Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

@Mateusz
To na słodkość, a na nagazowanie rozumiem że normalna refermentacja z glukozą?

tak, proponuję drożdże silnie flokulujące i lekkie- średnie nagazowanie to drożdżaki nie będą się odrywały od dna butelki

Robiłem "cydr" z soku jabłkowego na US-5. Do refermentacji dawałem 2g cukru / butelkę (w momencie rozlewu był odfermentowany niemal do zera). Dla słodyczy laktozę (200g / 10 litrów - teraz dałbym więcej). Po nagazowaniu leżakuje całą zimę w garażu w temp 3-7C i w tej chwili drożdżaki praktycznie nie odrywają się od dna przy nalewaniu i nie wyczuwam ich w smaku. Można powiedzieć że wyszedł "prawie jak szampanskoje igristoje"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

prawie jak piwo 12 blg 6/10

 

miałem już się nie bawić w dodatki niesłodowane ale nieodparta chęć zastosowania enzymów była silniejsza :)

 

 

2 kg słodu pilźnieńskiego

0,05 karmelowy jasny

0,05 kg karmelowy ciemny

 

1 kg płatków owsianych

1 kg śruty pszennej

1 kg kaszy jęczmiennej drobnej

 

40 g magnum

s-23

 

 

 

3 kg surowców niesłodowanych wsypane do 13 l wrzątku z dodatkiem 3 ml enzymu upłynniającego Termamyl.

Gotowanie 5 min a następnie odstawienie na 30 min. ( po tym czasie negatywna pr. jod. )

 

Do upłynnionych surowców niesłodowanych dodałem zimną wodę oraz słód pilźnieński.

Infuzja 30min w 64 °C / 30 min w 72 °C . Dodanie kompotu z magnum, podgrzanie do 80 °C . Filtracja. Gotowanie 5 min.

 

się chłodzi coś koło 25 l 12 °Blg

 

postawię na dolnych s-23 ale w ok 20 °C

 

w dalszej części (jak jakiś kwach się nie przybłąka) to będzie klarowanie zolem krzemionkowym oraz stabilizacja PVPP oraz krzemionką bezpostaciową

 

będzie się działo :)

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jedziemy z enzymami dalej

 

prawie jak pszeniczne 12 blg 7/10

 

1 kg pszeniczny własny z pszenicy durum (taką miałem )

2 kg słodu pilźnieńskiego

0,5 kg słodu pilźnieńskiego własnego

1,5 śruty pszennej

 

2 ml enzymu upłynniającego (dekstrynujący) Termalyl

60 g lubelskiego

10 g magnum

 

danstar munich

 

słód pszeniczny, pilźnieński własny oraz śruta pszenna wsypana do 13 l wrzątku z dodatkiem 2 ml enzymu upłynniającego Termamyl.

Gotowanie 10 min a następnie odstawienie na 10 godzin opatulone w koc.

 

Rano do upłynnionych surowców dodałem zimną wodę oraz słód pilźnieński.

Infuzja- 5 min w 45 °C 10 min w 55 °C 30min w 64 °C / 30 min w 72 °C . Dodanie kompotu z chmielu, podgrzanie do 80 °C . Filtracja. Gotowanie 5 min.

 

wyszło coś koło 26 l 12 °Blg

 

jeszcze czeka mnie wit z enzymami ( nie lubię, ale zobaczymy co wyjdzie, najwyżej rozdam) :)

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie jest dobrze , pierwszy i ostatni raz użyłem drożdży danstar munich do pszeniczniaka.

Piwko kończy pracę a banana i goździka nie ma ani śladu :P Piwsko pachnie i smakuje jak zwykle ale

Miał ktoś podobny problem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@coder

piszesz do mnie jak do człowieka który ma 2 warki za sobą i to z puszki :P

 

ja to wiem ;)

 

zastosowałem takie drożdże

http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=75

 

 

no może ktoś się tam pomylił w opisie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

słód pszeniczny, pilźnieński własny oraz śruta pszenna wsypana do 13 l wrzątku z dodatkiem 2 ml enzymu upłynniającego Termamyl .

Gotowanie 10 min a następnie odstawienie na 10 godzin opatulone w koc.

BNP jak to jest z tym enzymem, temperatura nie dezaktywuje go ?

