twitt Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 @Mateusz To na słodkość, a na nagazowanie rozumiem że normalna refermentacja z glukozą? tak, proponuję drożdże silnie flokulujące i lekkie- średnie nagazowanie to drożdżaki nie będą się odrywały od dna butelki Robiłem "cydr" z soku jabłkowego na US-5. Do refermentacji dawałem 2g cukru / butelkę (w momencie rozlewu był odfermentowany niemal do zera). Dla słodyczy laktozę (200g / 10 litrów - teraz dałbym więcej). Po nagazowaniu leżakuje całą zimę w garażu w temp 3-7C i w tej chwili drożdżaki praktycznie nie odrywają się od dna przy nalewaniu i nie wyczuwam ich w smaku. Można powiedzieć że wyszedł "prawie jak szampanskoje igristoje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Dzięki za wskazówki, powiedzcie jeszcze proszę, czy cydr butelkujecie tak samo jak piwo, czy trzeba kombinować z korkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 lej w butelki po piwie i kapsluj- do domowego spożycia ja stosuję okazjonalnie butelki po "szampanie" z etykietą zrobioną przez kolegę kitaferia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 (edytowane) prawie jak piwo 12 blg 6/10 miałem już się nie bawić w dodatki niesłodowane ale nieodparta chęć zastosowania enzymów była silniejsza 2 kg słodu pilźnieńskiego 0,05 karmelowy jasny 0,05 kg karmelowy ciemny 1 kg płatków owsianych 1 kg śruty pszennej 1 kg kaszy jęczmiennej drobnej 40 g magnum s-23 3 kg surowców niesłodowanych wsypane do 13 l wrzątku z dodatkiem 3 ml enzymu upłynniającego Termamyl. Gotowanie 5 min a następnie odstawienie na 30 min. ( po tym czasie negatywna pr. jod. ) Do upłynnionych surowców niesłodowanych dodałem zimną wodę oraz słód pilźnieński. Infuzja 30min w 64 °C / 30 min w 72 °C . Dodanie kompotu z magnum, podgrzanie do 80 °C . Filtracja. Gotowanie 5 min. się chłodzi coś koło 25 l 12 °Blg postawię na dolnych s-23 ale w ok 20 °C w dalszej części (jak jakiś kwach się nie przybłąka) to będzie klarowanie zolem krzemionkowym oraz stabilizacja PVPP oraz krzemionką bezpostaciową będzie się działo Edytowane 17 Lutego 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) jedziemy z enzymami dalej prawie jak pszeniczne 12 blg 7/10 1 kg pszeniczny własny z pszenicy durum (taką miałem ) 2 kg słodu pilźnieńskiego 0,5 kg słodu pilźnieńskiego własnego 1,5 śruty pszennej 2 ml enzymu upłynniającego (dekstrynujący) Termalyl 60 g lubelskiego 10 g magnum danstar munich słód pszeniczny, pilźnieński własny oraz śruta pszenna wsypana do 13 l wrzątku z dodatkiem 2 ml enzymu upłynniającego Termamyl. Gotowanie 10 min a następnie odstawienie na 10 godzin opatulone w koc. Rano do upłynnionych surowców dodałem zimną wodę oraz słód pilźnieński. Infuzja- 5 min w 45 °C 10 min w 55 °C 30min w 64 °C / 30 min w 72 °C . Dodanie kompotu z chmielu, podgrzanie do 80 °C . Filtracja. Gotowanie 5 min. wyszło coś koło 26 l 12 °Blg jeszcze czeka mnie wit z enzymami ( nie lubię, ale zobaczymy co wyjdzie, najwyżej rozdam) Edytowane 20 Lutego 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 nie jest dobrze , pierwszy i ostatni raz użyłem drożdży danstar munich do pszeniczniaka. Piwko kończy pracę a banana i goździka nie ma ani śladu Piwsko pachnie i smakuje jak zwykle ale Miał ktoś podobny problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Banan i goździk to odpowiednio ester i fenol, produkty drożdży; tylko drożdże pszeniczne potrafią je wytworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 @coder piszesz do mnie jak do człowieka który ma 2 warki za sobą i to z puszki ja to wiem zastosowałem takie drożdże http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=75 no może ktoś się tam pomylił w opisie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 słód pszeniczny, pilźnieński własny oraz śruta pszenna wsypana do 13 l wrzątku z dodatkiem 2 ml enzymu upłynniającego Termamyl .Gotowanie 10 min a następnie odstawienie na 10 godzin opatulone w koc. BNP jak to jest z tym enzymem, temperatura nie dezaktywuje go ? Nie bardzo mam wiedzę na ten tamat, ale te naturalne enzymy w ziarnie szybko sa niszczone przez temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 A, rozumiem, suche drożdże pszeniczne. O tych jeszcze nie słyszałem, i chyba jesteś pierwszym który spróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Cześć BNP jak to jest z tym enzymem, temperatura nie dezaktywuje go ? termamyl jest stabilny do 120°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 @Belzebub a no właśnie po to go zastosowałem termamyl jest termostabilny do 120 °C tzn rozkłada skrobię do dekstryn w temp do 120 st C. Działa na takiej samej zasadzie jak enzymy ze słodu w temp 72 °C - przerwa dekstrynująca @coder nie, no juz ktoś na pewno próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Cześć. nie jest dobrze , pierwszy i ostatni raz użyłem drożdży danstar munich do