bambo-5 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dziś po warzeniu przejrzałem zawartość "magazynu" i posiadam Pale Ale 3,8 kg Monachijski 1,5 kg Pilzneński 1 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg Czekoladowy ciemny 380 g Carafa I 0,25 kg Marynka 50 g Spalt Select 50g Cascade 40 g Sybilla 42 g chinook 10g EKG 10 g Saaz 10g Z drożdzy mam S-04 i US-05 Chciałbym coś jeszcze uwarzyć przed rokiem akademickim ale nie mam pomysłu co za bardzo żeby jak najbardziej wykorzystać to co mam. preferował bym raczej coś z udziałem suchych drożdzy. Jakieś propozycje od braci piwowarskiej? Wiem że coś będę musiał dokupić szczególnie z chmieli. Chwilowo myśle może o English IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Na Twoim miejscu poeksperymentował bym bez podpowiedzi , ale skoro już pytasz to ja uwarzył bym coś takiego. Powinien wyjść fajny orzeźwiający bezstylowiec : Pale Ale 3,8 kg Monachijski 0,5 kg Pilzneński 1 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,2 kg Zacieranie: Całość do 20 l wody o temp. 40C - 61C- 10 minut - 71C- 45 minut - 76C- 10min Warzenie: 90 minut Chmiele: marynka -50g- 90min Spalt Select 50g- 45min Saaz 10g - 5min drożdże US-05 Edytowane 2 Września 2013 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Bardzo podobne do Full Aroma Hops a to warzyłem dzis i chciałbym cos innego dla odmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) American Pale Ale: 13 blg 35 IBU Pale Ale 3,8 kg Pilzneński 0.7 kg Monachijski 0.25 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,25 kg Marynka 25 g 60 min Cascade 20 g 15 min Cascade 20 g 5 min US-05 IPA: 60 IBU 16 blg Pale Ale 3,8 kg Monachijski 0,2 kg Pilzneński 1 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,25 kg Marynka 35 g 60 min Chinook 10g 20 min EKG 10 g 10 min Cascade 20g 0 min Cascade 20g na zimno US-05 American Brown Ale: 35 IBU 13 blg Pale Ale 3,8 kg Pilzneński 0.7 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0.45 kg Czekoladowy ciemny 0.25 kg Marynka 25 g 60 min Cascade 25 g 10 min EKG 10 g 0 min US-05 ESB: 13 blg 35 IBU Pale Ale 3,8 kg Pilzneński 0.7 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg Marynka 25 g 60 min Sybilla 20 g 10 min EKG 10 g 0 min S-04 Edytowane 2 Września 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Porter: - pale ale i pilzneński 4 kg - monachijski 0,5 kg - karmelowy 0,3 kg - carafa 0,100 - czekoladowy 0,100 - Marynka 20 g/60 min - Cascade 10 g/10 min - Chinook 10 g/0 min - drożdże S-04 Edytowane 2 Września 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 - carafa 0,100 Też myślałem o porterze, ale on ma tylko Carafa I, czyli odpowiednik jasnego czekoladowego, a do portera potrzebujesz Black Malt albo zamiennik Weyermanna; Carafa III. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A może tutaj przenieść rozmowę skoro został wydzielony specjalny wątek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 ESB: 13 blg 35 IBU Pale Ale 3,8 kg Pilzneński 0.7 kg Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg Marynka 25 g 60 min Sybilla 20 g 10 min EKG 10 g 0 min S-04 Skłaniam się ku tej opji, zastepczo Brown Ale ale raczej ESB. I teraz pytanko jak to zacierać, standardowo na leniwca 60 min w 67°C? A co sądzicie o podniesieniu ekstraktu do 14 BLG przy użyciu miodu gryczanego/cukru trzcinowego? I dodaniu na 60 bądź 45 min pozostałe 10 g Chinooka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Bardzo podobne do Full Aroma Hops a to warzyłem dzis i chciałbym cos innego dla odmiany Może trochę samo zacieranie....? Ale tu masz trochę ciemniejszych słodów no i karmelowy, i inne chmiele, i inne drożdże....więc kolor, goryczka i na pewno smak będzie znacznie inny niż przy FAH. Tak czy siak co byś nie uwarzył to na pewno zrobisz z tych surowców dobre piwko. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Wiem, zauważyłem, ale chyba zrobie cos innego, najpewniej to ESB tak jak pisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Skłaniam się ku tej opji, zastepczo Brown Ale ale raczej ESB. I teraz pytanko jak to zacierać, standardowo na leniwca 60 min w 67°C? A co sądzicie o podniesieniu ekstraktu do 14 BLG przy użyciu miodu gryczanego/cukru trzcinowego? I dodaniu na 60 bądź 45 min pozostałe 10 g Chinooka? Jak chcesz mieć wyższe blg to ja bym po prostu dodał więcej słodów podstawowych: 3.8 Pale Malt 1 kg Pils Do tego karamelowy tak jak wcześniej: Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg Chinook nie bardzo pasuje do ESB. Jak już chcesz więcej chmieli to dodaj więcej Sybilli, podobno jest podobna do chmieli brytyjskich. Zacieraj 67-68°C przez 60 min. ESB: 14 blg 35 IBU 3.8 Pale Malt 1 kg Pils Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg Marynka 25 g 60 min Sybilla 15 g 45 min Sybilla 15 g 10 min EKG 10 g 0 min S-04 Edytowane 2 Września 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się