Nie bardzo mam wiedzę na ten tamat, ale te naturalne enzymy w ziarnie szybko sa niszczone przez temperaturę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Belzebub

 

a no właśnie po to go zastosowałem :P

termamyl jest termostabilny do 120 °C tzn rozkłada skrobię do dekstryn w temp do 120 st C. Działa na takiej samej zasadzie jak enzymy ze słodu w temp 72 °C - przerwa dekstrynująca

 

@coder

nie, no juz ktoś na pewno próbował

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

nie jest dobrze , pierwszy i ostatni raz użyłem drożdży danstar munich do pszeniczniaka.

JKocurek fermentował nimi piwo: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=871878&postcount=349 może się wypowie co do goździka i banana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem kiedyś podobny efekt na Wyeast 3068 użytych po raz drugi. Może drożdże tracą tą specyficzną cechę, a może to sprawa zacierania. Niektórzy twierdzą że to od rodzaju wody. Do końca nie wiadomo co jest przyczyną ale czasami tak się dzieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

nie jest dobrze , pierwszy i ostatni raz użyłem drożdży danstar munich do pszeniczniaka.

JKocurek fermentował nimi piwo: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=871878&postcount=349 może się wypowie co do goździka i banana.

Powiem tak

Na początku też miałem poważne obiekcje do tych drożdży. Startowały opornie, potem nie chciały przestać fermentować. Na początku wszelkie aromaty pokrywały drożdże. Teraz jednak muszę część zastrzeżeń odszczekać. Na pewno w smaku da się wyczuć charakterystyczne dla piw pszenicznych posmaki: banan jest choć nie ma go za wiele (z dużą głębokością odfermentowania (FG około 2°) skutkuje dość niską słodyczą), goździki o dziwo są wyczuwalne i to z czasem coraz wyraźniej. Piwo jest naprawdę trwale mętne, szczególnie w porównaniu z tym co dają WB-06. Podsumowując do 3068 raczej im daleko ale od WB-06 chyba nie są gorsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na drożdzach MUNICH z danstaru zrobiłem pszeniczniaka przed konkursem w Poznaniu XII.2009

na konkurs piwo oczywiscie nie poszło zero goździków a bananów jeszcze mniej i wielkie rozczarowanie

a receptura sprawdzona od lat. Piwo jest pijalne do dzisiaj mi skrzynka została nawet lekko metne i tyle, koło pszenicznego nawet nie stało.

Na konkurs dałem poprzednią warkę na drożdżach WB 06 w ten sam sposób robioną zajęło V miejsce czyli coś tam z pszeniczniaka musiało mieć.

 

lepszy efekt uzyskałem na s-33 kiedy nie było jeszcze w sprzedaży WB-06

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak ktoś pisał na forum drożdże te lubią spacerować ;)

Jak je łapałem po podłodze i ścianie to wyczułem lekki aromat charakterystyczny dla piw pszenicznych ale to nie to ;)

wb-06 już po 1 dniu fermentacji dawały piękny aromat piwa pszenicznego.

Zobaczymy co to wyjdzie.

 

Mam jeszcze takiego pomysła by wyklarować piwko zolem krzemionkowym a do refermentacji zastosować właśnie wb-06, co Wy na to ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak ktoś pisał na forum drożdże te lubią spacerować ;)

Jak je łapałem po podłodze i ścianie to wyczułem lekki aromat charakterystyczny dla piw pszenicznych ale to nie to ;)

wb-06 już po 1 dniu fermentacji dawały piękny aromat piwa pszenicznego.

Zobaczymy co to wyjdzie.

 

Mam jeszcze takiego pomysła by wyklarować piwko zolem krzemionkowym a do refermentacji zastosować właśnie wb-06, co Wy na to ?

Będzie dobrze. Właśnie otworzyłem butelkę i jest pszenicznie. Tak jak napisałem do 3068 to im brakuje ale do WB-06 podobne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja nie mam porównania, stosowałem tylko wb-06 ale i tak piwa na nich były o niebo lepsze od typowych koncerniaków

zobaczymy, może się rozkręcą ;)

Daj im więcej czasu na fermentację. Polecam także konkretną cichą, u mnie trwała około 3 tygodni!! (wcześniej nigdy nie robiłem tego etapu w pszenicznych)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bohemian Pilsener 3/10

przetrzymany ponad miesiąc nad osadem drożdżowym ( bez cichej) wczoraj trafił do butelek,

Nie był klarowany.

tak więc Hasintus za miesiąc lub półtorej będziesz miał okazję stwierdzić czy jest pijalny :lol:

 

co do ostatniego pszeniczniaka to o dziwo wyklarował się jak by był na s-04 :o

Te drożdże to totalna padaka i niewypał.

chyba jeszcze na dodatek przechmieliłem je lubelskim :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.