pszeniczniaka. JKocurek fermentował nimi piwo: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=871878&postcount=349 może się wypowie co do goździka i banana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 @codernie, no juz ktoś na pewno próbował gdzieś... ktoś... na pewno: http://www.homebrewtalk.com/f36/danstar-munich-vs-fermentis-wb-06-happy-wife-wheat-67804/index3.html i miał podobne problemy, brak weizenowych aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Ja miałem kiedyś podobny efekt na Wyeast 3068 użytych po raz drugi. Może drożdże tracą tą specyficzną cechę, a może to sprawa zacierania. Niektórzy twierdzą że to od rodzaju wody. Do końca nie wiadomo co jest przyczyną ale czasami tak się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 nie, kiedyś postawiłem oszukańca bez gram słodu pszenicznego i wykazywał cechy typowego pszeniczniaka tak więc te teorie to do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Cześć. nie jest dobrze , pierwszy i ostatni raz użyłem drożdży danstar munich do pszeniczniaka. JKocurek fermentował nimi piwo: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=871878&postcount=349 może się wypowie co do goździka i banana. Powiem tak Na początku też miałem poważne obiekcje do tych drożdży. Startowały opornie, potem nie chciały przestać fermentować. Na początku wszelkie aromaty pokrywały drożdże. Teraz jednak muszę część zastrzeżeń odszczekać. Na pewno w smaku da się wyczuć charakterystyczne dla piw pszenicznych posmaki: banan jest choć nie ma go za wiele (z dużą głębokością odfermentowania (FG około 2°) skutkuje dość niską słodyczą), goździki o dziwo są wyczuwalne i to z czasem coraz wyraźniej. Piwo jest naprawdę trwale mętne, szczególnie w porównaniu z tym co dają WB-06. Podsumowując do 3068 raczej im daleko ale od WB-06 chyba nie są gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Na drożdzach MUNICH z danstaru zrobiłem pszeniczniaka przed konkursem w Poznaniu XII.2009 na konkurs piwo oczywiscie nie poszło zero goździków a bananów jeszcze mniej i wielkie rozczarowanie a receptura sprawdzona od lat. Piwo jest pijalne do dzisiaj mi skrzynka została nawet lekko metne i tyle, koło pszenicznego nawet nie stało. Na konkurs dałem poprzednią warkę na drożdżach WB 06 w ten sam sposób robioną zajęło V miejsce czyli coś tam z pszeniczniaka musiało mieć. lepszy efekt uzyskałem na s-33 kiedy nie było jeszcze w sprzedaży WB-06 Edytowane 24 Lutego 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 jak ktoś pisał na forum drożdże te lubią spacerować Jak je łapałem po podłodze i ścianie to wyczułem lekki aromat charakterystyczny dla piw pszenicznych ale to nie to wb-06 już po 1 dniu fermentacji dawały piękny aromat piwa pszenicznego. Zobaczymy co to wyjdzie. Mam jeszcze takiego pomysła by wyklarować piwko zolem krzemionkowym a do refermentacji zastosować właśnie wb-06, co Wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 jak ktoś pisał na forum drożdże te lubią spacerować Jak je łapałem po podłodze i ścianie to wyczułem lekki aromat charakterystyczny dla piw pszenicznych ale to nie to wb-06 już po 1 dniu fermentacji dawały piękny aromat piwa pszenicznego. Zobaczymy co to wyjdzie. Mam jeszcze takiego pomysła by wyklarować piwko zolem krzemionkowym a do refermentacji zastosować właśnie wb-06, co Wy na to ? Będzie dobrze. Właśnie otworzyłem butelkę i jest pszenicznie. Tak jak napisałem do 3068 to im brakuje ale do WB-06 podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 ja nie mam porównania, stosowałem tylko wb-06 ale i tak piwa na nich były o niebo lepsze od typowych koncerniaków zobaczymy, może się rozkręcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 ja nie mam porównania, stosowałem tylko wb-06 ale i tak piwa na nich były o niebo lepsze od typowych koncerniaków zobaczymy, może się rozkręcą Daj im więcej czasu na fermentację. Polecam także konkretną cichą, u mnie trwała około 3 tygodni!! (wcześniej nigdy nie robiłem tego etapu w pszenicznych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 cichą to one będą miały w butelce , przetrzymam jeszcze tydzień nad osadem po burzliwej i do buteleczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 cichą to one będą miały w butelce , przetrzymam jeszcze tydzień nad osadem po burzliwej i do buteleczek Zrobisz jak uważasz. Ja polecam cichą (pierwszy raz w życiu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Bohemian Pilsener 3/10 przetrzymany ponad miesiąc nad osadem drożdżowym ( bez cichej) wczoraj trafił do butelek, Nie był klarowany. tak więc Hasintus za miesiąc lub półtorej będziesz miał okazję stwierdzić czy jest pijalny co do ostatniego pszeniczniaka to o dziwo wyklarował się jak by był na s-04 :o Te drożdże to totalna padaka i niewypał. chyba jeszcze na dodatek przechmieliłem je lubelskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się