian Pils 1. Michał Buda 2. Mariusz Bystryk 3. Paweł Czerwiński - jeden kapsel był prawdopodobnie nieszczelny bo butelka była lekko mokra od piwa choć "na oko" nie było widać że brakuje piwa w butelce. 4. Piotr Kowalski 5. Jan Krysiak 6. Szymon Niebudek 7. Przemysław Nowicki 8. Przemysław Odrobny 9. Waldemar Pitala 10. Tomasz Staśkiewicz Kategoria AIPA 1. Borys Banasiak 2. Wojciech Bieloński (Studenckie Koło Naukowe Biotechnologii Żywności) - dwie brakujące butelki szczęśliwie dotarły 3. Adam Bugajewski 4. Mariusz Bystryk 5. Jakub Chmiel 6. Adam Czogalla 7. Borys Dyczko 8. Tomasz Gajda 9. Krzysztof Gref, Michał Gref 10. Andrzej Grycmacher 11. Zbigniew Hajdyła – jedna butelka podczas transportu została zbita 12. Artur Jakubas, Paweł Grabka, Mateusz Kralka 13. Grzegorz Janka, Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk 14. Mariusz Karpiński 15. Szymon Kierszniowski 16. Łukasz Kojro 17. Piotr Kowalski 18. Jakub Kozakoszczak 19. Jarosław Krawczyk 20. Adam Landowski 21. Sebastian Łęszczak 22. Łukasz Mazurczak 23. Piotr Machowicz 24. Maciej Majchrzak 25. Ewelina Mieszkalska 26. Andrzej Miler 27. Przemysław Nowicki 28. Przemysław Odrobny 29. Maciej Piaszczyński 30. Dariusz Piecuch 31. Jakub Piesio 32. Waldemar Pitala 33. Łukasz Przedwojewski 34. Łukasz Raczkowski - nadesłał tylko 3 butelki - jeżeli nie starczy do oceny, niestety będzie zdyskwalifikowany 35. Andrzej Smyk 36. Jacek Stachowski 37. Tomasz Staśkiewicz 38. Stanisław Szeliga 39. Wojciech Ściana 40. Tomasz Turski, Olga Paluchowska 41. Rafał Torzewski, Łukasz Kiliński, Mariusz Stróżak 42. Bartłomiej Urban 43. Jakub Wierus 44. Bartosz Wojtyra, Grzegorz Zagłoba 45. Jarosław Zgoda Eliminacje będą jutro, ze względu na piątkowe przygotowania do targów. Razem mamy 87 piw, ale eliminacje będą tylko w kategorii Weizen i AIPA gdyż pilsów zgłoszono tylko dziesięć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Wreszcie jakieś pozytywne wiadomości. Pierwszy sukces - paczka się znalazła Drugi sukces - przeszła eliminacje (których nie ma)piwo jest w finale Trzeci sukces - to dopiero po konkursie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Wczoraj odbyły się eliminacje w kategoriach Weizen i AIPA. Komisja spotkała się w pubie SETKA o godz. 17:00, a pracę zakończyła ok. godz. 21:00. Już długość trwania eliminacji świadczy o poziomie nadesłanych piw. Zakładałem że do konkursu zakwalifikujemy 10-12 piw, ale sprawiedliwy wybór z pośród ponad 40 piw jest bardzo trudny. Szczególnie jeżeli piwa nie posiadają istotnych wad, a tylko są nieco bliżej lub dalej od wytycznych w BJCP. Ostatecznie po burzliwych dyskusjach, komisja zakwalifikowała do konkursu: 12 piw w kategorii Weizen i 17 piw w kategorii AIPA oraz oczywiście wszystkie 10 nadesłanych pilsów Jeszcze raz zapraszam wszystkich na Targi Piwne w Poznaniu i do zobaczenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.acid Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 A może byście podali listę piw które się zakwalifikowały do konkursu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 A może byście podali listę piw które się zakwalifikowały do konkursu ? Wytrzymasz do jutra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.acid Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Wytrzymasz do jutra zapomniałem że piwowarstwo wymaga cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Będą jacyś piwowarzy z wyszynkiem przystosowanym do kegów pepsi? Chcę przynieść swoje kegi, ale mój wyszynk to będzie prowizorka , więc chciałbym się ewentualnie do kogoś podłączyć, jeśli można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Będą jacyś piwowarzy z wyszynkiem przystosowanym do kegów pepsi? Chcę przynieść swoje kegi, ale mój wyszynk to będzie prowizorka , więc chciałbym się ewentualnie do kogoś podłączyć, jeśli można. Troszkę późno, ale może jeszcze da się coś załatwić. Organizatorzy Targów Piwnych przewidzieli degustację piwa przez piwowarów domowych. Proszę podać jakie piwo przeznaczasz do degustacji i jakich potrzebujesz podłączeń. Może jeszcze da radę coś przygotować. Podaję adres: biuro@targipiwne.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) W tym roku żadnego sprzętu do wyszynku jak i kegów nie zabieram, moi znajomi koledzy również . Z moich informacji wynika że organizator jednak nie przewidywał takich okoliczności. Tak więc pozostaje delektować się bogatą ofertą browarów rzemieślniczych, oraz zawartością podręcznego browaru. Edytowane 15 Listopada 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi