pepek84 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 S-w34/70 ? W sensie że Safale, nie jakieś nowe ? Ile tych drożdży zadałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 100 stC filtracja (...) piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu Mógłbyś rozwinąć temat w kontekście ogólnie przyjętego modelu warzenia i fermentacji? Zakładam świadomość działania i dużo dobrego zdziałałby merytoryczny wywód dlaczego zrobione zostało to tak jak zostało a nie tak jak "powinno" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 S-w34/70 ? W sensie że Safale, nie jakieś nowe ? Ile tych drożdży zadałeś ? tak, zadałem Saflager W34/70 -1 saszetkę bez uwadniania, drożdże miały ponad 1,5 roku. Start po 8 godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 100 stC filtracja (...) piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu Mógłbyś rozwinąć temat w kontekście ogólnie przyjętego modelu warzenia i fermentacji? Zakładam świadomość działania i dużo dobrego zdziałałby merytoryczny wywód dlaczego zrobione zostało to tak jak zostało a nie tak jak "powinno" co do podgrzania do 100 C to rzecz prosta. - przy takiej temperaturze maleje lepkość zacieru co za tym idzie lepsza, szybsza filtracja -przy takiej temperaturze dzięki dodatkowi termostabilnej do 120 stC a-amylazy następuje całkowita hydroliza skrobi nawet w największych kawałkach śruty. Zwiększa się wydajność/ekstraktywność zacieru, -uzyskuję przełom w zacierze przez co nie mam osadów podczas warzenia- cały przełom zostaje w młócie i mam lepszą wydajność nachmielonej brzeczki. co do rozsypanych na powierzchni piany drożdży to już tłumaczę W pianie piwa jest mnóstwo tlenu, rozsypane drożdże są w niej zawieszone i zaczynają się super szybko rozmnażać. Przy tym drożdze nie opadają od razu w głąb piwa tylko się namnażają w pianie. Piana jest ich inkubatorem-starterem. Po wstępnym namnożeniu fermentuje tylko piana i część `górna` piwa. Po pewnym czasie w skutek wydzielającego się CO2 następuje wymieszanie całej objętości brzeczki. co to mi daje ? a no to że 1 saszetka górniaków startuje mi w piwie o 25 blg w 3-4 godziny. Fermentacja jest błyskawiczna. Taką procedurę stosuję także w przypadku gęstwy. ps procedura sprawdza się w piwach gdzie wytworzona podczas napowietrzania piana szybko nie opada. Piana musi się trzymać kilka godzin. bart3q i cml 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 W pianie piwa jest mnóstwo tlenu, rozsypane drożdże są w niej zawieszone i zaczynają się super szybko rozmnażać. To ile tam jest wody, że one się jeszcze zdążają poprawnie uwodnić? Druga sprawa że specjalnie prosiłem o "odpowiedź w kontekście", bo o ile zmniejszenie lepkości i wzrost wydajności przy tak mocnym podgrzaniu zacieru to dość oczywisty wniosek, tak teoria głosi, iż wady takiego rozwiązania mogą znacząco niwelować wspomniane zalety. Nie boisz się ekstrakcji związków niepożądanych? A jeśli doświadczalnie potwierdziłeś brak takowej, to uważasz że ona nie zachodzi bo nie ma z czego, czy też z powodu np. odpowiedniego składu wody (minerały, pH etc.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Masz jakiś patent na stwierdzenie że piana szybko nie opadnie podczas napowietrzania ? Ja nie zauważyłem jakiegoś schematu oprócz tego że im brzeczka gęstsza tym dłużej się utrzymuje. I uważasz ze to lepsze postępowanie niż normalne uwadnianie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 W pianie piwa jest mnóstwo tlenu, rozsypane drożdże są w niej zawieszone i zaczynają się super szybko rozmnażać. To ile tam jest wody, że one się jeszcze zdążają poprawnie uwodnić? Druga sprawa że specjalnie prosiłem o "odpowiedź w kontekście", bo o ile zmniejszenie lepkości i wzrost wydajności przy tak mocnym podgrzaniu zacieru to dość oczywisty wniosek, tak teoria głosi, iż wady takiego rozwiązania mogą znacząco niwelować wspomniane zalety. Nie boisz się ekstrakcji związków niepożądanych? A jeśli doświadczalnie potwierdziłeś brak takowej, to uważasz że ona nie zachodzi bo nie ma z czego, czy też z powodu np. odpowiedniego składu wody (minerały, pH etc.)