Belzebub Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 @Hasintus przykro czytać takie sformułowania ' date=' pohamuje się z ripostą daj na siebie namiary do sam ocenisz, tylko czy po takim stwierdzeniu opinia będzie obiektywna :rolleyes:[/quote'] Ja naprawdę uważam, że w ten sposób warzony lager będzie miał poważne wady. Głównie chodzi o maksymalnie skrócony czas gotowania. Dlatego bardzo chętnie spróbuję gotowego produktu - tego: prawie Bohemian Pilsener 3/10 po 1-2 miesiącach od butelkowania. Możemy się wtedy skrzyknąć na PW i jakoś się ustawimy na wymianę. ok podam Tobie także kilka innych piwek uwarzonych tradycyjnie oraz gotowane 5 minut lub tylko spasteryzowane w 95 st C. Oczywiście piwa nie będą opisane, zobaczymy czy różnica będzie wyczuwalna przez takiego zacnego piwowara i degustatora. Oczywiście Tobie chodzi jednie o sprawdzenie tezy czy takie piwo nadaje się w ogóle do picia. więc problemu chyba nie będzie z opisem - pijalne -nie pijalne A ja już przyjmuję zakłady. smakuje/nie smakuje. Chetnych prosze o kontakt :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 A ja mogę przyjąć w zalakowanej kopercie informacje w której butelce co jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 @Hasintus przykro czytać takie sformułowania ' date=' pohamuje się z ripostą daj na siebie namiary do sam ocenisz, tylko czy po takim stwierdzeniu opinia będzie obiektywna :rolleyes:[/quote'] Ja naprawdę uważam, że w ten sposób warzony lager będzie miał poważne wady. Głównie chodzi o maksymalnie skrócony czas gotowania. Dlatego bardzo chętnie spróbuję gotowego produktu - tego: prawie Bohemian Pilsener 3/10 po 1-2 miesiącach od butelkowania. Możemy się wtedy skrzyknąć na PW i jakoś się ustawimy na wymianę. ok podam Tobie także kilka innych piwek uwarzonych tradycyjnie oraz gotowane 5 minut lub tylko spasteryzowane w 95 st C. Oczywiście piwa nie będą opisane, zobaczymy czy różnica będzie wyczuwalna przez takiego zacnego piwowara i degustatora. Oczywiście Tobie chodzi jednie o sprawdzenie tezy czy takie piwo nadaje się w ogóle do picia. więc problemu chyba nie będzie z opisem - pijalne -nie pijalne Podejmuję wyzwanie będzie super zabawa. Panowie możecie obstawiać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Ja osobiście nie ma absolutnie nic przeciwko eksperymentom, tylko nie nie chciałbym żeby metody które mają ograniczyć nie wiem co w sumie: nakład 1h czasu czy 2kW energii było uznawane jako standard w piwowarstwie domowym. Przecież to browary przemysłowe stoją na stanowisku "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać", nie my. Nie mam nic przeciwko bnp którego eksperymentalne podejście podoba mi się, chodzi mi tylko o kulturę warzenia piwa domowego - chyba jestem konserwatysta również w tym zakresie. Odnoszę się do "5 minutowego" gotowania. Edit: oczywiście chętnie spróbuję takiego i piwa i być może się nie zorientuję, ale nie mam zdolności degustacyjnych Edytowane 21 Stycznia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Hasintus jesteśmy w kontakcie za 2 miechy @admiro, no co ty taka zmiana w technologii powinna jak sądzą niektórzy znacząco wpłynąć na smak gotowego piwa. Tak więc Twe zdolności degustatycje powinny odróżnić piwo pijane od nie pijalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Znaczy sa dwa miesiące nna obstawianie zakładów Może jakis osobny wątek ? kazdy sie będzie wpisywał ? zaciekawił mnie temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Chętnie poddam ocenie moje piwa, u Zbynka mogę zdeponować w zalakowanej kopercie opisy, które były warzone tradycjnie, a które nie i jakie kombinacje były Tylko kategoria open, czyli piwa bezstylowe, a może niektóre mieszczą w jakiś stylach a ja o tym nie wiem do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 4/10 pilźnieński 2 kg pilźnieński własny 2 kg płatki jęczmienne 0,5 kg kaszka kukurydziana 0,3 kg mączka kukurydziana 0,25 kg karmelowy ciemny 0,05 kg magnum 40 g lubelski 20 g us-05 pałatki i kukurydza skleikowana infuzja 64°C -30 min/72 °C 40 min + kompot z magnum /78 °C filtracja. Gotowanie 5 min. otrzymałem coś koło 27 l 11,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 5/10 miał być pils :rolleyes: 5kg pilźnieński 0,1 kg karmelowy jasny 40g magnum 50 g lubelskiego s-23 infuzja 64°C /40 min , 72°C + kompot z magnum 40 min, 78 °C filtracja. 10 min gotowania z lubelskim 27 l 12 °Blg Zaszczepiony wcześniejszym dolniakiem miał zostać zniesiony do piwniczki gdzie temp wynosi 10 st C. Zostawiłem piwo na 10 h, wracam z roboty a tu fermentacja na całego. Zostawiam warkę w mieszkaniu zobaczymy jak smakuje górne na dolnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Cześć. Tak to czasem jest - czekasz zaglądasz a fermentacja nie startuje a na chwilę spuścisz z oka to piana ci wyjdzie z fermentatora ... samo życie bym powiedział Myślę ze spokojnie mozesz zmieść fermentator teraz do piwnicy niech się chłodzi .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 kurna 4/10 trafia do kibla, nie wiem co się dzieje ponownie ta paskudna infekcja. Na pewno nie tlenowiec bo piwsko stało z rurką fermentacyjną i nie zaglądałem do środka. Piwsko pachnie i smakuje paloną gumą. wiecie może co to za robak? Przyczyna leży chyba w rozpoczętym opakowaniu drożdzży bo wcześniejsze warki na tym opakowaniu też miały infekcję. BRRRRR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Cześć 4/10 trafia do kibla Gotowanie 5 min zaraz się zacznie ;-) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 czas gotowania nie ma znaczenia, infekcja najprawdopodobniej poszła od drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 kurna 4/10 trafia do kibla, nie wiem co się dzieje ponownie ta paskudna infekcja. Na pewno nie tlenowiec bo piwsko stało z rurką fermentacyjną i nie zaglądałem do środka. Piwsko pachnie i smakuje paloną gumą. wiecie może co to za robak? Przyczyna leży chyba w rozpoczętym opakowaniu drożdzży bo wcześniejsze warki na tym opakowaniu też miały infekcję. BRRRRR infekcja bakteryjna http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=715590&postcount=61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 no tak, ale może coś więcej ? zakładałem bakterie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 dla odmiany cydr mocny 20 l soku jabłkowego z Biedronki 1 kg cukru drożdże bayanus G995 ok 10 g pożywki 4 tabletki witaminy B1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 ....... 20 l soku jabłkowego z Biedronki ............ Naszej, czy tej azjatyckiej? A tak na poważnie; jak gazujesz cydr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 a jak ja mogę gazować cydr ? Pił i widział osad drożdżowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Polewał kolega i nie zauważyłem Bardziej mnie interesowały doznania smakowe Nie śmierdział drożdżami Więc zapytałem Przymierzam się do niego już od dwóch lat i zebrać się nie mogę. Nawet zdążyłem nazbierać butelek po winach gazowanych i zakupić korki z koszyczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 gazowałem suchym lodem spożywczym chyba teraz zrobię połowę z refermentacją zobaczymy cydr to fajna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Cydr jest bardzo ok, w wersji słabszej z dodatkiem GF super orzeźwiający. Dodatek soku z malin zamiast cukrów daje też dobry efekt Ja robię jak wiesz nie na bajanusach tylko na piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 cydr mocny Bardzo lubię cydry, ale dopiero od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie jakiegoś samodzielnie (winiarstwem też się nigdy nie zajmowałem), więc zapytam jak laik: jaki będzie efekt tego przepisu w kategorii słodkości/wytrawności? I czy da się nagazować cydr w sposób naturalny (i nie mieć przy tym posmaku drożdżowego)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) cydr mocny Bardzo lubię cydry' date=' ale dopiero od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie jakiegoś samodzielnie (winiarstwem też się nigdy nie zajmowałem), więc zapytam jak laik: jaki będzie efekt tego przepisu w kategorii słodkości/wytrawności? I czy da się nagazować cydr w sposób naturalny (i nie mieć przy tym posmaku drożdżowego)?[/quote'] z podanego przepisu wyjdzie (tak jak z każdego innego) cydr wytrawny. jeżeli zechcesz go nagazować naturalnie i aby był słodki to masz 2 wyjścia 1 laktoza 2 słodzik jeżeli sztucznie to tez 2 wyjścia 1 cukier 2 słodzik Tak naprawdę nastawienie cydru z gotowego soku jest banalnie proste i trwa 10 min. ja robię na bayanusach ale muszę kiedyś spróbować na s-23 a co do drożdżowego smaku to większość piwowarów domowych go nie wyczuwa A jeśli go wyczuwa to im to nie przeszkadza a nawet smakuje Edytowane 4 Lutego 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 jeżeli zechcesz go nagazować naturalnie i aby był słodki to masz 2 wyjścia 1 laktoza 2 słodzik To na słodkość, a na nagazowanie rozumiem że normalna refermentacja z glukozą? a co do drożdżowego smaku to większość piwowarów domowych go nie wyczuwa Drożdże w piwie są OK W cydrze jakoś trudniej mi je sobie wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 @Mateusz To na słodkość, a na nagazowanie rozumiem że normalna refermentacja z glukozą? tak, proponuję drożdże silnie flokulujące i lekkie- średnie nagazowanie to drożdżaki nie będą się odrywały od dna butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się