PiwoLab Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Aniol Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Szybkość przepływu w żadnym przypadku nie będzie zależeć od różnicy poziomów, bo suma różnic zawsze w takim układzie wyniesie zero (tyle samo w górę co i w dół). Racja. Tak dla pewności podłączyłem mój sprzęt celem sprawdzenia. Przy jednym i drugim podłączeniu przepływ dla czystej wody miałem taki sam. Czym w takim razie wytłumaczyć wynik eksperymentu kolegi Maciek Aniol? Przecież woda musi pokonać te same poziomy!? Myślę, że tak jak i w przypadku naszych problemów główny powód to jakość/grubość śruty i temperatura, ewentualnie kiepskie wymieszanie zacieru lub jego zapowietrzenie. Ja uważam że poziomy poziomami a brzeczce łatwiej spłynąć z góry przez 10m wężownicy, niż wspinać się 10m pod górę. Może kolega Maciek Anioł ma słabą pompę i ciężko jej przepychać pod górę klejący się zacier. Jakbyś sobie tego nie wyobrażał, to dla szczelnego i zamkniętego układu wypełnionego w całości cieczą nie ma to żadnego znaczenia, czy wężownicy będzie 1m w górę i 100m w dół czy też na odwrót. Napór wody znajdującej się w odcinku 'pod górę' będzie zawsze równoważony przez ciężar (i siłę ssania) wody znajdującej się w odcinku 'z górki' Przy ocenie wpływu grawitacji znaczenie ma jedynie różnica poziomów (u nas stała=0) a nie długość przewodu. Jedynym warunkiem jest to, że układ musi być wypełniony wodą, więc jeśli pompa da rade podnieść słup cieczy powyżej maksymalnego przewyższenia lub jeśli wcześniej zalejemy cały układ, to przepływu będą identyczne bez względu na kierunek. W pełni zgadzam się z kolegą. Stąd moje zaskoczenie. Z moich obserwacji wynika jednak, że problem dotyczy stwierdzenia "układu wypełnionego w całości cieczą". W przypadku połączenia od dołu wydaje mi się, że pompka nie jest w stanie wypchać całości powietrza z wężownicy. W przypadku zacieru widać, że wąż na wyjściu nie jest w całości wypełniony cieczą. Cały zacier nie jest w stanie osiągnąć punktu przewyższenia. W moim przypadku HLT umieszczony jest nad kadzią zacierną więc te centymetry mogą mieć znaczenie. Dzisiaj zrobię jeszcze raz testy na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Moja propozycja jest taka w najwyższym punkcie zrobić odpowietrznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 andrzejk2- z jakich elementów robiłeś płynowskaz, bo na zdjęciu wygląda na kolanko z 1/2" i w kolanko wkręcona jakaś redukcja a w to wsadzony na silikonie wskaźnik, oraz jakie masz zawory czy 1/2" czy 3/4" i gdzie kupowałeś czujniki PT 100 z takim mocowaniem żeby można było nakręcić na ten trójnik przy zaworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 I wsadziłeś to na sylikon ? Jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Aaa skad masz rurke z poliweglanu 15/11??? A co do osadzania to gdzies czytalem ze ludzie uzywaja compression fitting podmieniajac pierscien stalowy na oringi silikonowe albo cos z tefonu (tworzywo sie nazywalo na d...), nie wiem czy z kazdym typem bedzie to dzialal bo sa dwupierscieniowe np. ale pewnie jakos dociska oring i moze wystarczajaco uszczelnia zeby nic tam wokol rurki nie cieklo, jednoczesnie nie niszczac i nie wcinajac sie w rurke (co normalnie ma miejsce przy zlaczkach z pierscieniem zacinajacym) Edytowane 10 Stycznia 2014 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 widać na filmiku że dość rzadki masz zacier, czyli gdzieś stosunek słodu do wody masz na poziomie 1/3 lub więciej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No nie "stosunek" masz dobry. Ja robię 1/3 żeby lepiej kontrolować temp, ale robię jeszcze na sprzęcie z BA. W tym roku odpalę HERMSA bo już trochę pokupowałem sprzetu tylko to połączyć razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 To ty pompujesz cały zacier do wymiennika, tak wynika z twojej wypowiedzi ?. Dopiero po kilku minutach jak zacier wracał z wymiennika ukazało się jeziorko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Czepialski a po naszymu wraziglaty chyba znasz jaka jest różnice między brzeczką a zacierem.Skoro piszesz że pompujesz zacier to albo nie wiesz co piszesz, albo nie wiesz co pompujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No i brawo, taka sytuacja ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No to się wyjaśniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Z Wikipedii: "Brzeczka jest cieczą klarowną, która jest efektem filtracji zacieru." http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Koledzy budowa mojego HERMS'a jest już na ukończeniu (robię coś na wzór theelectricbrewery), ale spawany i na sterownikach Pamela, pod prąd trójfazowy z camlockami, i niedługo go sfotografuję, i opiszę. Mam pytanie co do kosza filtracyjnego na chmiel. Wymyśliłem sobie, że chcę zrobić taki kosz z sita ze stali nierdzewnej (zamiast whirlpoola) - firma http://progresseco.pl/pl/ może to wykonać, ale nie mam pojęcia jakiej wielkości ma być oczko (gęstość siatki) w tym koszu. Kolega andrzejk2 pisał, że zrobił coś na chmiel w szyszce i ma gęstość siatki o wielkości 300 mikronów. Czy na granulat wystarczy 100 mikronów, czy może 50? Ktoś ma jakieś doświadczenia? EDIT: Po przeczytaniu kilku postów i informacji na różnych stronach wydaje się, że 300 mikronów także powinno poradzić sobie z granulatem i umożliwić swobodne przepływanie brzeczki celem utylizacji chmielu... hmmm jak ktoś ma jakieś doświadczenia, to proszę o opinię. Szczegóły informacji, które znalazłem TU. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Czy jest sens robić HERMS na KEGach 30L ? Nie robię warek większych niż 20L i nie zamierzam robić. Zawsze to mniejsze, tańsze. W tej chwili używam kociołka Lidla, czy mogę go używać zamiast pierwszego KEGa do grzania wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Kamot1 najczęsciej chyba występuje siatka o wielkości oczek 300 mikronów czasami 400. Także myślę że te 300 byłoby w sam raz. Jak się dowiesz jaki jest koszt takiego sita prosze daj znać bo sam się nad nim zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się