? teorie i stereotypy ... rzeczy zasłyszane, powielane wielokrotnie , może i tak jest, ja tam się nie znam, wiem tylko jedno piwo 30 blg startuje mi po 3-8 h z jednej saszetki nieuwodnionych sucharów moje risy portery i inne siekiery powyżej 25 blg smakują ludziom ( piwowarom domowym i sędziom) fakt, używam enzymów, dodatków niesłodowanych, chmielę zacier a nie brzeczkę, czasami robię piwo bez warzenia.... jak masz na co się wymienić to sam możesz sprawdzić jak smakuje 28 blg bez etapu warzenia, na enzymach filtrowane przy 100 st C mam kilka rodzajów risów porterów powyżej 25 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Masz jakiś patent na stwierdzenie że piana szybko nie opadnie podczas napowietrzania ? Ja nie zauważyłem jakiegoś schematu oprócz tego że im brzeczka gęstsza tym dłużej się utrzymuje. I uważasz ze to lepsze postępowanie niż normalne uwadnianie ? masz rację, piwa ekstraktywne dają obfitą pianę, do tego dochodzi jeszcze piwo nachmielone i mętne one też dają obfitą pianę. Jeżeli nie spróbujesz to się nie przekonasz które rozwiązanie lepsze, producenci piszą o uwadnianiu w czystej wodzie wtedy nie pękają błony komórkowe drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 trochę źle mi się coś wysłodziło bo cienkusz po odebraniu 30 paru litrów miał 15 blg Wyszedłeś z wprawy po rocznej przerwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 teorie i stereotypy ... rzeczy zasłyszane, powielane wielokrotnie , może i tak jest, ja tam się nie znam No właśnie dlatego ciągnę Cię za język, bo może chociaż "u siebie" zechcesz się podzielić spostrzeżeniami, nie narażając się na gniew wielkich tego forum i zjebki od wielkiego brata za wysładzanie powyżej 80 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Strong Scotch Ale 28 blg 2 kg wędzony 8kg pale ale 0,3 kg jęczmień palony 2,5kg jęczmienia 5 g węglanu wapnia 50g magnum granulat Drożdże US-05 zacieranie zacieranie (tak jak zawsze u mnie przy mocnych piwach ) warzenie 2 godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Kolega Norbert już definitywnie poddał się... i nie warzy Edytowane 11 Maja 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Kolega Norbert już definitywnie poddał się... i nie warzy To chyba obowiązki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Myślę, że nie tylko... ale koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Wątroba mu siadła? No bez jaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Musisz jego spytać, ale moja wątroba jest w gorszym stanie. A odkupuję od niego zapasy słodu. banita12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 @bnp w jaki sposób napowietrzasz brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 na razie odpuściłem warzenie, nowa praca i 2 dziecko ... nie daję rady przerwę sobie robię na jakieś 2 lata od zacierania, ale pewnie na jesieni coś z ekstraktu uwarzę, zapasy piw dojrzewających powyżej 25 blg są więc nie zginę @lesiux po warzeniu i wychłodzeniu przelanie bezpośrednie z gara warzelnego do fermentatora metodą ręczną ( bez wężyka ) takie napowietrzenie jest wystarczające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 po warzeniu i wychłodzeniu przelanie bezpośrednie z gara warzelnego do fermentatora metodą ręczną ( bez wężyka ) takie napowietrzenie jest wystarczające w takim razie jak oddzielasz chmieliny od brzeczki? Chmiel gotujesz w siatce czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 ja nie mam chmielin, nie mam też osadów z przełomu ponieważ chmielę zacier a nie brzeczkę. Chmieliny i osady z przełomu zostają odfiltrowane w warstwie młóta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi